• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Ezek a legjobb whiskyk 2024-ben

Szereted a jó whiskyt? Szívesen kortyolgatsz ilyen italokat egy nehéz nap után vagy egy baráti összejövetelen? Ha a válaszod igen, akkor biztosan te is szeretnéd tudni, hogy melyek a legjobb whiskyk 2024-ben!

Bár nyilvánvaló, hogy még a minőségi szeszes italok esetében sem lehet objektíven eljárni egy lista felállításakor, hiszen ami valakinek ízlik, az másnak kevésbé, de az alábbiakban kizárólag olyan termékeket gyűjtöttünk össze, amelyek a maguk kategóriájában igazi Jolly Jokerek.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ezek a whiskyk kivétel nélkül kellemes ízvilágra épülnek, semmilyen tekintetben sem túl hivalkodók, egyszóval minden adott velük ahhoz, hogy igazán minőségi élményt szerezzünk magunknak.

Hogy szerintünk melyek a legjobb whiskyk 2024-ben? Az alábbi listára igyekeztünk összegyűjteni igazi koktélitalokat, hamisíthatatlan skót, ír, amerikai és japán párlatokat is, így garantáltan mindenki megtalálhatja majd a számításait. Lássuk!

 

  1. Premiers whisky

 

A W. Premiers elsődlegesen azok számára ajánlott választás, akik egy kiváló kvalitást képviselő koktélwhiskyt szeretnének vásárolni maguknak. Bár a termék magában is egészen kellemes jegyeket képvisel, de szolid tulajdonságai miatt inkább keverve nagyon népszerű.

Az ital érdekessége, hogy Spanyolországban készül, azonban teljes egészében a skót hagyományokat követi, így leginkább a felföldi whiskyk szerelmesei találhatnak benne önmagukra, méghozzá a válogatott minőségű alapanyagok és a fahordós érlelés miatt kellemes élmények társaságban.

Alacsony ára ellenére bátran odatehető a W. Premiers a nagyobb gyártók termékei mellé is, ezért döntöttünk úgy, hogy ha felmerül a kérdés, hogy melyek a legjobb whiskyk 2024-ben, akkor ezt a terméket az ár-érték aránya miatt mindenképpen fel kell tenni a listára.

Önmagában egy kicsit édeskés, helyenként füstös hatást keltő, gyakran karamellás aromák uralják. Hangsúlyozandó, hogy önmagában sem rossz döntés, de koktélokban különösen jól érzi magát.

 

Maker's Mark amerikai whiskey

 

Ha szóba kerülnek az amerikai whiskyk, akkor mindenkinek rögtön olyan nevek jutnak eszébe, mint a Jim Beam. Pedig vannak még arrafelé kimagasló minőségű italok, nem véletlenül válogattuk be listánkra abból a régióból a Maker’s Markot!

Ez a kitűnő kvalitású bourbon whisky kizárólag malátából és kukoricából készül, és fahordóban érlelődik éveken át a palackozás előtt, ami igazi különlegesség, hiszen minden üveget kézi viaszolással zárnak le a gyárban.

Ennek köszönhetően a Maker’s Mark esetében már a felbontás is egyfajta rituálénak minősül, hogy aztán fogyasztásakor mindent maga alá temessen az erőteljes gyümölcsösség, különös tekintettel a narancsos háttérre.

Mivel egy alaposan érett whiskyről van szó, ezért igencsak gazdag zamatok uralkodnak benne, amelyek leginkább jégre töltve bontakoznak ki igazán. Ha egy jó amerikai whiskyt kóstolnánk, ez a párlat önmagában és koktélban is jó választás lesz.

 

Bushmills 10 éves ír whiskey

 

Sokan vannak, akik a skót jellegzetességek helyett sokkal jobban kedvelik az ír whiskyk elragadó tulajdonságait, hiszen nem véletlenül különböztetik meg őket a piacon, és ezért szentelünk nekik mi is külön gondolatmenetet, miközben arra a kérdésre keressük a választ, hogy melyek a legjobb whiskyk 2024-ben.

Bár Írországból sokan esküsznek a Jamesonra, azonban a Bushmills nevét legalább annyira fontos odatenni a listára, hiszen ez a válogatott árpából készült, majd utána 10 évig tölgyfahordóban érlelt ital nagyon magas minőséget képvisel.

Nem véletlenül, hiszen egy kiemelkedően összetett, rendkívül komplex italról van itt szó, amelyben a banános és a vaníliás jegyek uralkodnak, de a pörkölt édesség, a mandulás, mézes és csokipudingos aromák, sőt a virágos érzetek is ott bújnak benne.

A 10 éves Bushmills minden tekintetben minőségi ital, amit erősen ajánlott önmagában kóstolgatni, de ha egy ízletes koktélt készítenénk belőle, akkor sem okoz majd csalódást, ebben biztosak lehetünk.

 

Chivas Regal 12 éves skót whisky

 

Ha odáig vagyunk a skót whiskyért, akkor 2024-ben mindenképpen kóstoljuk meg a 12 éves érleléssel büszkélkedő Chivas Regalt, amely minden tekintetben elragadó íz- és illatgazdagságot kínál, sőt életre szóló élményeket nyújt.

Nem single malt, hanem blended whiskyről van szó, aminek jóvoltából elég csak kinyitnunk a palackot ahhoz, hogy a hihetetlen komplexitás azonnal maga alá temessen minket, így aszalt gyümölcsös aromák, tejkaramellás és kakaós jegyzetek jellemzik az italt.

Kóstolásakor ezek a jegyzetek folyamatosan megmaradnak benne, de ízhatásában tovább bővül a paletta, így édeskés indítás, hosszú lecsengés, enyhe füstösség, valamint tűzforró fűszeresség jellemzi valamennyi kortyot.

Egy alaposan kiérlelt skót whiskyről van szó, amelynek már a színe is messziről jelzi a benne lakozó értékeket, így ízkavalkádja mögött prémium minőség lakozik, ebből kifolyólag leginkább jégre töltve, magában ajánlott a fogyasztása, keverni legfeljebb hasonló kvalitású italokkal javasolt.

 

Nikka From The Barrel japán whisky

 

A japán whiskyk egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a piacon, így feltétlenül szerepelniük kell egy olyan listán, amelyen azt kutatjuk, hogy melyek a legjobb whiskyk 2024-ben.

Bár egyre több izgalmas atmoszférát képviselő whisky érkezik Japánból, a Nikka From the Barrel határozottan kiemelhető a sorból, amit alátámaszt, hogy nagyon sok díjat bezsebelt a nemzetközi versenyeken – a WWA-n még aranyérmet is nyert 2011-ben –, mert annyira eredeti háttér jellemzi.

Felbontását követően azonnal megjelennek az orrban például a kellemesen trópusi gyümölcsös jegyzetek, de a fűszeres aromák és a sherrys háttér sem marad ki a sorból, miközben az egészet egy kellemes komplexitás fogja közre.

Nagyon jellemző még rá a citrusos frissesség, de a skót whiskyket uraló enyhe füstösséget is sikerült belecsempészniük a lepárlómestereknek, miközben a japán gasztronómia, az ottani jellegzetes fűszerek használata szintén mindvégig előtérben lesz majd a kóstolgatás közben. Annyira különleges, hogy kizárólag önmagában érdemes fogyasztani!

 

The Glen Silver's 12 éves blended malt scotch whisky

 

Ha egy whiskyt legalább 12 évig érlelnek tölgyfahordóban, akkor az megfelelő recept esetén igazi csodát képvisel majd. Pontosan ez történt ezzel a The Glen Silver’s whiskyvel is, amit azt követően töltenek palackokba, hogy 12 éven keresztül tölgyfahordóban pihent.

Ez pedig nemcsak csodálatos színén, hanem íz- és aromavilágán egyaránt megmutatkozik. Elegendő csak felnyitni a palackot ahhoz, hogy rögtön beköltözzenek az orrunkba a gyümölcsös és a fás jegyzetek, hiszen itt rögtön nyilvánvalóvá válik a fahordós érlelés.

A 12 év pedig természetesen az ízvilágán is észrevehető. Bár maga a párlat nem túl sötét, ellenben a gabonás háttér, a gyümölcsösség, az enyhe karamellás és füstös jelleg nagyszerűen megjelenik minden egyes kortyban, sőt érdekesség, hogy itt nem annyira az édes, mint inkább a fanyar ízek az uralkodók.

Főként önmagában jó döntés a fogyasztása, egy kevéske jégre töltve például egyenesen varázslatos ízek szabadulnak fel belőle, de a 12 éves The Glen Silver’s whisky más párlatokkal keverve egyaránt jól megállja a helyét.