• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

A legjobb borok és borkülönlegességek a 2022-es nyári szezonra

Sokan el sem tudnának képzelni jobb frissítőt egy hűvös nyári éjszakán, mint egy pohár ízletes bor, ami önmagában vagy szódával, de megfelelően behűtve kellemesen üde hatást kelthet.

Hogy milyen minőségi borokat ajánlunk a 2022-es nyári szezonra? Bár a hatalmas választékból nagyon nehéz csak néhány terméket kiemelni, az alábbiakban azonban mégis megpróbáltunk készíteni egy átfogó listát, melyen mindenki talál magának valami finomságot.

 

Az összeállítást próbáltuk úgy felépíteni, hogy ne csak hazai, hanem külföldi borok is megjelenjenek rajta, ezen felül pedig valóban mindenki találjon az ízléséhez igazodó típust, kedvelje akár a szárazabb, akár az édesebb borokat.

 

Lássuk tehát, hogy szerintünk az idei nyári szezonban melyek azok a borok, amelyeket érdemes lehet megkóstolni, ha kiváló minőségre és némi felfrissülésre vágyunk.

 

Bodri Szekszárdi Kékfrankos

 

Kezdjük a sort rögtön egy minőségi hazai finomsággal, vagyis a szekszárdi Bodri Pincészet kékfrankosával, ami elérhető árkategóriában kínál olyan kvalitást, amit nagyon sok esetben csak külföldi italok képesek biztosítani a vásárlók számára.

 

A Bodri Szekszárdi Kékfrankos a kérdéses bortípus valamennyi jellegzetességét képes felvonultatni, egy igazán klasszikus vörösboros élményt kínál, ami leginkább önmagában kellemesen friss, gyümölcsös összhatást kínál – a főszerepben a szőlő és a meggy elragadó íz- és illatvilágával.

 

Természetesen nemcsak magában kortyolgatva, hanem kísérőitalként egyaránt nagyszerű választás, valamennyi magyaros fűszerezésű ételhez ideális, így nagyszerű döntés például egy bográcsgulyás mellé is, ha minőségre vágyunk.

 

Kvalitását jól mutatja, hogy 2020-ban a Bodri Szekszárdi Kékfrankos ezüstérmet kapott a legjobb magyar borok versenyén. Előnyös tulajdonságait leginkább 14-16 Celsius fokra behűtve képes kamatoztatni, így bárhogyan fogyasztjuk, a megfelelő hőmérsékletre mindig ügyeljünk.

 

Santa Alicia Millantu

 

A chilei borokról köztudott, hogy elérhető áron kínálnak olyan kimagasló minőséget, mint néhány lényegesen drágább gyártó, és erre tökéletes példa a Santa Alicia Millantu, mely az Andok hegység speciális éghajlatának köszönhetően egy igazi különlegesség lett a sorban.

 

Egészen más aromavilág jellemzi, mint a legtöbb hazai bort, hiszen szőlőjét – az eltérő földrajzi fekvés miatt – már áprilisban és májusban szüretelik, ezt követően acéltartályban erjesztik, majd az ital francia tölgyfahordókban pihenve nyeri el végleges patináját gyakran másfél évi pihentetés során.

 

Így lesz a Santa Alicia Millantu egy rendkívül frissítő, kellemesen lilás és vöröses árnyalatokkal büszkélkedő borkülönlegesség, ami enyhe fűszerességével, fahéjas és vaníliás jellegével nagyon jó választás egy hűvös nyári estén, egy nehéz nap utáni lazításhoz.

 

Természetesen akkor sem vall kudarcot, ha jeles eseményeken, például esküvőkön vagy eljegyzéseken kell megállnia a helyét, amennyiben pedig ajándékba kapjuk, bátran hagyjuk palackban öregedni, hiszen ízvilága sokkal karakteresebbé válik közben.

 

Santa Alicia Sauvignon Blanc Varietal

 

Nem szabad azonban egyetlen termékkel lezárni a chilei borokat, ha egy nyári ajánlóról van szó, hiszen biztosan vannak, akik inkább a szárazabb, citrusosabb, frissítőbb ízeket keresik ebben az időszakban. Nekik lesz ideális választás a Santa Alicia Sauvignon Blanc Varietal.

 

A bor különlegességét ismét a termővidék adja, hiszen szőlője a híres Maipo völgyben terem, ahol az óceáni és a hegyvidéki jelleg egyaránt hatással van rá, ennek ellenére mégis egy olyan sajátos aromával büszkélkedhet, amire magas szintű letisztultság jellemző.

 

Enyhén zöldes színezete messziről jelzi a sajátosan érett, kirobbanó ízvilággal büszkélkedő hátterét, ami mellett egyáltalán nem túl heves, a 12,5 százalékos alkoholfok éppen ideálissá teszi arra, hogy kellő hűtést követően megfelelő társunkká váljon egy-egy nyári estén.

 

Kiegyensúlyozott jellege mellett leginkább azért kedvelt ebben az időszakban, mert egy határozottan üde, citromos, de még inkább mandarinos ízvilág is érezhető benne, ami főleg az ideális hőfokon tud kellemes meglepetéseket okozni.

 

Royal Oporto 20

 

Egy igazán különleges nyári éjszakára vagy alkalomra keresünk valami izgalmas, hölgyek és urak által egyaránt kedvelt borkülönlegességet? Akkor érdemes a portugál kínálatból válogatni, és kipróbálni a 20 éves Royal Oporto-t!

 

Egyfajta édes likőrborról van szó, ami leginkább a portugál vidékek kivételes minőségű gyümölcseinek, valamint a gyártó sokéves tapasztalatának köszönheti prémium jellegét, de az sem hétköznapi, hogy a palackokba csak és kizárólag legalább 20 évig érlelt borok kerülnek.

 

Leginkább azoknak ajánlott a Royal Oporto 20, akik kedvelik az édes borokat, hiszen ez a termék egy igazi desszertbor, ami ideális választás nagyon sokféle ételhez, de akár még csokoládé vagy édességek mellett sem vall kudarcot.

 

Alapját cuvée szőlő adja, mely eleve sajátos jelleget, határozott tulajdonságokat ad a végeredménynek, amit érdemes legalább 12-16 Celsius fokra hűteni abban az esetben, ha kortyonként élveznénk a nagy melegben, hiszen így igazi frissítőként szolgál.

 

Tarima Hill

 

A Trima Hill egy magas minőségű spanyol vörösbor, ami nagyon aszályos környezetben termő szőlőből készül, így a Pinoso, a Salinas, az El Maña és a Monover fajták egyaránt fontos szerepet kaptak benne, mindez pedig egy sajátosan fanyar, de frissítő összhatást ad neki.

 

Igazi mediterrán bor, amit sokéves tapasztalattal készítenek, majd 14 hónapra tölgyfahordóba zárnak erjedni és érni, így egy határozottan rubintos megjelenésű, az ízvilág tekintetében gyümölcsös és virágos jegyeket egyaránt felvonultató testes borról van szó.

 

Prémium jellegét erősíti, hogy már a szőlő szüretelésére is óriási figyelmet szentelnek, ezáltal éppen akkor szedik le az érett fürtöket, amikor az a legoptimálisabb, így biztosan nem kell aggódni a bor tulajdonságait meghatározó tényezők miatt.

 

A Trima Hill nagyon jó döntés egy romantikus nyári éjszaka mellé, egy kis nyáresti felfrissüléshez, de különféle ételek mellett egyaránt megállja a helyét, így vörös húsok vagy vadhúsok esetén egyaránt jó választás lesz.

 

Laposa Olaszrizling

 

Szeretnénk megidézni a legmelegebb nyári napokon is a Balaton hűvös, semmivel sem összehasonlító hangulatát? Mi sem ideálisabb ehhez, mint egy palack Laposa Olaszrizling, ami egy tipikus balatoni bor, ezáltal egyszerű, közérthető és emiatt rendkívül szerethető is.

 

Ez a kiemelt figyelemmel és szeretettel készült ital bármikor képes felidézni előttünk az elragadó badacsonyi esték naplementés frissességét, amit leginkább hátterének, a hamisíthatatlan balatoni olaszrizlingnek köszönhet.

 

Ebből a szőlőfajtából ugyanis rendkívül egyedi fehérbor készül, a Laposa Olaszrizling pedig mindezt képes volt egészen sajátos körítéssel és ízekkel kiegészíteni, a szalmasárga színvilág mellett ugyanis rendkívül friss, gyümölcsös hatást tapasztalhatnak majd kóstolói.

 

Nemcsak kellemesen szőlős hátteret érezhetünk az első kortyok után, hanem elragadóan friss, dinnyés és barackos jegyeket is, amelyek ráadásul megfelelő behűtést követően hosszú lecsengést idéznek elő, sőt kellemesen üdévé is teszik a végeredményt.