• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Tequila kisokos – ezeket az italokat válasszuk, ha jó minőséget keresünk

A mexikóiak nemzeti italaként ismert tequila világszerte óriási népszerűségnek örvend. Sokan fogyasztják önmagában és koktélban egyaránt. Hogy melyek közül válogassunk, ha jó minőséget keresünk?

Amennyiben a tequila neve szóba kerül, az embereknek gyakran akarva-akaratlanul is mexikói sombrerok jutnak az eszébe. Nem véletlenül, hiszen ez az ital ma már egyfajta identitást képvisel annak ellenére, hogy sokkal többen fogyasztják a világ más részein, mint konkrétan Mexikóban.

Magyarországon is óriási népszerűségnek örvend, emiatt kínálatunkban például rengeteg minőségi tequila megtalálható, aminek az oka, hogy a hazai fogyasztók előszeretettel keresik a magas kvalitású italokat, sőt tisztában vannak vele, hogy mely gyártók termékei sorolhatók ebbe a kategóriába.

A minőségi tequila ismérve

A minőségi tequila egyik legfontosabb ismérve, hogy Mexikóban készül. Ez nagyon fontos kitétel, hiszen az eredetvédelem miatt ma már normál esetben csak azokat az italokat lehet tequila név alatt emlegetni, melyeket ténylegesen az országban gyártottak, ezen felül pedig kék agavéból készült.

Érdekesség, hogy míg a legtöbb alkoholos ital esetében az érlelés, az érlelési idő vagy a hordók sajátosságai adják a végeredmény minőségét, addig a tequila esetében inkább a kék agavé, mint a legfontosabb alapanyag sajátosságai különösen lényegesek ebből a szempontból.

Nem véletlenül, hiszen egy monumentális növényről van szó, melynek példányai 8 év alatt fejlődnek ki teljesen, és ebben az állapotban közel 50 kilogrammot nyomnak. Az igazi és egyben minőségi tequila legalább 51 százalékban kék agavéból készül, amire a gyártók egyre nagyobb figyelmet próbálnak fordítani.

Ha kiváló minőséget akarunk fogyasztani, érdemes lehet körbenézni például az Olmeca termékei között, de biztosan nem csalódunk majd a Casa Cuervo, valamint a Grupo Tequilero México prémium tequiláiban sem, noha hazánkban nagy népszerűségnek örvendenek a Sierra Tequila jellegzetes sombrero kupakkal ellátott üvegei is.

Lássuk azonban a 2021-es tequila kínálat alapján, hogy idén melyek azok a termékek, amiket érdemes megkóstolni, ha szeretjük ezt a mexikói különlegességet.

Tequila Olmeca Silver

A Tequila Olmeca Silver a minőségi termékeiről ismert Olmeca egyik hagyományos itala, mely klasszikus receptjének köszönhetően egy minden elemében magas kvalitású ital, amit nemcsak a kék agavé, hanem a dupla desztilláció, valamint a tölgyfahordós érlelés tesz igazán különlegessé.

Egy többszörösen díjnyertes italról van szó, mely minden elemében rendkívüli mértékben ragaszkodik a hagyományokhoz, így a csomagolás mellett a sajátos íz- és illatvilágán egyaránt a klasszikusok előtti tisztelgés figyelhető meg.

Az aromavilág tekintetében a Tequila Olmeca Silver minden elemét meghatározza a kék agavé sajátossága, amihez kellemesen borsos csípősség társul, méghozzá édeskés lecsengés társaságában, ami igencsak karakteresre sikerült.

Tequila Sierra Silver

Nemcsak globálisan, hanem hazánkban egyaránt az egyik legnépszerűbb tequilák közé sorolható a Sierra Silver klasszikus terméke, amit alighanem még azok is jól ismernek, akik életükben egy cseppet sem fogyasztottak belőle, hiszen ez az az ital, melynek kupakját egy piros sombrero kalap fed.

Természetesen közel sem csak a megjelenése miatt olyan népszerű a Tequila Sierra Silver, hanem azért is, mert egy igazán klasszikus mexikói tequiláról van szó, ami minden tekintetben megfelel a hagyományos receptúrának, ezáltal kellemesen fűszeres és agavés hatást kelt egyszerre.

Sőt, ez a kristálytiszta ital ennél sokkal többet kínál, hiszen bujkál benne némi gyümölcsösség, almás és ananászos jegyek, miközben az egészet kellemesen chilis, csípős élmények kísérnek, különösen a lecsengés társaságában, ami egyszerre elnyújtott és emlékezetes.

Del Maguey Tobala

Miután lefutottuk az úgymond kötelező köröket a Sierra Silver és az Olmeca klasszikusával, érdemes rátérni néhány olyan különlegességre, mint a Del Maguey Tobala, ami bár tequila, azonban a Del Maquey Distillery terméke sokkal különlegesebb, lényegesen vadabb annál.

Ennek az oka, hogy egy vadon növő agavé fajtából készül, mely rendkívül lassan nő, sok esetben 18 évnek is el kell telnie ahhoz, hogy egy tő megfelelően kifejlődhessen, így a végeredmény nemcsak gondos odafigyeléssel, hanem prémium minőség társaságában készül el.

A Del Maguey Tobala igazán különleges ízvilágot nyújt a hagyományos tequilákhoz mérten, kifejezetten édes és gyümölcsös ízek, illetve illatok jellemzők rá, főleg mangós és fahéjas hátteret tapasztalhat, aki megkóstolja ezt a minden elemében magas minőségű finomságot.

KAH Anejo Tequila

Nemcsak ízében, hanem megjelenésében is igazi különlegességnek számít a KAH Anejo Tequila, melyet a legtöbben különleges koponyaformájú üvegével azonosítanak. Nem véletlenül, hiszen ez rendkívül egyedivé teszi a megjelenését.

A múltban rengeteg díjat bezsebelt már, hiszen egy olyan prémium minőségű termékről van szó, amit száz százalékban kék agavéból készítenek, mindemellett pedig amerikai tölgyfahordókban érlelnek a tökéletes végeredmény eléréséhez.

A Fabrica de Tequilas Finos terméke elképesztően sajátos ízvilággal kecsegtet, az agavé mellett meglepően édes és fűszeres összhatással rendelkezik, miközben az egészet határozottan gyümölcsös, enyhén körtés és banános háttér tesz igazán teljessé.

Tequila 1800 Silver

Ha egy nagyon karakteres, végletekig klasszikus, de mégis minőségi tequilát keresünk, a Tequila 1800 Silver biztosan nem hagy minket cserben. Egy prémium italról van szó, melyet a mai napig a több mint két évszázados receptúra alapján készítenek.

Érdekessége, hogy tölgyfahordós érleléséből fakadóan egy rendkívül érett italról beszélünk, amit a határozott agavés jelleg mellett erőteljes fűszeresség kísér, így paprikás, borsos, valamint némileg természetesen gyümölcsös állag is kapcsolódik hozzá – főként szilvás alapjegyekre épülve.

Mint az igazán jó minőségű tequilákat, úgy természetesen ezt a terméket is 100 százalékban kék agavéból készítik, mely határozottan bársonyos és tiszta ízvilágot társít hozzá kifejezetten hosszú, fűszeres és gyümölcsös lecsengés társaságában.

Tequila 3 Sombreros Gold

Annak ellenére, hogy a Beveland a rumtól kezdve, a ginen át szinte minden főbb italtípusban letette a névjegyét, a hozzájuk köthető Tequila 3 Sombreros Goldot az egyik legjobb minőségű tequilaként emlegetik a világon.

Nem véletlenül, hiszen nagy odafigyeléssel készül, ennek megfelelően gondosan válogatott agavé adja az alapját, amit közvetlenül a lepárló közelében termesztenek, így kifejezetten frissen kerül felhasználásra, mely még tovább fokozza minőségét.

A kellemes borostyánsárga ital határozottan csípős és fűszeres összhatással kecsegtet, de a fahordós érlelésből kifolyólag némi fás jegy is megbújik benne. Érdemes kipróbálni önmagában, noha természetesen minőségi koktélokban sem vall kudarcot.

Tequila Avion Silver

Amennyiben egy igazán prémium minőségű tequilát keresünk, akkor mindenképpen érdemes figyelembe venni a mexikói Productos Finos de Agave termékét, melynek különlegessége, hogy érlelés nélkül készül, ennek megfelelően szó szerint duzzad a nyers erőtől.

A Tequila Avion Silver egy kristálytiszta ital, melyet a lepárlást követően rögtön palackoznak, ami közel sem negatívum a végeredmény kapcsán, hiszen 2012-ben például a világ legjobb ízű tequilájának járó díjat is bezsebelte a 2012-es WSC eseményen.

Nem véletlenül, hiszen kellemesen behűtve elképesztően gazdag aromavilág jellemző rá, az agavé mellett azonnal megcsapja az orrunkat egy nagyon kellemes fűszeresség, némi citromos háttér, amit elképesztően gazdag és határozottan friss jelleg teljesít ki igazán.