• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Ezek a legjobb rumok 2024-ben

Szeretnénk a legjobb rumokat kóstolgatni 2024-ben? Akár önmagában, akár koktélhoz keresünk minőségi párlatot, a hatalmas kínálatból nagyon nehéz megtalálni azt a terméket, ami maradéktalanul kielégíti az igényeinket.

Ezért most úgy határoztunk, hogy bár a Vitexim kínálatából rengeteg minőségi rum rendelhető, mi kiválogattunk közülük néhány igazán magas kvalitású párlatot, amelyek biztosan nem okoznak majd csalódást az idén.

Miközben a legjobb rumokat keresgéltük, igyekeztünk mindvégig szem előtt tartani a megfizethetőséget, valamint a különleges jelleget, hogy az adott termék ne csak egyszerűen jó legyen, hanem legalább egyetlen tulajdonsága miatt kiemelkedjen a társai közül.

Ennek köszönhetően az alábbi lista azok számára is jó kiindulási pont lehet, akik szívesen kísérleteznének. Lássuk azonban, hogy melyek szerintünk a legjobb rumok 2024-ben!

 

Doble 9 Ron Gran Reserva kubai rum

 

A hagyományos kubai rumok nagy népszerűségnek örvendenek az ínyencek és a megfizethetőség kedvelői között, hiszen ezek az italok kimagasló ár-érték aránnyal rendelkeznek, lévén kellően érettek és egészen komplex ízvilággal kecsegtetnek.

A Doble 9 Ron Gran Reserva pedig ezek közül magasan a legjobb, egy vérbeli kubai rum, amit 7 teljes éven át érleltek fehér tölgyfahordókban, így nemcsak kellemesen sötét színvilág jellemzi, hanem az ízek és az illatok tekintetében egyaránt az összetettség legmagasabb szintjét képviseli.

Már illatában is nagyon édeskés és gyümölcsös jelleg uralkodik benne fás és mandulás háttér társaságában, ami kiegyensúlyozott ízében egyaránt megjelenik, méghozzá egy annyira tömör lecsengés mellett, mely garantáltan az egész szánkat képes lesz kitölteni.

A Doble 9 Ron Gran Reserva tökéletes választás, ha egy megfizethető, de mégis elragadó aromavilágú rumot vásárolnánk magunknak, ami önmagában is jó döntés, de akkor se vall kudarcot, ha koktélt készítenénk belőle.

 

The Demons Share 6 éves panamai rum

 

Panamából viszonylag kevés rum érkezik, azonban ami onnan való, az jellemzően kivétel nélkül érdemes a figyelemre. Élő példa erre a The Demons Share 6 évig érlelt változata, amit nem véletlenül neveznek sok helyen a démonok italának.

Ez a prémium tulajdonságú, de mégis megfizethető sötét rum ugyanis tölgyfahordókban érlelve kapta meg azokat a hihetetlenül tömör és eredeti aromákat, amelyek rögtön elrepítenek minket a távoli Közép-Amerikába.

Rendkívül sokoldalú, vaníliás, narancsos, csokoládés és fűszeres illatvilágát csak íze képes felülmúlni, ami démoni háttere ellenére egyenesen a mennyekbe juttatja fogyasztóját. Különösen domináns benne a vanília, a narancs és a puncs.

A The Demons Share kifejezetten egy olyan ital, ami nagyszerű választás önmagában fogyasztva, különösen szobahőmérsékleten, egy jégkockával szervírozva, de prémium koktélokban is megállja a helyét.

 

Caracas Club 8 éves venezuelai rum

 

A Caracas Club egyike azoknak a rumoknak, amelyek tökéletesen bemutatják, hogy milyen ízvilág jellemzi a dél-amerikai, azon belül is főként a venezuelai régiót, hiszen ez a minőségi párlat pontosan ebből az országból érkezik az asztalunkra.

Kimagasló ízgazdagságát leginkább annak köszönheti, hogy elkészítéséhez 8-10 évig érlelt Gran Reserva rumokat alkalmaztak, amelyeket korábban bourbon tárolására használt hordókban pihentettek, így az egész párlat egy nagyon kellemes whiskys ízhatást is nyújt.

Azonban nem ez a 8 éves Caracas Club legfőbb jellegzetessége! Főként azért nyert ezüstérmet a 2021-es WSC eseményen, mert egy sokoldalú, határozottan vaníliás, fás, fűszeres és diós jegyeket felvonultató rum, ami nagyszerűen hozza a karibi sajátosságokat.

Magas minőségéből és aromagazdagságából kifolyólag fogyasztása elsődlegesen önmagában javasolt, de egy megfelelő kvalitású koktélban is nagyszerűen megállja a helyét, ha kedveljük a rumalapú kevert italokat.

 

Relicario Ron Superiore dominikai rum

 

A karibi térség egyik varázslatos rumkülönlegességeként tekinthetünk a Relicario valamennyi termékére, így az ár-érték arányát tekintve kimagasló Ron Superiore sötét rumra is, ami nem véletlenül zárja magát olyan könnyen az italtípus kedvelőinek szívébe.

Ez a párlat ugyanis 10 éven át pihent tölgyfahordók mélyén, így elég csak ránézni mélyen ülő sötét színére, majd kinyitni egy palackkal ahhoz, hogy az orrunkat rögtön ellepjék a kellemesen édes, karamellás és fűszeres jegyzetek.

A Relicario Ron Superiore legnagyobb izgalma azonban, hogy a palackjából áradó illatok egy az egyben átköltöznek a szájba, méghozzá intenzív mogyorós, gyümölcsös, fás és gyógynövényes jellegzetességek társaságában, egy kevéske kakaóval és mandulával nyakon öntve.

Annyira ízletes párlat, hogy 2015-ben két aranyérmet is elhozott a Nemzetközi Rumkonferenciáról, emiatt elsődlegesen magában ajánlott a fogyasztása – szobahőmérsékleten, jégre töltve –, de jó választás egy ízletes koktélban is.

 

Marama Origins indonéz rum

 

Egy igazán egzotikus rumot kóstolhatunk abban az esetben, ha kipróbáljuk a Marama Origins-t, ami egyenesen Indonéziából származik, egészen pontosan Java szigetéről, amit nem nevezhetnénk az italtípus tipikus régiójaként, de a végeredmény így sem okoz majd csalódást.

Éppen ellenkezőleg! A Marama Origins az egzotikus rumok egyik kiválósága, amit leginkább a különleges éghajlat, az eredeti receptúra, valamint a 3-5 éves tölgyfahordós érlelés biztosítja számára, ami minden tulajdonságára nagyszerű hatást gyakorol.

Amit tudni kell még, hogy a cukornádmelasz mellett ehhez a rumhoz nagyon sok indonéz növényt és gyümölcsöt is felhasználnak, így a vaníliás, gyömbéres és fás jegyek mellé rengeteg eredeti aroma kerül, amelyeket nehéz lenne pontosabban meghatározni.

A fűszeresség mellett az italra nagyon jellemző a vaníliás édesség és a citrusos frissesség is, amit egy erőteljes, kellemesen elnyújtott lecsengés zár, hogy hosszasan élvezhessük a rá jellemző sajátosságokat.

 

Ron Jungla dominikai rum

 

A Ron Jungla egy prémium minőségű, dupla érleléssel elkészített rum a Dominikai Köztársaságból, ami leginkább azért lett nagyon eredeti ízvilágú, mert érleléséhez korábban brandyt tartalmazó tölgyfahordókat alkalmaztak.

Ennek köszönheti a Ron Jungla, hogy palackjában nagyszerűen ötvöződnek egymással a karibi rumok, valamint a solera brandyk, így illatában és ízében egyaránt egy már-már tökéletes kombináció tárul elénk.

Egyszerre minőségi és exkluzív ital, ami a kettős érlelésből és a válogatott alapanyagokból kifolyólag nagyon kellemes, már-már karamellás színhatást kelt, de gyümölcsös, fás, vaníliás és fűszeres ízvilága az, amiért a legtöbben emlékeznek rá.

Magas minőségét az ízorgia mellett parafadugóval lezárt palackja is nyomatékosítja, nem véletlen, hogy a Ron Jungla fogyasztását főként magában ajánlják, de ha jól ismerjük az ízét, érdemes lehet koktélban is kísérletezni vele.

 

Bumbu The Original barbadosi rum

 

Barbados szintén egy olyan régió a karibi térségben, amelyik nagyon sok kiváló minőségű rumot ad a világnak. Közülük is az egyik legjobb a Bumbu rum, aminek az eredeti receptje a 17. századba, a kalózok korába nyúlik vissza.

Ha tehát szívesen megkóstolnánk, hogy milyen rumot ittak egykoron a tengerészek, a Bumbu The Original jó választás lesz, hiszen több évszázados tapasztalatot vonultat fel, a 15 éves fahordós érleléssel pedig minden téren prémium jelzőkkel illethetjük.

A cukornádmelaszra épülő alapanyag mellett a Bumbu ízére leginkább a határozott fűszeresség a jellemző, valamint a fahéjas és vaníliás jegyek, ami némi csokoládéval, naranccsal és mézzel társulva képes biztosítani exkluzív jellegét.

Kellemes borostyánszínét kizárólag az érlelésből kapja, egyáltalán nem tartalmaz színezéket, csak természetes alapanyagokat. Minősége miatt a Bumbu fogyasztása leginkább önmagában javasolt, más italokkal csak azt követően keverjük, ha már jól ismerjük fenséges ízét.