• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Hogyan alakulnak 2023-ban a whisky árak?

A whisky árakat rengeteg tényező befolyásolja, így utánajártunk egy kicsit annak, hogy 2023-ban milyen folyamatok és milyen tulajdonságok azok, amelyek meghatározhatják egy ilyen ital végleges árazását.

A rossz gazdasági helyzet és az infláció már valamennyi terméken érezteti a hatását. Főként az élelmiszereken és az üzemanyagokon vehető észre, azonban a whisky árak tekintetében is elindult egy finoman növekvő tendencia, még ha a kialakult helyzetet leginkább az idei évtől érezhetjük majd igazán.

 

Hogy miként alakul majd ennek a közkedvelt italnak az árszabása 2023-ban? Lássuk mindazt, amit whisky-rajongóként tudnunk kell a téma kapcsán!

 

A 2023-as whisky árakon érezzük majd először a gazdasági hatásokat

 

A legfontosabb tudnivaló az aktuális whisky árak kapcsán, hogy a kialakult rossz gazdasági helyzet hatásait leginkább az idei évtől érezhetjük majd meg az italokon, aminek az oka teljesen logikus annak fényében, hogy a legtöbb szeszes ital előre legyártott termék, így árazását mindig utólagosan befolyásolják az inflációs hatások.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2023-ban kerülhetnek majd a boltok polcaira az első olyan whiskyk, melyek a tavalyi évben kerültek palackozásra, vagy záródott le hozzájuk kapcsolódóan egy-egy olyan folyamat, ami az elkészítésük tekintetében kulcsszerepet játszik.

 

A whisky ugyanis nem olyan, mint egy tejtermék, ami néhány nap vagy hét alatt eljut a boltok polcaira a termelőktől, ezáltal jobban ki van téve az inflációs hatásoknak, a whiskynek hónapokra, sőt évekre van szüksége ehhez, és ez az idei árakon is érzékelhető lesz.

 

Míg ugyanis tavaly nem emelkedtek drasztikusan a whisky árak – hiszen a kérdéses italok már korábban elkészültek, gyakorlatilag csak a logisztika és a tárolás költségei tudtak növekvő tendenciát mutatni –, addig idén már várható emelkedés, hiszen mindennek az ára megnövekedett.

 

Akár az alapanyagokat vesszük sorra, akár az energiaárakat, egy üveg whisky előállítása ma már sokkal többe kerül, mint egy évvel ezelőtt, így nem meglepő, hogy az árak tekintetében 2023-ban drágulás lesz tapasztalható, ami vélhetően később is folytatódik majd.

 

A Vitexim kínálatában természetesen még tavalyi árakon vásárolhatunk minőségi whiskyt, de számolni kell vele, hogy az elkövetkezendő hónapokban fokozatos drágulás várható, akárcsak az élet minden területén.

 

Konkrét példák a whisky árakra

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a whisky árak akár 10-20 százalékos növekedést is produkálhatnak, hiszen amíg eddig a korábbi termelés miatt nem igazán érzékeltük ezt a tendenciát ebben a szegmensben, addig 2023 lehet az első olyan év, amikor erre a piacra is jobban begyűrűzik a válság egyik legkellemetlenebb hatása: az áremelkedés.

 

Természetesen így sem kell azért lemondanunk majd az olcsó, de kiváló minőségű whiskykről, azonban a legalsó határt már az 5-6 ezer forintos sávba érdemes helyezni hozzá.

 

Példának okáért a nagyszerű kvalitású W. Premiers Whisky már alig több mint 5 ezer forint ellenében megvásárolható azok számára, akik kedvelik a karakteres ízvilágot és a Skóciára utaló jellegzetességeket, de jelenleg még 6 ezer forint alatt csaphatunk le a gabonából és malátából készült The Glen Silver's skót whiskyre is, amihez az elérhető ár ellenére meglepően magas kvalitás tartozik.

 

Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy különösen az érett whiskyk világában mindig magasak voltak az árak, így az igazán prémium minőségű változatok 2023-ban sem lesznek olcsóbbak, de ezekre az italokra soha nem is volt jellemző ez a tulajdonság.

 

Példának okáért már bőven 50 ezer forintot kell fizetnünk abban az esetben, ha egy 21 éves érlelési idővel büszkélkedő Ballantine’s whiskyt vásárolnánk magunknak, de egy 12 éves Chivas Regal whisky is közel 11 ezer forintba kerül az idén.

 

Mi befolyásolja a whisky árakat 2023-ban?

 

Egy üveg whisky árát rengeteg tulajdonság meghatározza. Rengeteg olyan tényező, amire nem is gondolnánk, ezért szinte lehetetlen ezek közül valamennyit felsorolni, de az alábbiakban mégis megkíséreljük kiemelni a legfontosabbakat.

 

Gazdasági körülmények

 

Fentebb már utaltunk rá, hogy a whisky árakat 2023-ban leginkább a gazdasági körülmények határozzák majd meg, hiszen ez jelenleg az egyik legkiszámíthatatlanabb tényező, amivel nagyon nehéz számolni, ennek ellenére mégis az egyik leginkább meghatározó.

 

A gazdasági körülmények ugyanis befolyásolják az alapanyagok árát, hogy mennyibe került például a párlathoz szükséges gabona, de tényezők az energiaárak is, lévén rengeteg energiára van szükség ahhoz, hogy az egyszerű gabonaszemekből ízletes whisky készülhessen.

 

Az eljárás teljes folyamatát végig lehetne követni, miközben valamennyi esetben azt találnánk, hogy vagy az infláció vagy az energiaárak növekedése, de valamelyik biztosan hatással van a whisky végleges árcédulájára.

 

Származás

 

Mindig is fontos tényező volt a whisky árak kalkulálásakor, hogy honnan származik az adott párlat, és ez az idei évben a távolságok függvényében különösen igaz állítás. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy az italt csak Skóciából kell elutaztatni a vásárlóhoz, vagy a tengerentúlról érkezik.

 

Természetesen azonos országon belül is lehetnek eltérések a regionális árak között, ami különösen a skót whisky esetében rendkívül jellemző. Egészen más az árazása például egy Islay-régióból származó párlatnak, mint egy olyan italnak, ami a Felföldről vagy a mindössze három lepárlónak otthont adó Campbeltown-ból érkezik.

 

Alapanyag

 

Különösen 2023-ban igencsak fontos tényező lesz a whisky árak tekintetében, hogy milyen alapanyagból állt össze az adott ital. A legtöbbször gabona, árpamaláta, kukorica, rozs és búza adja az alapokat, de miután ezek egy része alaposan megdrágult, így a jövőben például biztosan észrevehető lesz majd egy párlat árcéduláján, ha azt búzából készítették.

 

Ugyanez érvényes az extra alapanyagokra, különösen abban az esetben, ha a whiskybe valamilyen külföldről behozott termék, ízfokozó vagy más egyéb kiegészítő került, hiszen ezek mostantól még tovább növelhetik az előállítási költségeket.

 

Lepárlási és érlelési sajátosságok

 

A lepárlási tulajdonságok az érlelési sajátosságokkal együtt mindig is meghatározták egy whisky árát. Ez 2023-ban sem változik, ugyanakkor bizonyos erőforrás- és energiaigényesebb módszerek talán jobban meghatározhatják az adott párlat végösszegét, mint korábban.

 

Közel sem mindegy ugyanis, hogy egy whisky hányszor esik át a lepárláson – a legtöbb esetben kétszer, de vannak eltérő esetek –, így nemcsak jellegét, hanem némileg az árát is befolyásolhatja például, hogy single malt, single grain, blended malt, blended grain vagy éppen blended scotch whiskyről van szó.

 

A kézműves jelleg

 

A whiskyk világa rendkívül nagy hagyományokkal rendelkezik, így a tömeggyártott párlatok mellett nagyon általánosak a kézműves jellegű italok, melyek kis mennyiségben, különös gondoskodás és odafigyelés mellett készülnek. Az ilyen termékek mindig is sokkal drágábbak voltak, mint a többi whisky.

 

Ez a helyzet 2023-ban még tovább fokozódik, hiszen a kis manufaktúrák számára a növekvő energiaárak és a dráguló alapanyagok azt eredményezték, hogy termékeik fogyasztói árát is emelniük kell, így az idén a boltok polcaira kerülő kézműves jellegű whiskyknél már biztosan érezhető lesz ez a növekedés.