• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Meukow: a párduclogós francia konyak története

Rengeteg olyan szeszes itallal találkozhatunk a piacon, amelyek csomagolásukkal, színvilágukkal, rendhagyó palackjukkal vagy más egyéb jellegzetességgel örökre beírják magukat az emlékezetünkbe.

A francia Meukow konyak több szempontból is beilleszthető ebbe a sorba. Nem elég ugyanis, hogy egy prémium minőséget képviselő francia konyakról van szó, az ital mindemellett különleges ízvilággal kecsegtet, a termékek csomagolásán megjelenő párducos logó pedig mára ikonikussá vált a vásárlók között.

 

Nem véletlenül, hiszen aki meglátja egy üvegen a fekete párducot, az ma már teljesen biztos lehet benne, hogy a legjobb francia konyakok egyikét fogyasztja. Dacára ugyanis az oroszos névnek, a háttérben egy több mint 150 éves francia gyártó áll, méghozzá egy egészen elragadó történettel.

 

Ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a Meukow konyak hátteréről csak tudni kell, illetve tudni lehet, cikkünk megkoronázásaként pedig be is mutatunk néhány terméket a gyártó portfóliójából, amelyek természetesen a Vitexim webáruházából is megvásárolhatók.

 

A Meukow konyak története

 

Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy a Meukow konyak története óriási múltra tekint vissza. Az egész az 1850-es években kezdődött Gustave és Auguste-Christophe Meukow-val, akik egyenesen II. Sándor orosz cártól kaptak egy nagyon megtisztelő, ugyanakkor nehéz megbízást.

 

A feladatuk az volt, hogy alkossanak egy olyan kimagasló minőségű konyakot, ami a cári udvar előkelőségeinek minden igényét képes kielégíteni. A két orosz lepárlómester ezért Franciaországba utazott, hogy a Cognac régióban, azaz autentikus környezetben teljesíthessék a küldetést.

 

Bár hosszú hónapokig dolgoztak egy olyan recepten, ami megfelelt a cári udvarnak, a két fiatalembernek annyira megtetszett a francia miliő, illetve nagy általánosságban a konyakkészítés művészete, hogy úgy döntöttek: letelepednek a városban.

 

Így történt, hogy 1862-ben két orosz származású lepárlómester megalapította a Meukow konyakházat, amivel új színt hoztak a francia konyakgyártásba. Nem véletlen, hogy receptúrájuk és márkájuk mindmáig nagy tiszteletnek és népszerűségnek örvend szerte a világon, hiszen folyamatosan képesek megújulni és friss termékekkel előállni.

 

Érdekesség továbbá, hogy a Meukow azon kevés francia konyakházak közé sorolható, amelyik az évtizedek során megmaradt családi vállalkozásként, ami az elkötelezettség és a siker egyik legfontosabb receptje. Nem meglepő, hogy a gyártó termékeit olyan sokan elismerik mind szakmai, mind fogyasztói oldalról.

 

Miért a párduc?

 

A kivételes minőség mellett minden Meukow konyakra jellemző, hogy palackján megjelenik egy párduc. Ez a márka egyfajta jelképe és kabalája, ami egészen a korai évektől jellemző, és ma már igazi szimbólumnak, ismérvnek tekinthető.

 

A Meukow testvérek azért választották a párducot, mert ennek az állatnak a látványa egyszerre sugároz erőt és eleganciát, ami tökéletesen prezentálta az általuk gyártott konyak karakterisztikáját.

 

A párduc alkalmazása később nagyszerű ötletnek bizonyult, hiszen részben emiatt a Meukow konyakház Pack d’Or díjat is nyert a Nemzeti Design és Csomagolási Intézettől, mert a párducos logó azonnal felismerhetővé és még elegánsabbá tette valamennyi terméküket.

 

Ezen felül a párduc egy olyan egzotikus állat, mint amilyen maga a Meukow konyak is, amit a prémium-, bizonyos termékek esetén a luxuskategóriába sorolhatunk. A párduc alapján ezért mindenki az eleganciára és a kifinomult ízlésvilágra asszociál már a palackok láttán is.

 

Mitől lettek különlegesek a Meukow konyakok?

 

Adja magát a kérdés, hogy vajon csak a párducos logó elegendő volt ahhoz, hogy egy francia konyak a legjobbak közé emelkedhessen? Természetesen nem, a Meukow testvérek nem bízták a véletlenre a dolgot, éppen ellenkezőleg!

 

Már kezdetektől egyedi ízvilágban gondolkoztak úgy, hogy mellette megpróbálták megőrizni a konyakkészítés ősi hagyományait. Ehhez egy akkoriban különösen ismert és nagynevű pincemestert, Anne Sarteaux-t kértek fel arra, hogy szaktudásával hozzájáruljon a Meukow konyak receptúrájának kidolgozásához.

 

Maga a recept természetesen titkos, ellenben az eljárásmód jól ismert. Az egyedülálló és kimagasló ízvilágot leginkább azzal érik el, hogy a minőségi francia borokat kétszeres lepárlásnak vetik alá, majd az így kapott párlatokat a pincemester felügyelete mellett tölgyfahordóba zárják.

 

Terméktől függetlenül ez több év is lehet, de minimum két éves pihenést követően születik meg az Eaux-de-Vie, ami kizárólag hat francia bortermelő vidékről származhat. Ezek a következők: Grande Champagne, Petite Champagne, Bons Bois, Fins Bois, Borderies és Bois Ordinaires.

 

A Meukow konyak minden esetben sötét, nyirkos pincében érlelődik. A folyamatot mindvégig pincemester ellenőrzi, hiszen nagyon fontos, hogy a készülő konyak összes kondíciója megfeleljen a magas elvárásoknak, így oda kell figyelni tulajdonságaira.

 

A legjobb Meukow konyakok

 

A Meukow 2023-ban óriási termékpalettával büszkélkedhet, így nehéz lenne bemutatni minden egyes konyakot a portfóliójukból, de az alábbiakban összegyűjtöttük a legjobbakat:

 

Meukow 90 Cognac

 

A Meukow 90 Cognac a legendás gyártó egyik klasszikus terméke, amit főként a kimagasló, 45 százalékos alkoholtartama miatt szeretnek nagyon sokan. Egy 6 évig tölgyfahordóban érlelt párlatról van szó, ami különösen a gyümölcsös aromák, a határozott fűszeresség kedvelőit szeretné levenni a lábáról.

 

Nem véletlenül, hiszen ízvilágában nagyon kellemesen, mondhatni harmonikusan összefonódnak ezek az aromák, így a fűszeresség, a gyümölcsösség és természetesen a fás jegyzetek, amelyek lassan, de annál határozottabban keresik meg a helyüket az ízlelőbimbókon. Mindezt hosszú és tartós lecsengés koronázza meg!

 

Meukow VS Cognac

 

Egy vérbeli francia konyak, amiben tökéletesen megmutatkozik az elegancia, valamint a benne lapuló nyers erő. A Meukow VS Cognac a legjobb és legismertebb francia konyakrégiókból származó Eaux-de-Vie-k keverékéből született és kimagasló karakterességet vonultat fel.

 

Aromavilágát tekintve a fűszeresség, a vanília, az aszalt gyümölcs és a mazsola a mérvadó, de természetesen a virágos háttér, az ebből fakadó gyógynövényes jegyzetek egyaránt megtalálhatók benne, sőt a tölgyfahordós érlelésnek egyaránt megmaradt a nyoma. Nagyon hosszú, mégis kellemesen lágy lecsengése feledhetetlen!

 

Meukow VSOP Cognac

 

Hogy miként kell tisztelni a konyakkészítés hagyományait, azt leginkább a Meukow VSOP Cognac prezentálja, hiszen ebben az italban minden megtalálható, amiért olyan sokan istenítik a francia konyakot. Érettsége miatt különösen zamatos, sokoldalú, ugyanakkor nagyon kiegyensúlyozott italként jellemezhető.

 

Nagyon hangsúlyosak benne a gyümölcsös aromák, azon belül is a barack, a dió, a mogyoró és a narancs, de a fás és tipikus konyakos jegyzetek egyaránt úgy érezhetők belőle, mint ahogyan az a nagy könyvben meg lett írva. Egy igazán emlékezetes klasszikus válhat belőle sokak számára.

 

Meukow XO Cognac

 

Egy sokkal magasabb szintet képvisel a fentiekben bemutatott termékekhez képest a Meukow XO Cognac. Ennek az oka főként abban keresendő, hogy egy legalább 20 évig tölgyfa hordóban érett italról beszélünk, amiben csodálatos elegancia társaságában keverednek a jázmin, az írisz és a különféle gyümölcsök jegyzetei.

 

Különösen feltűnő az italban a szilva és a barack, de némi csokoládés és vaníliás háttér egyaránt érezhető, miközben az egész italt a hordós érlelésből fakadó fás jegyzetek tették igazán különlegessé. Lecsengése nemcsak nagyon fűszeres, de garantáltan egy életre beleivódik majd az emlékeinkbe.

 

Meukow Esprit de Famille Cognac

 

Megkóstolnánk a Meukow legmagasabb szintjét képviselő konyakjait is? Akkor jó választás lehet a Meukow Esprit de Famille Cognac, ami nemcsak árcéduláját, hanem tulajdonságait tekintve egyaránt a prémium minőség legmagasabb szintjét képviseli, ezért már a fogyasztására is nagyon fontos odafigyelni.

 

Nem ajánlott például más italokkal keverni, kitöltését követően pedig 30 másodpercig szellőztetni kell egy kicsit, hogy kóstolásakor magabiztosan érezhessük benne azt az egyedülálló harmóniát, ami a virágok, a gyógynövények, a fűszerek és a gyümölcsök hatására megjelenik a szájban. Minden cseppje kincs!