• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Olcsó whiskyt keresünk? Íme a legjobb italok 2022-ben!

Rengetegen imádják a whisky semmivel sem összehasonlítható ízvilágát, azonban csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy minden nap ilyen italt kortyolgassanak. 

Sokan a whiskyt a gazdagok italának hiszik, és bár valóban rengeteg olyan prémium termék van a piacon, ami rendkívül drága, azonban ma már Magyarországon is hatalmas whisky kínálatból válogathatunk, ha magas kvalitású, mégis elérhető árú italokat fogyasztanánk.

 

Az olcsó whisky ugyanis közel sem jelent egyet a rossz minőséggel, éppen ellenkezőleg, az ötezer forintos árkategóriában is több olyan italt találunk, ami büszkén fel tudja venni a versenyt a legjobbakkal, hovatovább még a nevük is jól ismert.

 

Hogy melyek 2022-ben azok az olcsó whiskyk, amelyeket érdemes lehet megkóstolnunk? Az alábbiakban összeállítottunk egy válogatást, ahová csak a kiváló ár-érték arányt képviselő italok kerülhettek fel. Lássuk!

 

  1. W.Premiers

 

Ha olcsó, de kiváló minőséget képviselő whiskyt keresünk az ötezer forintos lélektani határ alatt, akkor a W. Premiers terméke garantáltan tökéletes választásnak bizonyulhat, hiszen dacára annak, hogy Spanyolországban készült, csak a legnagyobb szakértők mondanánk meg, hogy nem egy skót whiskyről beszélünk.

 

A W. Premiers whisky ugyanis ízig-vérig képes felvonultatni azokat a jellegzetességeket, amiket korábban kizárólag a Skóciában készült whiskyk tudtak, ami nem véletlen, hiszen a válogatott alapanyagok mellé speciális fahordós érlelést és lepárlási módot alkalmaznak.

 

Ennek a gondos odafigyelésnek köszönheti a W. Premiers, hogy bár olcsó whisky lett, valójában azonban olyan minőséget képvisel, mintha egy ismeretlen skót gyártó magas kvalitású termékét kóstolnánk, amiben az édeskés, karamellás és füstös ízek egyaránt megtalálhatók.

 

Nagyon telt, nagyon aromás ízvilág és hosszadalmas lecsengés jellemzi, így jégre töltve kifejezetten minőségi és kellemes hatást kelt, de természetesen akkor sem vall kudarcot, ha egy szuper koktélt készítenénk belőle.

 

Black Velvet

 

Természetesen nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is készülnek olyan olcsó whiskyk, melyek a megfizethetőségük ellenére kiváló minőséget hordoznak. Itt van példának a Black Velvet, mely kanadai párlatként magabiztosan hozza az amerikai italok minden sajátosságát.

 

Mindezt ráadásul a legnagyobbakra jellemző aromavilágok társaságában, bőven ötezer forintos lélektani határ alatt, amiért egy blendelt whiskyt kapunk, mely igencsak különleges érlelési háttérrel büszkélkedhet.

 

A Black Velvet esetén ugyanis a kétéves tölgyfahordós érleléssel nem ér véget az italkészítés folyamata, ebben az állapotában ugyanis a már részben érett nedűt összeöntik a tiszta alapwhiskyvel, majd további négy évre ismét fahordóba zárják.

 

Ez az összetett, nagy odafigyelést igénylő folyamat biztosítja a Black Velvet whisky számára, hogy a kristálytiszta hegyi forrásokra, valamint magas kvalitású rozs- és gabonaszeszre épülő ital olyan gazdag, és sajátos aromavilágot kapott, amit érdemes minden esetben önmagában kóstolgatni, de koktélban sem vall kudarcot.

 

Famous Grouse

 

Hogy nem létezik olcsó skót whisky, ami a minőség tekintetében sem vall kudarcot? Amennyiben így vélekedünk, biztosan nem kóstoltuk még a Famous Grouse termékét, hiszen ez az ital egy vérbeli skót whisky, mely az egyszerűséget és a megfizethetőséget tűzte ki célul.

 

A Famous Grouse egy blendelt whisky, amit a Macallan, a Glenrothes és a Highland Park lepárlóiból származó italokból kevertek össze, aminek köszönhetően a végeredmény minőségére és tulajdonságaira garantáltan nem lehet majd panaszkodni.

 

Ár-érték arányban az egyik legjobb skót whisky, ami már a kibontást követően azonnal képes meglepni minket, hiszen egy határozottan friss és citrusos illatfelhő árad ki az üvegből, amihez virágos és karamellás jegyzetek csatlakoznak – akárcsak az ízleléskor.

 

A szájban ugyanakkor egy kissé fűszeresebb élményt produkál, miközben a füstös háttere sem hiányzik, hosszú lecsengését pedig nagyon gazdag aromák és egy csipetnyi édes jelleg kíséri. Fogyasztása leginkább önmagában ajánlott, de nyilván whisky alapú koktélokhoz sem rossz döntés.

 

Ballantine's

 

A Ballantine's nevét bizonyára még azoknak sem kell bemutatnunk, akik nincsenek túlzottan tisztában azzal, hogy milyen whiskyk vannak a piacon. Ez az ismert gyártó ugyanis szintén a kiváló ár-érték arányt képviselő italairól híres, így már ötezer forint környékén elérhetjük belépő terméküket.

 

Nyilvánvaló, hogy a Ballantine's azért olyan ismert, mert egy különlegesen komplex, határozottan gabonás és malátás ízvilágot képvisel a skót whiskyk között, amit egy hároméves érlelési folyamat részeként tud elérni a gyártó.

 

Ez éppen elég ahhoz, hogy bár olcsó whiskyről beszélünk, a végeredmény azonban mégis minden tekintetben magán hordozza az igazi skót jellegzetességeket, méghozzá egy nagyon kellemes íz- és illatvilág társaságában, amit elegáns, mézes és fűszeres jegyzetek tesznek igazán teljessé.

 

Amiért sokan szeretik a Ballantine's whiskyt, az leginkább az édeskés, a csokoládés és a vaníliás jelleg, ami a lecsengésében is megmutatkozik – nem kevés virágos háttér társaságában. Nem meglepő, hogy Jim Murray ezt a párlatot 2011-ben és 2012-ben is a legjobb kevert whisky elismeréssel jutalmazta.

 

The Glen Silver's

 

A The Glen Silver’s az egyik legjobb választás abban az esetben, ha nemcsak olcsó whiskyt szeretnénk fogyasztani, hanem mindehhez egy alapvető minőséget is megkövetelnénk. Az ital eredeti receptjét Sir Arthur Silver alkotta meg nagyon sok évtizeddel ezelőtt, és azóta is üde gyöngyszemnek tekinthető a skót whiskyk között.

 

Ennek az oka főként az, hogy bár elérhető árat képvisel, mégis nagyon sajátos, mondhatni utánozhatatlan aromavilág jellemzi. Bár kevert whisky, melyben a maláta- és a gabonaszesz is jelen van, azonban a felföldi régió, mint háttér kiváló bizonyítvány a kvalitásra.

 

A The Glen Silver’s whisky egyébiránt nagyon karakteres, ugyanakkor határozottan száraz ízvilággal kecsegtet a fogyasztáskor, és míg kezdetben édeskés jegyekkel hódít, addig a későbbiekben megjelennek a gabonás, füstös, kissé tőzeges megoldások, méghozzá egy nagyon elnyújtott lecsengéssel kiegészülve.

 

Mindezt kissé kesernyés zamatosság egészíti ki, amivel kapcsolatban jó döntés, ha önmagában fogyasztanánk, méghozzá jégre töltve vagy erőteljesen behűtve, ugyanakkor egy koktélban alkalmazva sem vall kudarcot.

 

Jim Beam

 

Szeretjük a tipikusan amerikai, kukoricás alapokra építő whiskyket? Ebben az esetben nehezebb lesz elérhetőbb árkategóriából válogatnunk, de a Jim Beam alaptermékét mindenképpen ki kell emelni a sorból, és nem csak azért, mert rengetegen ismerik.

 

Az ok sokkal inkább az, hogy a több évszázados történelemmel rendelkező bourbon whisky a világ egyik legjobb és legismertebb terméke a maga kategóriájában. Nyilván léteznek a gyártó kínálatában specialitások, érett prémium termékek, de az alappárlat összességében megfizethetőnek nevezhető.

 

Pláne annak fényében, hogy a tengerentúlról származik, elkészítéséhez pedig minőségi kukoricát és vasmentes forrásvizet alkalmaznak, de a tölgyfahordós érlelést sem szabad kifelejteni a sorból, ami nagyban hozzájárul a végeredmény enyhén vöröses színvilágához.

 

A Jim Beam whisky minden elemében érződik a kukoricás és tölgyes aroma. Egy önmagában is jól fogyasztható italról van szó, azonban a végeredmény akkor is megállja a helyét, ha koktélba keverjük.