• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Az olcsó whisky nem jelent egyet a rossz minőséggel

A whisky kapcsán egy nagyon általános tévhit az emberek körében, hogy a gazdagok itala, ennek megfelelően csak az igazán neves gyártók képesek kimagasló minőséget nyújtani a fogyasztók számára. Ez azonban ebben a formában hatalmas tévedés!

Hogy miért? Pontosan ezt a kérdést szeretnénk megválaszolni az alábbiakban, hiszen tény és való, hogy vannak prémium whiskyk, melyek rendkívül drágák, azonban felvetődik a kérdés, hogy az olcsó whisky akkor rosszabb minőséget képvisel?

 

Egyáltalán nem, sőt az alacsony árkategóriába tartozó whiskyk között is találhatunk nagyon ízletes, magas kvalitású termékeket, melyek másként vagy máshol készülnek, mint például az ősi skót whiskyk, és esetükben a nevet sem kell külön megfizetni, de ettől még közel sem lehetne őket rossznak nevezni.

 

Az olcsó whisky nem rossz, de a drágább sem mindig különleges

 

Aki csak felszínesen ismeri az italtípust, az nagy általánosságban nincs tisztában a whisky árakkal. Emiatt, ha találkozik egy 4-5 ezer forintos értéket képviselő változattal, akkor hajlamos azt feltételezni, hogy az egy olcsó whisky.

 

Noha a megállapítás nem téves, azonban az „olcsó” szó hallatán sokan alacsonyabb minőségre gondolnak, ami a szeszes italoknál közel sem mindig igaz állítás. A whiskynél pedig különösen nem.

 

Ennek az oka pedig nem más, minthogy a whiskyt nem lehet olcsóbban vagy másképpen készíteni, kispórolni belőle alapanyagokat, ez az ital csak akkor kaphatja meg ezt az elnevezést, ha pontosan ugyanúgy készül, mint bármelyik másik ilyen párlat.

 

Nyilvánvalóan gyártónként és régiónként eltérhetnek egymástól a receptek és a specialitások, melyek befolyásolhatják az árat, azonban valójában egy olcsó whiskyben is pontosan ugyanaz található, mint egy drágább típusban.

 

Akkor miért léteznek drágább whiskyk?

 

Adja magát a fentiek után a kérdés, hogy ha ez az állítás igaz, akkor miért beszélhetünk drága és olcsó whiskyről? A kérdést más termékek, így a ruhák vagy az autók esetében is fel lehetne tenni, és pontosan ez a helyzet ennél a szeszes italnál is.

 

Egy olcsóbb autó ugyanazt a feladatkört látja el, mint egy drágább, ugyanúgy elviszi az utasát egyik pontból a másikba, esetleg lassabban, kompromisszumokkal, de ettől még teljesíti azt, amire teremtették.

 

Egy olcsó whisky esetében a legtöbbször nem várhatunk extrákat, csak egy minőségi italt, ami hozza a papírformát, a nagykönyvben leírt tulajdonságokat. A drágább párlatok ugyanezt tudják, azonban több sajátosság társaságában.

 

Némelyek extra összetevőket tartalmaznak, mások extra hosszú ideig lettek érlelve, de rengeteg olyan ital is van, melyeket a lepárló több évszázados háttere és presztízse miatt áraznak magasabbra, de nem feltétlenül azért, mert jobb vagy rosszabb lenne, mint egy alacsonyabb árkategóriába sorolt termék.

 

Ebből is látszik tehát, hogy az olcsó whisky nem a rossz minőség mérőszáma vagy egyfajta negatív jelzője, hiszen ebben a kategóriában is találhatunk kellően ízletes termékeket. Lássunk néhány példát ezekre!

 

Minőségi olcsó whiskyk

 

Ballantine's

 

Kezdjük a sort rögtön egy mindenki által jól ismert névvel. A Ballantine's az olcsó whisky iskolapéldája, hiszen árkategóriája ellenére nagyon ízletes, tömény, sajátosságokkal teli ital, mely kellően komplex illat- és ízvilággal büszkélkedhet.

 

Mint valamennyi skót whisky esetében, itt is határozottan érezni a malátás- és a gabonás hátteret, miközben az egészet egy erőteljesen elegáns körítéssel biztosítja a fogyasztók számára némi mézes és fűszeres jelleg társaságában, füstös, csokoládés, vaníliás aromák mellett.

 

Ára ellenére többször is volt az év legjobb kevert whiskyje, aminek az oka, hogy bár nevét mindenki ismeri, azt kevesen tudják, hogy a háttérben a legendás Glenburgie, Glentauchers és Miltonduff lepárlókból származó whiskyk állnak.

 

Teacher's

 

A Teacher’s whisky is Skócia adománya a világnak, és annak ellenére, hogy minden megvan benne, ami egy ilyen típusú italhoz csak szükséges, egyáltalán nem drága, egy normál 0,7 literes palackot már 5 ezer forint körüli áron megvásárolhatunk.

 

Ez egy kevert skót whiskytől kifejezetten jónak nevezhető, különösen abban az esetben, ha szívesen megkóstolnánk a vérbeli felföldi lepárlók sajátos aromavilágait, melyekre a határozottság, a robosztus jelleg és természetesen a karakteresség jellemző.

 

Nemcsak íze és ára miatt szeretik olyan sokan, hanem azért is, mert a Teacher’s skót whisky alapját 45 százalékban a malátawhisky adja, ami szinte páratlan a piacon. Ez az ital tehát még az olcsó kategóriában is képes egyediséget és sajátosságot felvonultatni.

 

The Glen Silver's

 

Ki gondolta volna, hogy Spanyolországban is lehet isteni skót whiskyt készíteni? Alighanem senki sem addig a pontig, amíg meg nem kóstolta a The Glen Silver’s whiskyt, mely nevében és ízében a legszebb skót hagyományokat őrzi, de valójában nem ebből a régióból származik.

 

Ennek ellenére egy ízig-vérig malátás gabonawhiskyről van szó, mely pontosan olyan, mintha valamelyik ízletes felföldi skót whiskyt kóstolgatnánk, ami határozottan száraz, de helyenként édeskés aromavilággal kecsegtet, miközben az egészet kristályos lecsengéssel koronázza meg.

 

Jégkockára töltve vagy néhány csepp vízzel elkeverve meglepően komplex és összetett aromák nyerhetők ki belőle, miközben egy whisky alapú koktélhoz adagolva egyenesen elragadó alapokat tud biztosítani az italnak.

 

  1. Premiers

 

A W. Premiers is tökéletes példája a kimagasló ár-érték aránynak. Olcsó whisky, de ennek ellenére bátran odaállítható valamennyi ismertebb lepárló terméke mellé – méghozzá nem véletlenül, hiszen ebben az italban minden ott van, aminek a skót párlatokban lennie kell.

 

Enyhe füstös jelleg, a kesernyés és édeskés aromák egészséges elegyítése, némi karamellás jegyzet, valamint egy olyan határozott, elnyújtott lecsengés, aminek részeként minden aroma hosszú percekig megmarad a szájban.

 

Érdekessége, hogy a W. Premiers sem Skóciában készül, valójában spanyol termék, azonban annyira jól újragondolták a segítségével a skót hagyományokat, hogy még a szakértőknek is nehéz megállapítani az ital eredetét.

 

 

Hogy melyek a legjobb olcsó whiskyk 2022-ben? Kapcsolódó cikkünkből kiderül!