• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Ezek 2023-ban a legjobb Ír whiskyk

Az ír whisky egy eredetvédelemmel ellátott alkoholos ital, mely a törvényi szabályozás szerint kizárólag Írországban készülhet, de fontos kitétel még, hogy csak a legalább három évig fahordóban érlelt párlatok kaphatják meg ezt a kitüntetett jelzőt.

A legtöbb ír whisky blendelt, vagy más néven kevert, általában maláta-, gabona- és árpawhisky elegyítéséből készül, de természetesen nagy megbecsülésnek örvendenek a tiszta párlatok is, melyek nem tartalmaznak semmilyen tornyos lepárlóban készült maláta- vagy árpawhiskyt.

 

A minőségi ír whisky fogyasztásának természetesen Magyarországon is óriási hagyománya van. Rengetegen kedvelik önmagában, jégre töltve, behűtve, pár csepp vízzel fogyasztva, de sokan koktélban egyaránt nagyon szeretik.

 

Hogy milyen ír whiskyk közül érdemes válogatni 2023-ban? Bár a kínálat hatalmas, mi most mégis összeállítottunk egy listát azokról az italokról, melyeket mindenképpen érdemes lehet számításba venni, ha elérhető áron keresünk magas minőséget.

 

Jameson

 

A Jameson minden kétséget kizáróan az egyik legismertebb, mondhatni legáltalánosabb ír whisky, aminek az oka nemcsak abban keresendő, hogy már több mint 200 éve készítik a legmagasabb minőség társaságában, hanem mindemellett a karakteres ízvilágán túl elérhető ára is vonzóvá teszi.

 

Nem véletlenül, hiszen a Jameson ír whiskyt a legjobb minőségű árpából készítik, a párlatot pedig alapos minőségi követelményeknek alávetett fahordókban érlelik, így kellemes aranysárga színe mellé egy nagyon sajátos, édeskés aromavilág társul.

 

Ez az édeskés jelleg már illatán is észrevehető, de kóstolását követően teljesedik ki igazán, hiszen némi fűszeresség, egy csekély gyümölcsös jelleg, valamint egy kevéske sherrys háttér is tartozik hozzá, méghozzá mézes lecsengés társaságában.

 

Selymes jellegét a háromszori lepárlás biztosítja számára, ami olyan aromát csempész az üvegbe, hogy fogyasztása főként önmagában ajánlott, de nyilván koktélokhoz sem utolsó döntés.

 

Paddy

 

A Paddy szintén egyike a kiváló ár-érték arányt kínáló ír whiskyknek, mely Corkban készül, és különösen azért népszerű, mert minden megtalálható benne, ami egy ilyen italtól csak elvárható.

 

Az italt amerikai tölgyfahordókban érlelik, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kellemesen lágy ízvilágot kapjunk tőle a felbontást követően, de különlegességét fokozza még a malátawhisky nagyarányú alkalmazása, valamint az alacsony üstökben történő párolás.

 

A Paddy ír whisky ennek köszönhetően nemcsak lágy, hanem kellemesen malátás és diós illat-, illetve ízvilágot képvisel, méghozzá mézes, vaníliás és meglepően friss aromák társaságában.

 

Összességében annyira érdekes jellegzetességek tartoznak hozzá – lecsengése például meglepően fokozatos és ízletes –, hogy mindenképpen érdemes kipróbálni önmagában, de nyilván koktélba keverve sem rossz választás.

 

Powers Gold Label

 

A Powers Gold Label-ről gyakran hallhatjuk, hogy Írország egyik legkülönlegesebb ilyen típusú itala, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy tucatnyi whisky elegyítéséből készül, melyek között akár 24 éves, azaz kifejezetten öreg párlatok is megtalálhatók.

 

Kivétel nélkül minden alappárlatról elmondható, hogy amerikai tölgyfahordóban érlelődött, ezért a végeredmény hihetetlenül testes és minőségi összhatást kelt, ennek ellenére is meglepően sima ízek társaságában.

 

A Powers Gold Label ír whisky erőteljes aromáiban nagyon jellegzetes a fűszeresség, a gyümölcsösség, de a fahéj és a szerecsendió szintén határozottan megjelennek benne, így kifejezetten izgalmas sajátosságok várnak azokra, akik megkóstolják.

 

Díjnyertes whiskyről van szó, hiszen a 2014-es IWSC eseményen ezüstérmet tudott szerezni magának, ezért érdemes kipróbálni jégre töltve vagy behűtve önmagában, és ha megismertük az eredeti aromáját, csak azt követően keverjük koktélba.

 

Teeling Small Batch

 

A Teeling Small Batch ismét egy olyan ír whisky, amit azért ajánlott megkóstolni 2023-ban, mert egy kicsit eltér a hagyományostól, a megszokottól. Példának okáért nem elég, hogy sok maláta alapú whiskyt tartalmaz, de mindemellett rumos hordóban érlelték, ami közel sem szokványos.

 

A rumos hordók ugyanis olyan aromákat adtak az italnak, ami közel sem hétköznapi egy ilyen párlatban, mégis nagyon jól áll neki. Példának okáért sokkal fűszeresebb, mint a legtöbb ír párlat, sőt a gyümölcsösség tekintetében is köröket ver valamennyire.

 

Az alma és a szeder mellett például ott van benne egy nagy adag citrusos jelleg, sőt még némi krémes vaníliás jegyzet is, amit fahéjas és aszalt gyümölcsös háttér tesz igazán teljessé egy határozottan telt és érett zamat társaságában.

 

Nem meglepő, hogy a Teeling Small Batch ír whisky rengeteg díjat besöpört, így több ezüst és aranyérem kíséri történetét, sőt a World Whiskies Awards-ról rögtön dupla aranyat vitt haza.

 

Bushmills Original

 

Ha prémium kategóriás ír whiskyt keresünk megfizethető áron, akkor a Bushmills neve garanciát jelent majd a minőségre 2023-ban is. Az ital háromszori lepárlással és éveken át tartó tölgyfahordós érleléssel készül, mégis különlegesebb, mint a többség.

 

Ennek az oka abban rejlik, hogy speciális arányban keverik benne a maláta- és a gabonawhiskyt, ettől pedig annyira markáns aromák jellemzik, hogy azt csak nagyon kevés lepárló tudja utánozni.

 

Természetesen nem véletlen, hogy a Bushmills ír whisky produkál ilyen sajátosságokat, hiszen Írország, sőt az egész világ egyik legrégebb óta működő whisky-lepárlójaként ismerjük, amihez rengeteg titkos és egyedi eljárásmód tartozik.

 

Az aranysárgás ital azon túl, hogy nagyon erős, határozottan gyümölcsös és gabonás háttérrel kecsegtet, méghozzá összetett ízek, lágy édesség társaságában, ami jelentős összetettséggel párosul. Érdemes inkább önmagában kóstolni, de minőségi koktélba is jó választás!