• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Milyen italokat vigyünk 2023-ban egy nyári fesztiválra?

Hivatalosan is elrajtolt a nyár, vele együtt pedig a fesztiválszezon, így újra aktuális kérdéssé vált, hogy idén milyen italokat vigyünk magunkkal egy olyan eseményre, ahol tökéletes hátteret kell adni a jó zenéknek, a jó társaságnak és az utolérhetetlen atmoszférának.

Hogy milyen egy igazán jó fesztiválital? Leginkább olyan, amit visszafogottan akár egész este lehet kortyolgatni anélkül, hogy annak filmszakadás vagy másnapos fejfájás lenne a vége, ennek megfelelően pedig válogathatunk önmagukban, valamint koktélban fogyasztható termékeket is.

 

Bármelyik irányt tartjuk szerencsésnek, a Vitexim kínálatából garantáltan mindent megtalálhatunk majd, ami egy nyári fesztiválon a megfelelő hátteret biztosítja, az alábbiakban pedig összegyűjtöttünk néhány olyan italt, amelyek biztosan nem okoznak csalódást.

 

Természetesen gondosan ügyeltünk arra, hogy az összeállításban konkrét felhasználási javaslatokkal és egyéb hasznos tanácsokkal is szolgáljunk az általános bemutató mellett, hiszen csak így lehet igazán hasznos ez a cikk. Lássuk tehát, hogy milyen italt válasszunk idén, ha fesztiválozni indulunk!

 

J.P.Chenet Rosé Dry rosé bor

 

Egyáltalán nem tűnünk majd sznobnak még egy rockfesztiválon sem, ha gondoskodunk a minőségi alkoholos háttérről, így amennyiben a frissesség és az élmény miatt szeretünk fröccsözni, akkor egy jó rosé bor kötelező kellék lesz idén nyáron is hozzá.

 

Egyre többen fogyasztják például az úgynevezett vice házmestert, ami 2 deciliter rosé borból és 3 deciliter szódából áll, vagyis azon túl, hogy nagyszerűen hidratál minket a nagy nyári melegben, nem álmosít, nem száll azonnal a fejünkbe, inkább csak egy nagyon kellemes alaphangulatot ad.

 

Különösen akkor, ha ehhez egy olyan minőségi rosé bort választunk, mint a J.P.Chenet Rosé Dry, ami egyenesen Franciaországból származik, és már önmagában is elragadó egyensúlyt kínál számunkra a friss és édeskés ízvilággal, a már-már légies stílussal, valamint az erőteljes gyümölcsös háttérrel.

 

Ízvilágára főként az epres vagy málnás jegyek a jellemzőek, így a gyümölcsös frissesség szerelmesei tökéletes nyári fesztiválitalra lelhetnek benne – különösen akkor, ha sikerül hőmérsékletét 6-8 Celsius fokon tartaniuk.

 

Limoncello Casal d’Emilia citromlikőr

 

A likőrök alapvetően nem nevezhetők tipikus fesztiválitaloknak, azonban mindig vannak kötelező kivételek, esetünkben például a Limoncello Casal d’Emilia, mely egy Olaszország déli részéről eredeztethető citromlikőr, és frissítő hatása miatt nagyon közkedvelt nyári hűsítő.

 

A gyümölcslikőrök zömét ugyanis a túlzottan édes aromák jellemzik, de nem így a Limoncellót, mely leginkább annak köszönheti különlegességét, hogy nem a citrom levét és húsát, hanem csak a gyümölcs héját alkalmazzák hozzá, így friss, de nem túl harsány, illetve semmiképpen sem édes aromák jellemzik.

 

Élénksárga színe annyira vidám, hogy elegendő csak ránézni egy nyári fesztiválon és azonnal megkívánja az ember, különösen akkor, ha nem aperitifként, hanem valamilyen citrusos koktélként fogyasztjuk, hiszen tiszta és friss jellegét ilyenkor sem veszíti el.

 

Arra viszont nem árt ügyelni, hogy hatását a Limoncello Casal d’Emilia is leginkább akkor fejti ki, ha tudjuk biztosítani számára a hűtést. A 6-8 Celsius fok az ideális, de ha néhány jégkockával elegyítünk egy belőle készült kevert italt, az garantáltan még a legmelegebb napokon is felfrissít minket.

 

Doble 9 Ron Anejo rum

 

Ha már többször szóba kerültek fentebb a koktélok, akkor semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni az idei nyári szezonban a rumalapú finomságokat, hiszen sokak szerint alapigazság, hogy minden jó koktélban van egy kevéske rum.

 

Bár a legtöbbször fehér rum, de az olyan magas minőséget képviselő barna rumok is megtalálják a helyüket egy jó nyári koktélban, mint amilyen a Kubából származó Doble 9 Ron Anejo, ezáltal tökéletes Zombie, Rum Collins vagy Grenade készíthető belőle.

 

Elsődlegesen azoknak szólnak ezek az italok, akik a pillanatnyi frissesség mellett szeretik hamar elérni a delíriumot, hiszen ez a minőségi rum már önmagában is nagyon ütős, más italokkal keverve pedig különösen hatásos lehet ebből a szempontból.

 

Azt azért ne felejtsük el, hogy a Doble 9 Ron Anejo önmagában is isteni, tökéletes aperitif jéggel keverve egy pergős nap után, vagy ha egy nyári fesztiválon megpihennénk, és az árnyékban vagy a naplementében élveznénk egy jó koncertet.

 

Jodhpur London Dry Gin

 

Ha már elmerültünk a nyári koktélokban, akkor mindenképpen érdemes számításba venni a fesztiválszezonra egy minőségi gint is, hiszen korábban is írtunk róla, hogy milyen nagyszerű gin alapú nyári koktélok léteznek a világon.

 

Ha ezekhez a receptekhez egy minőségi és különleges ízvilágú italt keresnénk, akkor a Jodhpur London Dry Gin azért érdemes a figyelemre, mert miközben ott van benne a klasszikus brit száraz ginek sajátossága, az egészet egy kellemesen indiai fűszeres háttérrel dobtak fel.

 

A boróka mellett ezért olyan fűszerek érezhetők belőle, mint a grapefruit, a koriander, a narancs vagy éppenséggel a citrom, ami elsőre talán soknak tűnhet, de valójában aromavilága meglepően kiegyensúlyozott.

 

Különösen abban az esetben érdemes koktélokba keverni, ha szeretnénk egy kesernyés, citrusos és végtelenül frissítő keveréket, ami jól behűtve vagy jégre töltve egyaránt megállja a helyét.

 

Stalinskaya vodka

 

Ha valamiből, akkor egy jó vodkából nagyszerű nyári frissítők készíthetők. Igazi sokarcú ital, hiszen nagy mennyiségben a téli időszakban lehet optimális, ha egy kis felmelegedésre vágyunk, míg nyáron egy koktélban hozhat felfrissülést – természetesen csak kisebb mennyiségben.

 

Ha egy kiváló ár-érték arányt képviselő koktélvodkát keresünk, a Stalinskaya például biztosan nem okoz majd csalódást, hiszen olyan aromák sorakoznak benne, méghozzá kristálytiszta jelleg társaságában, hogy emiatt még a jóval drágább párlatokkal is könnyedén fel tudja venni a versenyt.

 

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a Stalinskaya vodkát egy háromlépcsős lepárlási folyamat részeként készítik, aminek jóvoltából elragadó tisztaság és simaság jellemzi, noha ez utóbbit a faszenes és kókuszhéjas szűrés is megtámogatja.

 

Karakteres ital lévén akár önmagában is jó választás, de nyáron inkább egy szuper koktél alapanyagaként lehet megfelelő, hiszen ne feledjük, hogy a Cosmopolitan, a Sex on the Beach vagy a Bloody Mary kevert italok alapját is a jó minőségű vodka adja.

 

Rodnik's Bohéme Absinthe

 

Azért természetesen nem szabad elfeledkezni azokról a fesztiválozókról sem, akik leginkább azért mennek el egy ilyen rendezvényre, hogy ott legalább egy-két éjszakán nagyon gyorsan eljussanak a delíriumos állapotig. Ha ez a cél, egy jó abszint mindig megfelelő szolgálatot tud tenni!

 

Itt van rögtön a Rodnik’s Bohéme Absinthe, mely nem véletlenül kapta meg nevében a bohém jelzőt, hiszen a Spanyolországból származó párlat a klasszikus abszintok többségével ellentétben nagyon itatja magát, ugyanis sokkal kellemesebb és lágyabb ízvilágot képvisel.

 

Gyógynövényes összetevőinek köszönhetően annyira egyedi és eredeti aromák kaptak benne helyet, hogy az talán egyetlen másik abszinttal sem rokonítható, azonban nem árt óvatosan bánni vele, mert a 60 százalékos alkoholfok miatt nagyon hamar megérezhetjük hatását.

 

Természetesen az abszint akkor sem vall kudarcot, ha egy nagyon erőteljes koktélt készítenénk belőle, hiszen más italokkal keverve nemcsak minőséget és különleges ízeket érhetünk el vele, hanem a magas alkoholtartalom is nagyon határozott lesz a végeredményben.