• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Mojito koktél receptek - Így készíthetünk otthon is kiváló koktélokat

Imádjuk a finom fehér rumot és szívesen készítenénk belőle koktélt? Akkor ki kell próbálnunk a Mojitót, mely kirobbanó gyümölcsösségével mindenkit képes levenni a lábáról. Íme hozzá pár tuti recept!

Ha a világ legismertebb koktéljait vesszük számításba, akkor a Margarita és a gin tonic mellett alighanem az elsők között kerül számításba a mojito.

Egyszerűségével és frissességével mindig képes felidézni előttünk a forró nyarak hangulatát. Mindezt úgy, hogy közben mindig és mindenhol megállja a helyét, nem igényel speciális alapanyagokat, és a rengeteg különféle változata miatt szinte soha nem lehet megunni.

A mojito koktél története

Akik az erősebb italokat kedvelik, gyakran nevezik egyszerű, alkohollal feldobott mentás limonádénak a mojito koktélt, ami részben fedi a valóságot, azonban valójában mégis nagyon távol áll tőle.

A mojito Kubából származik, arrafele mindenki ismeri, illetve szereti, neve pedig vélhetően a spanyol mojado, azaz „nedves” kifejezésből eredhet, és arra utalhat, hogy a kiszáradt torkot nagyszerűen frissíthetjük, nedvesíthetjük vele.

Az egyik legfontosabb alapanyaga – legalább az eredeti receptúra alapján – a fehér rum, a nádcukor vagy a nádszirup, de mindig tartozik hozzá nem kevés menta és citrusos jelleg, amit a citrom vagy lime is adhat neki.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a mojito koktél a világ minden táján egy kicsit másképpen terjedt el, így például Magyarországon is egy kifejezetten érdekes változata lett ismert, amiben a jég, a szóda és a rum mellett mentalevelek és cukorszirup található.

Mojito

Ez lényegesen szolidabb ízvilágot képvisel, mint az eredeti kubai változat, és sokkal gyümölcsösebb állagot képvisel, köszönhetően annak, hogy a lime vagy a citrom jellemzően héjával együtt belekerül az italba.

Lássunk azonban konkrétan néhány mojito koktél receptet, ha otthon is szeretnénk kipróbálni ezt a különlegességet!

Az eredeti kubai mojito koktél

Sokan ellenállhatatlan vágyat éreznek azzal kapcsolatban, hogy megkóstolhassák az eredeti kubai mojito koktélt, hiszen fentebb már kiemeltük, hogy a világ minden táján egy aprócska, de az ízvilág tekintetében mégis jelentős változtatás társaságában terjedt el.

Nyilván tökéletes kubai mojito koktélt lehetetlen készíteni itthon, de azért valami hasonlót megpróbálhatunk. Lássuk is gyorsan, hogy miként!

Hozzávalók:

  • 4 cl fehér rum
  • 2 teáskanál nádcukor (lehetőleg frissen darált, szükség szerint nádszirup is jó)
  • egy egész lime frissen facsart leve
  • egy kis marék friss mentalevél
  • szódavíz
  • jég

Elkészítés:

Ha egész nádcukorral van dolgunk, akkor minden esetben annak a darálásával indítjuk a folyamatot, majd a lime facsarásával.

A két alkotóelemet egy pohárba öntjük, és jó alaposan elkeverjük egymással. Hozzáadjuk a kicsit megtört mentaleveleket, ízlés szerint pár jégkockát, majd az egészet megkeverjük.

Ezt követően még pótoljuk a jeget, hozzátöltjük a jó minőségű fehér rumot – lehetőleg valamilyen kubait –, majd megtöltjük szódával. Egy keverés után rögtön fogyasztható az eredeti kubai mojito koktél!

Magyaros mojito koktél

A magyaros mojito koktél nem attól magyaros, mert csípős paprikával és fokhagymával dobjuk fel, sokkal inkább azért, mert felénk egy kicsit leegyszerűsítették az eredeti kubai receptet.

Noha nem maradt ki belőle semmi sem, azonban az eltérő elkészítési mód, és az eltérő alapanyag annyira más irányba terelte a végeredményt, hogy az eredeti recepthez mérten ég és föld lehet a különbség.

Hozzávalók:

  • 4 cl fehér rum
  • 2 cl cukorszirup vagy két evőkanál porcukor
  • egy egész lime vagy citrom felszeletelve
  • egy kisebb marék mentalevél
  • szódavíz
  • jég

Elkészítés: 

A magyar mojito koktél egyik különlegessége, hogy az alaposan megmosott lime vagy citrom felszeletelését követően héjával együtt kerül a pohárba. Ehhez nádcukor helyett egyszerű cukorszirup, gyakran porcukor kerül, melyet tört mentalevéllel színesítenek.

Ezt töltik fel jéggel, fehér rummal és szódával, majd az egészet összekeverve szervírozzák. Apró különbségek tehát az eredeti recepthez képest, az íz tekintetében azonban mégis rendkívül sokat számítanak.

Epres mojito koktél

Az utóbbi években, illetve évtizedekben rengeteg változata elterjedt a mojito koktélnak, amit a legtöbb esetben valamilyen gyümölccsel tesznek igazán eredetivé.

Hazánkban különösen népszerű például az epres mojito koktél, mert az eper szinte mindenhez jól áll, így a fehér rum mellé is kiváló lehet. Ezért az alábbiakban most megnézzük, hogy mi kell hozzá, illetve miként kell elkészíteni egy ilyen italt!

Hozzávalók:

  • 4 cl fehér rum
  • egy egész lime vagy citrom leve
  • 3-4 nagyobb szem eper (vagy 2cl eperlikőr, ha ütőképesebb összeállítást akarunk)
  • 2 cl cukorszirup (vagy 2 teáskanál nádcukor, ha van)
  • egy marék friss mentalevél
  • szódavíz
  • jég

Elkészítés:

Az első lépés, hogy kifacsarjuk a lime – vagy ha az nincs, akkor a citrom – levét, és egy pohárba töltjük a cukorral együtt. A mentaleveleket összetörjük vagy összetékpedjük, és szintén a pohárba tesszük, majd az eperdarabok következnek kis szeletekre vágva.

Mivel az eper íze csak órák után jelenik meg nagyon határozottan az italban, ezért sokan alkalmaznak helyette eperlikőrt. Az egészhez jégkockát adunk, majd hozzáöntjük a rumot és annyi szódát adagolunk hozzá, hogy tele legyen a pohár.