• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Rum kisokos: így vásároljunk!

Szeretnénk megkóstolni egy igazán jó minőségű rumot, de nem tudjuk, hogy melyiket is válasszuk magunknak? Cikkünkben több nézőpontból is megközelítjük ezt a témát a 2021-es kínálatból szemezgetve.

Fogyasszuk akár önmagában, akár koktélba keverve, a rum a legkedveltebb és legismertebb szeszesitalok közé sorolható, melynek sokkal több típusa ismert, mint azt az ember elsőre gondolná.

Éppen ezért kifejezetten nehéz dolgunk van abban az esetben, ha minőségi rumot szeretnénk vásárolni magunknak, hiszen a bevált márkákkal nehezen nyúlhatunk mellé, azonban okozhat néhány fejtörést, amikor újdonságok után kutakodunk.

Emiatt döntöttünk úgy, hogy összeállítunk egy rum kisokost, aminek részeként az összes rumtípust megpróbáltuk összegyűjteni, illetve hozzá megfelelő termékeket ajánlani a Vitexim 2021-es rumkínálatából szemezgetve.

Abszolút kedvenc 2021-ben: Mount Gay Black Barrel

Ha szeretnénk megkóstolni az egyik legjobb rumot az aktuális piacról, akkor szerintünk érdemes lehet a Mount Gay Black Barrel-t elsőként a kosarunkba tenni.

Egy Barbadosról származó italról van szó, és bár nagyon sok kiváló rum érkezik abból a régióból, azonban Trudiann Branker, a gyártó első női keverőmestere az elmúlt években rendkívüli módon tudta forradalmasítani a márkát.

Ennek megfelelően ezek az italok akár három-hét évig is érlelődhetnek, többszöri desztilláció után nyerik el végleges formájukat, miközben az érlelési folyamatot néhány hónapig egykori szenes bourbon hordókkal dobják fel, melyek igazán különleges összhatást adnak a végeredménynek.

Rengetegen kedvelik önmagában fogyasztva, de a modern trópusi koktélokban is jól megállja a helyét, különösen annak fényében, hogy sokkal fűszeresebb, mint a Mount Gay többi terméke.

Kedvencünk a fehér rumok közül: Clement Rhum Canne Bleu

Martinique egy nagyon aprócska sziget a Karib-tengeren. Annyira kicsi, hogy azt hihetnénk, talán semmi sincs ott, márpedig van egy lepárló, ahol szerintünk manapság a legjobb fehér rumot készítik. Ez a nagyszerű Clement Rhum Canne Bleue.

Érdekessége, hogy melasz helyett cukornádból desztillálják, és azon túl, hogy a helyi lakosság egyenesen odáig van érte, manapság már nemzetközileg sincs szégyenkezni valója, sokan kedvelik önmagában, de koktélokban egyaránt imádott alapanyag.

Kristálytiszta jellegéhez visszafogott virágjegyek tartoznak, de ízében nem olyan édes, mint a legtöbb fehér rum, inkább különleges, kissé földes háttér lakozik benne, miközben elég komplex ahhoz, hogy ideális legyen kortyolgatáshoz.

Kedvencünk a sötét rumok közül: Plantation Grande Reserve Rum

A piacon a sötét rumok között találjuk talán a legnagyobb termékkínálatot, így igencsak nehéz kiválasztani a legjobbat, de ha mégis meg kellene neveznünk egyet, amit mindenképpen meg kell kóstolnunk, akkor az a Plantation Grande Reserve Rum lenne.

Egy Barbadosról származó italról van szó, mely francia tulajdonban áll, ennek megfelelően talán nem véletlen, hogy minősége elképesztően magas szinteket üt meg, miközben ízére és megjelenésére egyaránt nagy hatást gyakorol, hogy legalább évekre tölgyfahordókba zárják érni.

Nagyon finom, rendkívül komplex aromavilággal rendelkező sötét rumról van szó, melyben ott van a gyümölcsösség, a fahéj és a kókusz minden sajátossága, méghozzá egy csipetnyi banánnal megfűszerezve az egészet, ami rögtön a karibi világba képes repíteni minket.

Mindenképpen meg kell kóstolnunk önmagában, de ha egy jó Mojito vagy Daiquiri koktélt készítenénk belőle, akkor sem hagy majd minket cserben.

Kedvencünk a kókuszos rumok közül: Malibu

Amennyiben számunkra is a kókusz jelenti a karibi hangulat netovábbját, akkor biztosan szeretjük az olyan ízesített rumokat, melyek alapját a kókusz biztosítja. A piacon szerencsére rengeteg ilyen típusú ital közül válogathatunk, és kifejezetten nehéz választani közülük, mert az egyik jobb, mint a másik.

Mi azonban mégis a Malibu mellett döntenénk, mert az egyik legkülönlegesebb ital mindegyik közül, ezáltal úgy érződik belőle a kókuszos aroma, hogy az mindvégig kellemesen könnyed marad, és selymesen, sőt harmonikusan képes biztosítani a rumos és gyümölcsös jelleget.

Az ital már az illatában is elképesztően kókuszos, de karakteres ízében nyer igazán értelmet ez az összhatás, hiszen az első kortytól a közepesen hosszú lecsengés végéig folyamatosan a kókusz domináns jellege lesz érezhető majd benne.

Annyira jellegzetes aromavilág tartozik hozzá, hogy mindenképpen meg kell kóstolni önmagában, de ha koktélba kevernénk, akkor sem vall kudarcot, különösen olyan esetben, ha trópusi jellegű végeredményt szeretnénk elérni.

Kedvenc rum Mojito koktélhoz: Havana Club

A Mojito az egyik legismertebb koktéltípus, amihez elengedhetetlen a jó minőségű rum, melynek lehetőleg a tengerentúlról kell származnia. Bár nincs rá írott szabály, a legtöbb keverőmester mégis az olyan kubai rumok közül válogat az ilyen kevert italokhoz, mint a Havana Club.

Ezért mi is ezt ajánljuk leginkább, hiszen a kubai aranyrum prémium minőséggel kecsegtet számunkra, amit leginkább a válogatott minőségű alapanyagainak, a fiatal és érett rumok keverékének, valamint az ötéves tölgyfahordós érlelési idejének köszönhet.

Rendkívül komplex aromavilág jellemző rá, amit főként az édeskés ízek tesznek igazán teljessé, így a cukornád és a méz édeskés jellege, amihez enyhe fahéjas és vaníliás hatások társulnak.

Nagyon kedvelt koktélalapanyag, ha prémium minőségű italok elkészítése a cél, a Mojito mellett pedig gyakran alkalmazzák az ismert Cuba Libre alapjaként is.

Kedvenc rum Pina Colada koktélhoz: Diplomatico Reserva Exclusiva

A Diplomatico Reserva Exclusiva az egyik legkiválóbb a sötét rumok között, amit manapság csak elérhetünk a piacon. Egy 12 éves érlelési idővel büszkélkedő prémium ital, mely egyenesen Venezuelából érkezik, és meglepően édes ízhatással büszkélkedhet.

Ennek az oka, hogy Venezuelában a törvények megengedik a cukor hozzáadását az italhoz, ami egy olyan tulajdonságot ad a rum számára, mely tökéletesen alkalmassá teszi a Pina Colada koktélhoz.

Természetesen az ital nemcsak az édesség miatt emelkedik ki a sorból, hanem a komplex ízvilága miatt is, lévén találhatunk benne határozottan vaníliás és banános ízeket, így talán nem meglepő, hogy 2007-ben még aranyérmet is hozott az ISC eseményről.

Ízét és színét egyaránt alapvetően befolyásolja a tölgyfahordós érlelés, ami miatt feltétlenül meg kell kóstolnunk önmagában is, de ha prémium Pina Colada koktélt kevernénk, akkor jelenleg elképzelni sem tudnánk hozzá jobb hátteret.

Kedvenc rum Daiquiri koktélhoz: Bacardi Gold

Az egyik legjobb és legismertebb rumos koktél minden kétséget kizáróan a Daiquiri, melynek elkészítéséhez elengedhetetlen az olyan jó minőségű rum alkalmazása, mint amilyen a Bacardi Gold, ami Puerto Ricóban készül, és az egyik legjobb a gyártó kínálatában.

Ennek az oka, hogy már sárgás árnyalatában is ott van minden, amitől annyira imádjuk a karibi térséget, a napsütés és a vidámság, amit leginkább a cukornádmelaszos alapok és a tölgyfahordós érlelés adtak a koktél számára.

A koktélhoz leginkább édeskés, karamellás jellege miatt nagyon jó választás, de az ánizs különleges aromája is érződik belőle, méghozzá némi füstösség és borsos jelleg társaságában.

Nagyon jó minőségű rumról beszélünk, a Bacardi egyik legjobb terméke, amit ebből kifolyólag feltétlenül érdemes megkóstolni önmagában is.

Kedvencünk a fűszerezett rumok közül: Sailor Jerry

Kedveljük a minőségi ízesített rumokat? Ebben az esetben a Sailor Jerry mellett nem szabad elmennünk szó nélkül, és ezért is került fel a listánkra ez a kevesek által ismert fűszeres ital, mely meglepően fiatal, mindössze 1992 óta palackozzák.

A fűszerezett rumokról kevesen tudják, de valódi kalózlegendák, tengerésztörténetek fűződnek hozzájuk, hiszen az igazi tengerimedvék gyógyszere volt ez a különféle betegségek ellen.

Ennek megfelelően a Sailor Jerry egy természetes fűszerekkel ízesített rum, ami messze túlmutat a hagyományos karibi rumok világán, hiszen egy igazi ízorgiát képes teremteni a szájban.

Rengeteg ízhatás megjelenik benne már a kóstolás után is, azonban a fahéjas és a vaníliás jegyek mindennél jobban, így ha kedveljük az édes-rumos ízeket, ezt az italt meg kell kóstolnunk.

Kedvencünk a 12 éves rumok közül: Dictador

A rumok esetében is kifejezetten magas minőséget képviselnek a hosszú érlelési idővel rendelkező italok, mint amilyen például a Dictador, mely egy 12 évig érlelt sötét rumként vált ismertté a messzi Kolumbiából.

A prémium minőséget képviselő ital rengeteg aranyérmet és elismerést nyert az évek során, nagyon jellegzetes ízvilággal is büszkélkedhet, aminek az oka, hogy a titkos recept mellett a gyártó egy különleges érlelési eljárást nyújt az italhoz.

Mivel több mint egy évtizedet tölt tölgyfahordóban, ezért talán nem meglepő, hogy a Dictador illata és íze egyaránt rendkívül komplex, kellemesen karamellás, mézes és kávés jegyek találhatók benne.

Annyira egyedi, hogy legfeljebb prémium koktélokban érdemes kísérletezni vele, de egyébként egy kicsit behűtve, önmagában fogyasztva dobja ki igazi különlegességét.

Kedvencünk a 25 éves rumok közül: Cubaney Centenario

Ha nem számít, hogy mennyit költünk, csak az, hogy a legjobb minőség közül válogathassunk, akkor a rumok világában a Cubaney Centenario határozottan a legmagasabb szinten helyezkedik el.

Különlegességét nemcsak a rendkívül gondosan válogatott alapanyagok és a speciális receptúra, hanem a 25 éves érlelési időszak adja, hiszen negyed évszázadon keresztül egy tölgyfahordóba zárva várja palackozását.

Ennek köszönhetően egy rendkívül érett, nagyon összetett ízvilággal büszkélkedő ital, mely olyan prémium hatással kecsegtet, hogy teljesen egyedi sorszámot is kap a palackozáskor.

Az évek során elképesztően sok díjat bezsebelt, ami nem meglepő, hiszen komplex és összetett az ízvilága, ennek megfelelően leginkább a gyümölcsös, a karamellás és a vaníliás jegyek tűnnek ki belőle. Fogyasztása kizárólag önmagában javasolt!