• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Kifinomult venezuelai rumkirály: bemutatkozik a Diplomatico rum

A Diplomatico egy prémium minőséget képviselő rum egyenesen Venezuelából, mely annak ellenére is óriási népszerűségre tett szert, hogy viszonylag rövid múlt áll mögötte. Lássuk a Diplomatico rum történetét!

Venezuela a karibi térség egyik meghatározó országa, így nem meglepő, hogy a kérdéses régióban kimagasló népszerűségnek örvend a rum, melyet még ma is gyakran neveznek a kalózok italának.

A korabeli pancsolt szesszel ellentétben azonban mára igazán magas minőséget képviselő termékek között válogathat az, aki egy jó minőségű rumot szeretne inni abból a régióból, elég csak a Diplomatico termékeire gondolni, melyek a prémium szint tökéletes megtestesítői.

A Diplomatico rum története

A hivatalos adatok szerint a Diplomatico rum története egészen pontosan 1959-ben indult útnak Venezuelában a röviden csak LUSA név alatt emlegetett lepárlóüzem megalapításával, melynek az egyik legfőbb részvényese az a Seagram’s International volt, akik azon túl, hogy a legnagyobb bortermelők közé tartoznak a világon, még a gingyártásban is érdekeltek.

Kifinomult venezuelai rumkirály: bemutatkozik a Diplomatico rum

Ilyen hátszéllel indult el – kicsit botladozva – a Diplomatico rum, melyet kezdetben csak a hazai piacra szántak, azonban a stratégia kudarcot vallott, a LUSA lepárlót és ezzel együtt a brandet 2002-ben csődeljárás alá helyezték, azonban néhány venezuelai vállalkozó összefogott a megmentés érdekében.

Megkezdődik az aranykor

Itt indult a márka felvirágoztatása, a lepárló neve DUSA lett, és azon túl, hogy teljes egészében venezuelai tulajdonba került, mára az ország egyik legnagyobb rumgyártójává nőtte ki magát, a Diplomatico rumot pedig a világ több mint 80 országában, köztük Magyarországon is forgalmazzák.

Érdekesség, hogy bizonyos régiókban Botucal név alatt találkozhatunk vele, azonban minden esetben egy eredetvédett italról van szó, melyet több helyen is kineveztek már a világ egyik legjobb rumjának.

A DUSA és a fenntarthatóság, valamint a környezetvédelem

A DUSA lepárlójának érdekessége, hogy nagy gondot fordít a fenntarthatóságra, így már a munkahelyek terén is közel 700 venezuelai embernek adnak biztos megélhetést, miközben gondoskodnak róla, hogy a dolgozók és családjaik állandó szociális, illetve egészségügyi programokon vehessenek részt.

A lepárló vezetőségének rendkívül fontos a környezetvédelem is. Ezért 2009-ben az ISO 14001 környezettudatossági elismerést is megkapták. Nem véletlenül, hiszen a lepárlóban a szilárd hulladék csaknem 100 százalékát újrahasznosítják, de megoldották a maradékvíz ismételt felhasználását is, hogy semmi se vesszen kárba a folyamatok során.

A név és ami mögötte van

A Diplomatico rumot egészen pontosan Don Juancho-ról nevezték el, akiről Venezuelában rengeteg mendemonda maradt fenn. Egy igazi kalandozó volt, és egy dolgot biztosnak tekinthetünk vele kapcsolatban: megveszekedetten imádta a jó minőségű karibi rumot.

Egy nemesember volt, aki a legenda szerint folyamatosan járta a világot, hogy ráakadjon a legjobb és legkülönlegesebb párlatokra. Nemcsak fogyasztotta, hanem gyűjtötte is az italokat, kollekciója pedig elképesztő méreteket öltött.

Ez a karakter inspirálta a Diplomatico rum nevét, illetve az ő portréja található meg a palackok csomagolásán, ami arra utal, hogy ez a magas minőséget képviselő ital is olyan szenvedéllyel készül, mint ahogyan Don Juancho is kutatta a tökéletes rum forrását.

A Diplomatico rum készítésének háttere

Bár csak néhány évtizedes történet áll a hátterében, a Diplomatico rumok elkészítéséhez valójában a régióra jellemző több évszázados tapasztalatokat használják fel. Alapját a prémium cukornádmelasz adja, amihez különféle lepárlási módszerek tartoznak.

A portfólióban így találunk batch kettle, barbet és pot still módszerekkel készült italokat is. Minden párlat elkészítését szeszfőző mesterek ellenőrzik és irányítják, akik mindent megtesznek azért, hogy a név alatt megjelenő rumok mindig a legjobb minőséget nyújtsák.

Lepárló az Andok lábánál

Amiért a Diplomatico rumok olyan különlegesek, ahhoz nagyban hozzájárul a DUSA lepárlójának fekvése, hiszen ezt az Andok hegység lábánál létesítették, hogy közel kerülhessen a környéken fekvő legtöbb cukorfeldolgozó üzeméhez, illetve a Terepaima Nemzeti Parkhoz.

A fekvésnek hála a rumot mindig kristálytiszta vízből készíthetik, de a speciális időjárásnak hála ebben a régióban termesztik a legjobb minőségű cukornádat, mely az erjedési és érlelési folyamatokban egyaránt nagyon fontos szerepet játszik ahhoz, hogy prémium minőségű végeredmény szülessen.

Világszinten elismert termék

Részben a fentiekben említett körülményeknek, részben a kimagasló minőségű összetevőknek, illetve a különleges gyártási folyamatnak köszönhetően a Diplomatico rumok világszerte rengeteg elismerésben és megannyi díjban részesültek már.

Kifinomult venezuelai rumkirály: bemutatkozik a Diplomatico rum

Sőt, rendhagyó módon a lepárló egyedülálló gyártási folyamatát is elismerték korábban, a 2013-as London Rum Fest alkalmából például Rum Barrel Award díjjal jutalmazták a Traditional Range névre keresztelt megoldást, mely ötvözi a hagyományos spanyol, amerikai és brit lepárlási módszereket.

A legjobb Diplomatico rumok

A Diplomatico név alatt rengeteg különféle termék közül válogathatunk, a széles palettáról így nagyon nehéz kiválasztani csak néhányat, különösen annak fényében, hogy mindegyik prémium minőséget képvisel. Az alábbiakban kiemelt italokkal azonban garantáltan nem tévedhetünk, ha kedveljük a különleges rumokat.

Diplomatico Mantuano

Ha egy különleges kevert rumot keresünk a karibi térségből, akkor a Diplomatico Mantuano egy prémium minőséget képviselő sötét rumként garantáltan a kedvencünkké válik. Rendkívül érett és sima ital, melyet legalább kettő, legfeljebb nyolc évig érlelt rumokból kevernek össze. Ezeket rendszerint amerikai tölgy, vagy korábban bourbon és single malt whiskyk érlelésére használt hordókban tároltak.

Nagyon komplex ízvilág jellemző rá, határozottan erőteljes benne a gyümölcsösség és a fás háttér, de az ízlelést követően garantáltan előbukkannak belőle a vaníliás, karamellás és erőteljesen cukornádas jellegzetességek is. Mindezt ráadásul egy egészen hosszú lecsengés koronázza meg.

Diplomatico Reserva Exclusiva

Ha egy olyan sötét rumot keresünk a gyártó portfóliójából, mely dupla aranyérmet kapott a San Francisco World Spirits Competition eseményen, akkor a Diplomatico Reserva Exclusiva legyen a mi választásunk. Minden palackjában legalább 12 évig érlelt rumok keverékét találjuk, melyhez elképesztően telt, komplex, édes és gyümölcsös, de mindenképpen intenzív ízek tartoznak.

Az igazi ínyenceknek készül, a prémium szintek legmagasabb fokán áll, emiatt hihetetlenül csábító ízvilágát határozott mélység ellensúlyozza. Fogyasztása igazi presztízsélményt ad, és mivel annyira különleges, leginkább önmagában ajánlott, noha nyilvánvalóan egy prémium minőségű koktélban sem vall kudarcot, ha szükség lenne rá.

Diplomatico The Distillery Collection - Batch Kettle

Amennyiben megveszekedett rajongói vagyunk a Diplomatico rumoknak, akkor mindenképpen meg kell kóstolnunk egyszer a Diplomatico The Distillery Collection - Batch Kettle italukat, mely egy igazi különlegességnek tekinthető a maga módján. Ennek az oka, hogy egy igazi klasszikus típusú sötét rum, melyhez olyan lepárló üstöt használnak, amit a gyártó még 1959-ben vásárolt Kanadából.

Az üstöt korábban whisky desztillálására használták, és csak kisebb adagokkal tud dolgozni egyszerre, emiatt igazi kézműves jellegű ital készül benne. A rum érdekessége, hogy nem melaszból áll, hanem friss cukornádmézből, így cukortartalma sokkal magasabb. A végeredmény így egy elképesztően komplex, közepesen testes rum, amit mindenkinek meg kell kóstolnia, ha rajong a karibi térségből származó italokért.