• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Ilyen forró italok készíthetők a Tatrateából

A Tatratea minden kétséget kizáróan az egyik legkülönlegesebb gyógynövényes likőr a világon, ami nemcsak sajátos ízvilágának, illetve a gondosan válogatott hozzávalóknak, hanem a teás alapoknak is köszönhető.

Ezt a Magas-Tátrából származó italt eredetileg a nagy hideg, a zord telek ellen készítették, és bár gyakran fogyasztották önmagában hidegen, azonban rengeteg recept maradt fenn, melyek forró italként, egyfajta gyógyító elixírként hagyták meg az utókor számára a Tatrateát.

 

Sokan elképzelni sem tudnának finomabb és hatásosabb frissítőt a téli időszakban, mint egy-egy pohárka Tatratea, ami melegen igazi szíverősítőként funkcionál, és garantáltan még a leghűvösebb időszakban is képes felmelengetni az átfagyott testrészeket.

 

Miután ma már a Tatratea többféle ízben is megvásárolható, nem meglepő, hogy rengeteg recepttel találkozhatunk, amelyek mindegyik aromavilághoz kapcsolnak egy-egy isteni forró italt, ami nemcsak a testnek, hanem a léleknek is nagyon jót tesz.

 

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legjobb Tatratea forró italok receptjeit annak érdekében, hogy bármelyik hűvös őszi vagy téli estén feldobhassuk a hangulatot, illetve felmelegíthessük átfagyott pocikáinkat.

 

Forró ital kókuszos Tatrateából

 

Amennyiben szeretnénk rögtön egy könnyed, nem túl ütős, mint inkább ízletes forró italt elkészíteni valamelyik egyszerűen beszerezhető, határozottan trópusi jellegű Tatrateából, akkor a Honey Bee név alatt emlegetett teakoktél biztosan nem okoz majd csalódást.

 

Ez az ital rögtön képes lesz felidézni előttünk a keleti ízeket, méghozzá az édes fűszerek, a csokoládés jegyek és a kókusz elragadó elegyítésével, noha néhány exkluzív összetevőre azért szükségünk lesz az elkészítéséhez.

 

Hozzávalók:

 

  • 40ml kókuszos Tatratea
  • 20ml szirup (a legjobb valamilyen virágporos szirup)
  • 100 ml almalé és fekete tea keveréke
  • egy fél citrom frissen facsart leve
  • ízlés szerint kakaóvaj
  • opcionálisan szarvasgomba olaj

 

Elkészítés:

 

A teakoktél elkészítése azzal indul, hogy a fekete tea és az almalé keverékét összeforraljuk. Ezt követően a kókuszos Tatrateát öntsük egy bögrébe, majd adjuk hozzá sorban az összetevőket, így előbb a szirupot, majd a citromlevet.

 

Erre töltjük rá a felforralt teás alapot, majd az egészbe egy kanál kakaóvajat teszünk, hogy elolvadjon benne. Az eredmény? Egy ellenállhatatlan ízvilágú, nem túl ütős, de mégis érezhető alkoholtartalommal rendelkező teás koktél, ami rögtön jobb kedvre derít egy esős napon is.

 

Forró ital citrusos Tatrateából

 

A citrusfélék mindig is nagyszerűen passzoltak a teákhoz, így a citrusos Tatrateából is különleges és hatásos forró ital készíthető, egy olyan teakoktél, ami egyszerre könnyed, mégis fenomenális ízvilágú – nem mellesleg pedig gyógynövényes hatású.

 

Ez a klasszikus receptre épülő forró ital hasonlít a leginkább a valódi teaélményére, miközben annyira frissítő hatással büszkélkedhet, hogy kortyolgatásakor úgy érezhetjük magunkat, mintha ott állnánk a Magas-Tátra egyik sokezer méter magas csúcsán.

 

Hozzávalók:

 

  • 40ml citrusos Tatratea
  • 20ml szőlőcukor
  • citromfűből és citromverbénából készült tea
  • egy fél citrom frissen facsart leve
  • egy csipetnyi só (ízlés szerint)

 

Elkészítés:

 

A citrusos összhatású teakoktél esetén az első lépés, hogy a Tatrateát a megadott mennyiségben egy bögrébe töltjük, majd ezt követően hozzáöntjük a citromlevet, a szőlőcukrot és ízlés szerint az egy csipetnyi sót, amit sokan kihagynak a képletből.

 

Ezt követően teát főzünk citromfűből és citromverbénából, majd amikor elkészült, hozzáöntjük a bögrében található keverékhez, az egészet jó alaposan elkeverjük, majd még melegében elfogyasztjuk.

 

Forró ital őszibarackos Tatrateából

 

Ki ne szeretné az őszi hidegben a barack határozottan nyári időszakot, meleget és frissességet idéző aromavilágát? Amennyiben odáig vagyunk az egzotikus, egyszerre édes és savanyú ízekért, akkor ez a kellemesen erős teakoktél nem okoz majd csalódást.

 

Részeként a határozottan teás, meleg jegyek nagyszerű összhangba kerülnek a barackos háttérrel, ami nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is garantáltan megmelengeti majd minden egyes sötét, ködös őszi- vagy téli estén.

 

Hozzávalók:

 

  • 40ml barackos Tatratea
  • friss teafőzet ginzengből, kasvirágból és ginkóból
  • 10ml fehér tea
  • ínyenceknek Kombucha ecet (otthon is elkészíthető fehér tea és cukor ecetbe áztatásával)
  • egy fél citrom frissen facsart leve
  • egy teáskanál baracklekvár

 

Elkészítés:

 

Ennek a rendkívül összetett ízvilágú teakoktélnak az elkészítéséhez először egy csészébe töltjük a barackos Tatrateát a megadott mennyiségben, majd hozzáöntjük a frissen facsart citrom levét.

 

Ezt követően hozzáadjuk a fehér teát – és ízlés szerint az ecetet –, majd az egészet felöntjük a friss teafőzettel, amit szükség szerint egyszerű fekete teával is helyettesíthetünk. A baracklekvárt közvetlenül fogyasztás előtt keverjük el a forró italban, aminek az eredményeként egy igazi ízorgiát kapunk.

 

Forró ital eredeti Tatrateából

 

Közel sem lenne teljes ez az ajánló, ha nem szerepelne benne egy recept az eredeti Tatratea alapján. Ezzel a teakoktéllal nemcsak egy igazán ütős italt keverhetünk magunknak, hanem ráadásul még a Tatratea gyökereit is megismerhetjük.

 

Ennek az oka, hogy ezt a finomságot is mézzel kell édesíteni az egyszerű cukor helyett, miközben az aromát ugyanúgy Assam teával érjük el, mint ahogyan a klasszikus Tatrateában is alkalmazták az egykori receptúra összeállítói.

 

Hozzávalók:

 

  • 40ml eredeti Tatratea
  • almalében főzött forró Assam tea
  • egy fél citrom frissen facsart leve
  • három teáskanál méz (ínyenceknek karamellizálva)

 

Elkészítés:

 

Az eredeti Tatrateából álló forró ital elkészítése biztosan nem okoz majd nehézséget senkinek, hiszen eleve nem is szükséges megvalósításához túl sok hozzávaló, problémát pedig maximum a méz karamellizálása okozhat, ami meglepően egyszerű.

 

Csak tegyük a három teáskanál mézet egy serpenyőbe, majd kezdjük el melegíteni. Amikor sűrűsödni kezd, adjunk hozzá vizet és az összetevő máris elkészült. Ezt keverjük bele a forró, almalében főzött Assam teába, végül pedig az egészet eredeti Tatrateával és citromlével elegyítjük.

 

Az 52 százalékos alkoholtartalom miatt nem árt vigyázni, egy kifejezetten erős teakoktélról van szó, amit a felszolgálás idejére akár be is gyújthatunk a látvány kedvéért.

 

Forró ital erdei gyümölcsös Tatrateából

 

Szeretnél egy még az eredeti Tatrateából készült teakoktélnál is erősebb italt készíteni? Akkor próbáld ki az erdei gyümölcsös változatra épülő receptet, ami több tekintetben is képes lesz maradandóvá válni, hiszen egyszerre kapunk vele erős és emlékezetes ízvilágot.

 

Ez a különlegesség ugyanis képes arra, hogy felidézze a szánkban a gyermekkor, a nagymama meggyes süteményeinek az aromáit, miközben forró italként fogyasztva könnyedén megfeledkezünk arról, hogy a hátteret itt egy 62 százalékos alkoholfokkal rendelkező ital szolgáltatja.

 

Hozzávalók:

 

  • 40ml erdei gyümölcsös Tatratea
  • 60 ml vörös szőlőlé vagy vörös szőlőből főzött tea
  • egy evőkanál meggyes jégkrém vagy meggylekvár
  • 10ml barna cukorból készült szirup (elkészíthető otthon is)
  • egy fél citrom frissen facsart leve

 

Elkészítés:

 

Az erdei gyümölcsös Tatrateára épülő forró ital elkészítése kifejezetten egyszerűnek tekinthető, csak tegyük a meggyjégkrémet vagy a lefagyasztott meggylekvárt egy bögrébe, öntsünk rá 40 milliliternyit a kérdéses Tatrateából, majd az egészhez adjunk hozzá cukorszirupot és citromlevet.

 

Az egészet kevergessük el a bögrében, majd adjuk hozzá a forró szőlőlevet vagy a frissen készített forró szőlőteát. Alaposan keverjük el, és szívószállal fogyasztva már az első kortyok után azonnal érezni kezdjük az erőteljes alkoholhatást, méghozzá nosztalgikus ízek társaságában.