Kétségtelen, hogy a minőségi rumok nagyon népszerűek manapság. Ennek az oka leginkább annak köszönhető, hogy a rum fajták között sokkal nagyobb a szórás, mint például a skót whiskyknél vagy a konyakoknál, így az emberek könnyebben megtalálják kedvenceiket.
Míg ugyanis a skót whisky csak Skóciában, a konyak pedig csak Franciaországban készülhet, és nagyon szigorú szabályok kapcsolódnak az előállításukhoz, a rum esetében ilyesmiről nem beszélhetünk.
Bár mindenki tudja, hogy a rum gyökerei a karibi térséghez vezethetők vissza, jelenleg több mint 80 országban gyártanak ilyen típusú italokat, méghozzá eltérő módszerekkel, lepárlási technikával és keverési stílussal, ami rum fajták egész garmadájához vezetett.
Noha vannak kivételek, amelyek kilógnak a sorból, a legtöbb rum azonban besorolható néhány főbb kategóriába, az alábbiakban pedig összegyűjtöttük a legfontosabbakat.
Fehér vagy tiszta rum
A fehér vagy tiszta rum egyfajta belépőt jelent az italtípus világába. Érlelés nélkül palackozott párlat, ami többnyire áttetsző megjelenéssel rendelkezik, és sokkal enyhébb ízvilágot, illetve könnyebb testességet nyújt, mint a sötét rumok.
Sokan azért nem szeretik a rumot, mert ilyen típust kóstolnak tisztán, holott valójában ezek az italok inkább koktélkészítéshez ideálisak, és nem tisztán, bár vannak kivételek, hiszen akadnak fehér rumok, amelyeket érlelnek, de a folyamat végén szűrik őket a tisztaság elérése érdekében.
Jellemzően olcsóbban előállíthatók, mint az érett rumok, és nagyon sok híres koktél alapanyagaként szolgálnak, így a Cuba Libre, a Mojito, a Pina Colada és a Daiquiri esetében is alapvető hozzávalók.
Nagyon sok ismert gyártó kínálatában megtalálható, így népszerű például a Bacardi Carta Blanca Superior, a Diplomatico Planas vagy éppen a Matusalem Platino.
Arany rum
A fehér rumokhoz mérten az arany rumok már minden esetben egy magasabb kategóriát jelentenek. Esetükben már egy érlelt rumot kapunk, hiszen ahogy a párlat érlelődik a fahordóban, aranysárgás, borostyános árnyalatot vesz fel.
Emiatt jellemzően sokkal ízletesebbek, szívesebben fogyasztják őket tisztán, de koktélban is megállják a helyüket. Általában csak rövid ideig érlelődnek, és gyakran rendelkeznek emiatt vaníliás, mandulás, karamellás, kókuszos és citrusos hatásokkal.
Közepesebb testű rumokról van szó, amelyek megfizethetőbb árkategóriát képviselnek, mint az erőteljesebb érlelést kapott sötét rumok, sőt nemcsak tisztán és koktélban alkalmazzák őket gyakran, hanem desszertek készítésekor is.
Népszerű arany rumok közé sorolható a Puerto Ricóból származó Bacardi Carta Oro, a mauritiusi Beach House Gold és a karib térségből érkező Planteray Barbados.
Sötét rum
A sötét rum kifejezést nagyon gyakran használják a termékpalettán, de gyakran csak azért, mert a színük sötétebb, mint az arany rumoknak, viszont érdemes alaposan megvizsgálni a termékeket, mert gyakran nincs köztük nagy különbség.
Kivételt képeznek azok a sötét rumok, amelyek hosszú ideig érlelődtek fahordóba zárva, hiszen ezek jellemzően nemcsak mélyebb árnyalatúak, mint az arany rumok, de az ízviláguk is sokkal összetettebb, erőteljesebb.
Ebből a kategóriából akkor érdemes válogatnunk, ha elsődlegesen önmagában szeretnénk élvezni a rum zamatát, hiszen ebben az esetben már igazán tartalmas ízélmény vár ránk, de a típus nemcsak magában, hanem koktélokban is nagyszerű.
A sötét rumok világában már nagyon sok kiemelkedő termékkel találkozhatunk, és biztosan nem nyúlunk mellé a következőkkel: Relicario Ron Supremo, Dictador 12 éves, Matusalem Gran Reserva, Papa's Pilar Flagship.
Fekete rum
A fekete rumok minden esetben a legtestesebb, leggazdagabb ízvilággal rendelkező változatok, amelyek önmagukban határozottan prezentálják mindazt, amiről ez az italtípus valójában szól.
A rum fajták közül a legkedveltebb azok körében, akik tisztán szeretik fogyasztani ezt a finomságot, hiszen nagyon gazdag, karamellás, trópusi gyümölcsös íz jellemzi minden egyes gyártó termékét – természetesen sok más egyéb aroma mellett.
Általában nagyon sokáig érlelik őket, és ehhez speciális hordókat, gyakran kiégetett tölgyfahordókat alkalmaznak, hogy a fa íze és színe a lehető legjobban átkerüljön az italba, ami így gyakorlatilag minden formában, tisztán, koktélban és desszertekben is megállja a helyét.
Rengeteg fekete rum valójában nem fekete, csak a komplexitása miatt kapja meg ezt a jelzőt, de ha ebből a kategóriából válogatnánk, érdemes lehet megkóstolni a következőket: Bacardi Negra, Eminente Reserva 7 éves
Ízesített és fűszeres rum
Bár sok esetben külön kategóriaként kezelik, mivel azonban mindkét típusra jellemző, hogy hozzáadott alapanyagok biztosítják különlegességüket, és ezek között még gyakran átfedések is vannak, ezért bátran említhetők egy lapon.
Az ilyen típusú rumok általában valamilyen fűszerrel vagy valamilyen aromával vannak kiegészülve. Rendkívül sokoldalúvá tehető így az ital, hiszen adható neki édes vagy éppen csípős aroma. Nem véletlen, hogy az ilyen italokat gyakran említik egy lapon a gyógynövényes likőrökkel.
Gyakran ízesítik a rumot például gyömbérrel, vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, citrusfélékkel, cseresznyével, mentával, ribizlivel, kókusszal, ananásszal, banánnal és más trópusi hatásokkal, amelyek jellemzően exkluzív hátteret és krémes jellemzőket adnak az italnak.
Tipikusan azok a rumok tartoznak ide, amelyek elsődlegesen tiszta fogyasztásra lettek kitalálva. Népszerű például a Bacardi Spiced, a Captain Morgan Spiced, a Kraken Black Spiced vagy a RedLeg Banana Spiced.
Egyéb rum fajták
Bár a fentiekben sorra vettük a legnépszerűbb rum fajtákat, azonban a teljesség kedvéért mindenképpen meg kell említenünk még néhány más típust is, hiszen nem kizárt, hogy valaki éppen itt találhatja majd meg a számításait: