• 35 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Ismerd meg a japán whiskyk különleges világát

A japán whisky az utóbbi években egyre jelentősebb nemzetközi figyelmet kap. Ennek az oka, hogy míg korábban főleg a kíváncsibbak, a különlegességre vágyakozók keresték az ilyen típusú italokat, addig mára az országban készült whisky referenciaponttá vált.

Sőt, egyre gyakrabban említik őket egy lapon a skót, az ír vagy az amerikai italokkal, hiszen a minőség tekintetében a legtöbbször egészen elképesztő szinteket ütnek meg ezek a párlatok, miközben elég különlegesek ahhoz, hogy önállóan is megállják a helyüket a piacon.

 

Nagyon fontos leszögezni azonban, hogy már nemcsak egy trendről van szó, hanem egy igazi tradícióról, hiszen Japán képes volt önálló identitást teremteni italainak, ezért itt volt az ideje, hogy egy kicsit jobban megismertessük ezeket a finomságokat a magyar whisky-rajongókkal is.

 

Cikkünkben ezért feltártuk a japán whisky történetét, sőt azt is megvizsgáltuk, hogy miben különböznek a klasszikusoktól, illetve melyek azok a párlatok, amelyeket érdemes előtérbe helyezni, ha szeretnénk megkóstolni ezt az italtípust.

 

A japán whisky története

 

A japán whiskyről sokan úgy gondolják – tévesen –, hogy egy fiatal trend egy néhány évtizedes történet, holott valójában évszázados háttér áll a kérdéses italtípus mögött.

 

Japán már a 19. század végén előszeretettel importált skót whiskyt, az 1910-es években azonban több szeszfőző is úgy döntött, hogy elutazik az Egyesült Királyságba, hogy ott a legnagyobb skót mesterektől elsajátítsák a whiskykészítés művészetét.

 

Az első japán whisky elkészítése konkrétan Masataka Taketsuru nevéhez köthető, aki a Suntory Yamazaki lepárlóban még 1924-ben alkotta meg az első olyan italt, amely kereskedelmi forgalomba került.

 

Az első igazi sikertörténet a japán whiskyk históriájában 1934-re tehető, amikor Taketsuru megalapította a mai napig létező Nikka whiskyt, illetve saját lepárlót indított, amivel a japán whiskyipar meghatározó szereplőjévé lépett elő.

 

A bukástól a felemelkedésig

 

A második világháború alapvetően húzta keresztül a japán whisky történetét, évtizedes kihagyások jöttek, majd az ötvenes évektől ismét fellendült az iparág, sőt a whisky főleg a városi kultúra egyik központi italává vált.

 

A japán whisky évtizedekig megmaradt lokális különlegességnek, majd a 2010-es években a globális piac is felfedezte magának, mert képesek voltak új színt hozni a hagyományos párlatok világába.

 

Sorra jöttek a nemzetközi díjak és elismerések, nagyon sok termék a világ legjobbjának címét is elérte, majd 2021-ben megérkeztek az első előírások és szabályozások is, amelyek végleg biztosították a japán whisky nemzetközi jelenlétét, illetve jövőjét.

 

Mi teszi különlegessé a japán whiskyt?

 

A japán whisky különlegessége több tényezőből áll össze, hiszen meghatározzák az alapanyagok, a technológia, a sajátos keverési kultúra, de még az éghajlat is. Lássuk egy kicsit részletesebben a legfontosabb tudnivalókat:

 

Alapanyagok

 

A japán whiskyhez nagyon sokszor alkalmaznak Skóciából importált árpát, tehát a legfőbb alapanyag tekintetében alig tapasztalhatunk különbséget, viszont tudni kell, hogy a szigetország gyártói gyakran olyan kombinációkat és extra összetevőket is alkalmaznak, amelyeket a skót szabályok tiltanak.

 

Ezen felül a végeredményt alapvetően meghatározza a vízminőség. Japánban kiemelkedően jó minőségű a víz, sőt gyakran keresnek a lepárlók gleccservizet, magas ásványi anyag tartalmú forrásokat, amelyek az erjesztést, a lepárlást, sőt az érlelést is befolyásolják az ízvilág mellett.

 

Éghajlat

 

Nem kell whiskyszakértőnek lenni ahhoz, hogy tisztában legyünk vele, az éghajlat minden esetben meghatározza egy ital sajátosságait, és Japán ezen a téren igazán különleges hátteret biztosít, hiszen a nyarak melegek és párásak, a telek pedig hidegek.

 

Az egész éghajlat teljesen más, mint Angliában, emiatt pedig az érlelés sokkal dinamikusabbá válhat, a nyers párlat gyorsabban képes reakcióba lépni a hordó fájával.

 

Érlelés

 

A japánok túlzás nélkül forradalmasították a whiskyk érlelési folyamatait. A hegyvidéki lepárlók például alacsony légnyomás mellett dolgoznak, ami hatással van az érlelésre, de mindemellett a hordók sajátosságait is érdemes kiemelni a sorból.

 

A helyi lepárlók gyakran alkalmaznak például japán mizunara tölgy hordókat, amelyek elképesztően eredeti, fűszeres, tömjénes, kissé szantálfás jegyeket adnak a végeredménynek, sőt vannak speciális technikák a finishelésre is.

 

Lepárlási technológia

 

A legtöbb japán lepárló skót technológiával dolgozik, azonban így is tapasztalhatunk eltéréseket, így például a keletről származó termékek általában kevesebb tőzegfüstös jellegzetességgel rendelkeznek, mint angol társai.

 

Emellett a japán lepárlókra jellemző, hogy gyakran többféle stílust készítenek egy lepárlón belül, ami Skóciában egyáltalán nem megszokott, ott a legtöbb gyártó egy stílusra specializálódott.

 

Blending kultúra

 

A japán whisky népszerűségének növekedését alapvetően meghatározta, hogy a főbb lepárlók kiemelkedő figyelmet szenteltek a blendelésnek, a keverés művészetének, sőt bizonyos tekintetben sokkal jobban csinálják, mint a skótok, az írek vagy az amerikaiak.

 

Ennek köszönhető, hogy az igazán autentikus italok Japánban nagyon finomak, határozottan arányosak és kiegyensúlyozottak, és minden esetben igyekeznek olyan stílust teremteni, ami tökéletesen illeszkedik a japán gasztronómiához.

 

A legjobb japán whiskyk 2025-ben

 

Sikerült meggyőznünk arról, hogy a japán whisky mennyire különleges? Ha igen és szívesen megkóstolnál párat, akkor engedd meg, hogy bemutassunk néhány közönségkedvenc darabot, amelyek már bizonyítottak korábban:

 

Enso

 

Az Enso tökéletes példája annak, hogy milyen az, amikor a japánok nekiállnak whiskyt készíteni. Mondhatni egy tipikus ital, amelyben határozottan megjelennek a klasszikus skót jellegzetességek, de az egészet kifejezetten sajátos illatok és ízek uralják.

 

Elég csak beleszagolni az üvegbe ahhoz, hogy rögtön érezhessük a kellemesen virágos jegyeket, méghozzá egy kellemesen citrusos és tölgyfás háttér kíséretében, amelyek később természetesen az ízlelőbimbókon is érezhetők lesznek.

 

A szájban azonban a selymes és harmonikus hatások mellett zöldalmás, vaníliás és karamellás jegyek is megfigyelhetők, ha megadjuk a módját a fogyasztásának, amihez érdemes jégkockára tölteni ezt a finom italt.

 

Enso japán whisky vásárlás

 

Nikka From The Barrel

 

Ha jó ár-érték arányt keresünk, és egy igazán minőségi, mi több különleges japán whiskyt keresünk, akkor bátran döntsünk a Nikka terméke mellett, ami az egész termékcsaládhoz hasonlóan képes prezentálni, hogy mire képesek a Japánok.

 

A Nikka From The Barrel annyira magas minőséget nyújt, hogy 2011-ben még aranyérmet is nyert a nívós WWA eseményen. Nem véletlenül, hiszen illatában kellemes trópusi gyümölcsös aromák lakoznak, méghozzá fűszeres és sherrys hatások kíséretében.

 

Ezt a kóstolásakor egy krémes, karamellás, enyhén malátás, mindenekelőtt pedig meglepően friss és citrusos megoldások egészítik ki, ami a hosszú lecsengés utolsó pillanatáig megmarad. Kifejezetten ajánljuk azoknak, akik különlegességet keresnek megfizethető áron.

 

Nikka From The Barrel japán whisky vásárlás

 

Kurayoshi Pure Malt 8 éves

 

Amennyiben a felső polcról vásárolnál japán whiskyt, akkor mindenképpen figyelmedbe ajánljuk a Kurayoshi termékét, amely a pure maltok sorát erősíti, és 8 éven keresztül volt fahordóba zárva azért, hogy elnyerje végleges formáját.

 

Egy igazán legendás lepárló áll az ital mögött, amely több mint 100 éve foglalkozik japán whisky készítésével, tehát igazán kifinomult, skót malátás alapokon nyugvó, tölgyfahordós érlelésű finomság, amely izgalmas aromákkal rendelkezik.

 

Első kortyában leginkább a malátás, a vaníliás és a karamellás hatások érződnek, majd szép lassan bontakoznak ki a gyümölcsös hatások, a narancs, a zöldalma, a dió, majd az egészet egy olyan tiszta utóíz zárja, ami egyenesen csodálatossá teszi ezt az italt.

 

Kurayoshi Pure Malt 8 éves japán whisky vásárlás