• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Borválogatás 2022: ha egy frissítő rosét keresünk a nyárra

Szeretjük a frissítő borokat és éppen valami újdonságot keresnénk egy fülledt nyári estére? Aktuális rosé válogatásunk a hazai kínálat legjavát érinti!

Amennyiben valaki egy üde és frissítő hatású bort szeretne fogyasztani, a rosék minden kétséget kizáróan dobogós helyen állnak a választáskor, hiszen önmagukban, de fröccsben fogyasztva egyaránt sokan kedvelik ezeket az italokat.

 

A magyar borok kedvelői ráadásul kifejezetten szerencsés helyzetben vannak ilyenkor, hiszen ha nem is vagyunk rosé-nagyhatalmak, hazánk így is bővelkedik az egyes pincészetek különlegesebbnél-különlegesebb termékeiben.

 

Részben ennek is köszönhető, hogy aktuális borválogatásunk nagyon könnyen összeállt, hiszen csak a hazai termelők roséi közül választottunk ki néhány jó minőségű terméket, amit nyugodt szívvel ajánlunk azoknak, akik ilyen típusú bort fogyasztanának a nyáron.

 

Mi az a rosé?

 

Mielőtt azonban rátérünk az aktuális ajánlóra, néhány szó erejéig érdemes kitérni arra, hogy mi is az a rosé, hiszen rengetegen ennek a tudásnak az ismerete nélkül fogyasztják és kedvelik ezt a bortípust, amihez ebből kifolyólag rengeteg tévhit is társul.

 

Általánosságban elmondható, hogy valamennyi rosé bor kékszőlőből készül. Szinte kivétel nélkül minden esetben többféle típust használnak fel hozzá, elkészítésének érdekessége pedig, hogy a szőlő általában csak rövid ideig – többnyire alig két-három óráig – érintkezik a musttal.

 

Az elhangzott tulajdonságoknak köszönheti a rosé, hogy létezik belőlük nagyon sötét, már-már lilás árnyalatú, de rózsaszínes, sőt narancsszínű is, amit befolyásolhat a szőlőfajta, a termőhely és többek között a feldolgozás módja.

 

A rosék legnagyobb érdekessége, hogy bár a színüket tekintve kivétel nélkül inkább a vörösborokhoz lehet hasonlítani őket, a karakter tekintetében viszont mégis a fehérborokhoz állnak közelebb.

 

Többek között ez a tulajdonság adja ezeknek a boroknak a közkedvelt és frissítő jellegét egyaránt. Természetesen minden pincészet más és más receptúra, illetve eljárásmód mellett készíti ezeket a típusú borokat, és általános, hogy a hazai termelők illeszkedtek a hazai ízlésvilághoz.

 

Ennek az oka, hogy itthon jobban szeretik a könnyed aromákat, a világosabb színű, de határozottan gyümölcsös rosékat, míg külföldön ennél sokkal színesebb a paletta, sőt a legtöbb ilyen típusú bor inkább más tendenciát mutat.

 

Magyar rosé-ajánló 2022

 

Juhász Rosé

 

Kezdjük is aktuális ajánlónkat rögtön egy mindenki által megfizethető, ezáltal kiváló ár-érték arányt képviselő rosé borral, ami egyenesen Egerből, a Juhász testvérek pincészetéből származik, és óriási népszerűségnek örvend a fogyasztók körében.

 

Nem véletlenül, hiszen a Juhász Rosé elképesztően friss, ropogós borkülönlegesség, ami ráadásul enyhén szénsavas hatásokkal kecsegtet, emiatt egyfajta gyöngyöző borként is jellemezhető, méghozzá alapvetően száraz, de gyümölcsös ízjegyek mellett.

 

Nagyszerű választás abban az esetben, ha önmagában, aperitifként fogyasztanánk, de a nyárias jellegzetességekhez illeszkedve kiváló lehet könnyű saláták vagy szárnyas húsételek mellé, így például egy grillpartin is tökéletesen megállja a helyét.

 

Takler Szekszárdi Alisca Rosé

 

A Takler család több évszázados hagyományokkal rendelkező pincészetéből származó rosé lehetőséget nyújt arra, hogy belépjünk Alisca kertjébe, és ott megkóstoljunk egy olyan különleges bort, amihez foghatót korábban még vagy soha, vagy csak ritkán fogyasztottunk.

 

A Takler Szekszárdi Alisca Rosé rendkívül üde és friss, mégis olyan hatást kelt, mint egy testes és érett fehérbor, miközben színe sem a megszokottan világos, mint inkább a sötét, már-már vörösesen narancssárgás jelleget igyekszik a középpontba állítani.

 

Ezzel is messziről jelzi, hogy itt nem a szokásos megoldásokról van szó, noha gyümölcsössége magasan ezt a jelleget erősíti, a főszerepben epres és málnás jegyekkel, érezhető tölgyfahordós múlttal, határozottan lágy és eredeti ízvilággal.

 

Vylyan Rosé

 

A Vylyan Rosét más néven csak egyszerűen kakas rosénak emlegetik, hiszen a villányi borvidékről származó Vylyan Pincészet ízletes borkülönlegességének címkéjén egy hatalmas kakas látható, ami tökéletesen kiegészíti vöröses színárnyalatát.

 

Ehhez a borhoz Merlot, Kadarka és Pinot Noir szőlőt használtak fel, így leginkább a száraz ízek kedvelőinek okozhat emlékezetes perceket, miközben az első kortytól az utolsóig képes hangsúlyozni élénken üde, de mindvégig gyümölcsös sajátosságait.

 

Egy olyan testes roséról van szó, ami elképesztően friss hatást kelt, és azon túl, hogy kiváló szomjoltó, erőteljes behűtését követően nagyszerűen fogyasztható önmagában, de saláták és szárnyasok mellett is megállja a helyét, tehát a nyár egyik tökéletes kiegészítője lehet.

 

Figula Tihanyi Rosé

 

Amennyiben egy nagy odafigyeléssel és gondoskodással készült hazai rosét keresünk, a Figula Tihanyi Rosé biztosan nem okoz majd csalódást, hiszen a Figula Pincészet már a szürettől kezdve nagy gondoskodással kezeli a szőlőt, ami ennek az italnak az alapját adja.

 

A szürethez megfelelő időpont kiválasztása ugyanis alapvető fontosságú ahhoz, hogy a végeredmény egy tiszta színű, friss illatú és elképesztően gyümölcsös ízvilágú rosé szülessen, ami már a megjelenésével is messziről jelzi, hogy itt egy minőségi italról van szó.

 

A Figula Tihanyi Rosé alapvetően száraz jelleget képvisel, ízvilágát pedig a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, a Kékfrankos és természetesen a Merlot határozzák meg. Önmagában nagyon üde, illetve frissítő, de egy kiváló saláta mellé is tökéletes választás.

 

Vass Rosé

 

Sokan vannak, akik egyenesen imádják a kunsági borokat. Nem véletlenül, hiszen az ebben a régióban készült italok sokkal nyersebb és direktebb formát képviselnek, mint példának okáért a balatoni, esetleg a villányi társak.

 

A Vass Rosé pedig az egyik legjobb ár-érték arányú, alapvetően száraz jegyeket felvonultató kunsági rosé bor, ami ennek ellenére nagyon határozott, már-már narancsos színvilággal igyekszik levenni a vásárlót a lábáról, amit később természetesen aromavilága is nyomatékosít.

 

Ez a rosé bor ugyanis elképesztően gyümölcsös, mellette pedig nagyon friss összhatást kelt, miközben annyira karakteres, hogy önmagában fogyasztva is garantáltan maradandó élményt okoz az ízlelőbimbók számára.

 

Bodri Szekszárdi Rosé

 

Minőség elérhető áron – így lehetne a legkönnyebben összefoglalni a Bodri Szekszárdi Rosé-t, mely a Bodri Pincészet egyik kiváló, emiatt pedig rendkívül közkedvelt itala a kérdéses kategórián belül, méghozzá a friss és üde borok kedvelőinek dedikálva.

 

Színe egyenesen magával ragadó, mintha egy csipetnyi aranyos ragyogás bújt volna el benne, miközben ízvilágát tekintve az erőteljes gyümölcsösség mindent maga alá temet, méghozzá határozott egyensúly és harmónia társaságában, amihez feszes, testes jelleg társul.

 

Epres és cseresznyés zamata mellett a citrusosság is megfigyelhető, ami még tovább fokozza friss hatását és jellegét. Emiatt sokan imádják önmagában fogyasztani, de természetesen halételek és saláták mellé is kiváló választás.

 

Gere Attila Villányi Rosé

 

Mint a legtöbb rosé bor, úgy természetesen a Gere Attila Villányi Rosé is elsődlegesen a friss és üde jellegével hívja fel magára a figyelmet, de a pincészet sajátos receptúrájának és eljárásmódjának köszönhetően a végeredmény mégis merőben más, mint a többi.

 

A bor érdekessége például, hogy száraz jellege ellenére főként kékfrankosból készült, így egészen eredeti, mondhatni rózsás árnyalat lakozik benne, ízében pedig olyan gyümölcsösség bújik meg, amit csak nagyon kevés minőségi bor tud felvonultatni.

 

Van itt szilva, szamóca, de még fekete cseresznye is, mindez nagyon lendületes, ámde mégsem túlzottan hivalkodó hatások, inkább kellemes elegancia társaságában, amihez folyamatosan hangsúlyos gyümölcsösség és közepesen hosszú lecsengés tartozik.

 

Feind Rosé

 

Aktuális nyári rosé bor ajánlónkat egy újabb balatoni finomsággal, egy kevésbé ismert borral zárnánk, mégpedig a Feind Rosé-val, ami a maga kategóriájában mindenkinek elérhető, mégis nagyon kiváló összhatást kelt, alapvetően száraz ízvilággal párosulva.

 

Frissessége mellé ropogós és gyümölcsös jelleg társul, így gyakorlatilag minden megtalálható benne, amit egy rosé bortól csak elvárhatunk, méghozzá kellemesen gyümölcsös illatok és ízek társaságában, amivel kapcsolatban az eper és a málna élvez dominanciát.

 

Gyakorlatilag minden egyes étel mellé jól társítható, de főként salátákkal és szárnyasokkal érzi jól magát, önmagában pedig bármikor kiváló megoldás, ha egy kis frissítőre vágyunk.