• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

A Jameson whisky története és típusai

A Jameson az egyik legismertebb ír whisky, mely méltán említhető a legjobbak között. Hogy mégis honnan ered ez a jellegzetes ízvilágú ital, egyáltalán milyen típusai vannak? Cikkünkből minden kiderül.

Ha valaki jó minőségű ír whiskyt keres, akkor az elsők között akadhat rá a Jameson névre. Nem véletlenül, hiszen a márka alatt a legmagasabb kvalitású, sokak szerint a legjobb, de mindenképpen a legkelendőbb ír whiskyje található.

A Jameson Irish Whiskey-ből ugyanis éves szinten még mindig több mint 17 millió litert adnak el a legkülönfélébb kiszerelésekben, méghozzá a világ több mint 75 országában. Hogy honnan indult ennek a népszerű italnak a története, egyáltalán mitől lett ennyire felkapott?

Lássuk a legismertebb ír whisky históriáját

Minden az 1700-as években kezdődött

Sokan talán nem is sejtik, de a Jameson whisky története nem egy-két évtizedre nyúlik vissza a múltban, éppen ellenkezőleg, már az 1700-as években elkezdődött minden.

Egészen konkrétan 1770-ről szólnak az első feljegyzések, amikor John Jameson a családjával Dublinba költözött és megismerkedett John Steinnel, aki a maga korában már egy ismert, de legalábbis népszerű whiskymanufaktúra tulajdonosa volt a legendás Bow Streeten.

Mégsem neki, hanem egyik fiának köszönhető a Jameson whisky elindulása, a legidősebb gyermek ugyanis feleségül vette John Stein lányát, amivel együtt 1780-ban a lepárló irányítását is megkapta apósától.

Ez jelentette a Jameson whisky történetében az igazi alapkőletételt, hiszen a lépéssel az addig csak félgőzzel működött lepárló rögtön felvirágoztatásra került.

A Jameson whisky a szesztilalom idején

Lassan, de annál biztosabban a Jameson whisky az egyik legnépszerűbb ír szeszes itallá vált. Túlélt háborúkat, túlélt uralkodóváltásokat, sikeres maradt az 1800-as években.

Sőt, nem okozott törést számára a két világháború sem, de azért az amerikai szesztilalom nagyon érzékeny hatást gyakorolt a márkára. Ír whisky létére ugyanis a tengerentúlon volt a legnagyobb kereslet akkoriban a lepárló termékeire.

A szesztilalommal azonban hirtelen nullára csökkent az amerikai export a Jameson számára, ami óriási kiesést jelentett a lepárlónak, de a tilalom hirtelen felfüggesztése sem okozott azonnal felfutást.

Ez inkább kifejezetten nagy gondot okozott a gyártónak, hiszen hirtelen akkora igény keletkezett az ír whiskyre, amennyi nem volt a raktárban, hiszen a minőségben nem engedett a gyártó már akkor sem, csak a jó minőségű és hosszan érlelt italokat engedték ki a kezeik közül.

Megalakul az IDG

Ennek megoldása érdekében egy nagyszerű kezdeményezés született, mely egycsapásra visszahelyezte a Jamesont és nagy általánosságban az ír whiskyt is a térképre.

Még a hatvanas években, egészen pontosan 1966-ban történt, hogy a három nagy whiskygyártó, név szerint a John Jameson and Son, a John Power and Son és a Cork Distilleries Company elhatározták, hogy közös erővel próbálják áthidalni a problémát.

Így született meg az IDG, vagy teljes nevén Irish Distillers Group, mely azóta is az ír whisky érdekképviseleteként szolgál. Központja Dublinban nyílt, egészen pontosan a Jameson addigi központjának is otthont adott, még a viktoriánus korban felhúzott épület.

A kérdéses komplexum az évtizedek során többször is bővült, ma már rendelkezik külön látogatói részleggel, sőt konferenciaközponttal is.

Sőt, a későbbiekben, miután a dublini lepárlók képtelenek voltak kiszolgálni a folyamatosan növekvő keresletet a jó minőségű ír whiskyk után, egy újabb gyártórészleggel is bővült az IDG – noha ez kicsit odébb, Midletonban nyitotta meg kapuit.

A Jameson márka valójában nagyon fiatal

Mint az a fentiekből is kiderült, bár a Jameson whisky története több évszázados történelemmel rendelkezik, valójában azonban ez a márkanév és brand kifejezetten fiatalnak tekinthető, mindössze 1968-tól jegyezhető.

Ennek az oka drámaian egyszerű: ettől az évtől kezdték el palackozni a Jameson whiskyket, korábban ugyanis ezt az italt csak hordós kiszerelésben árusították a palackozók számára, így milliónyi címkével kerülhetett forgalomba, illetve a boltok polcaira.

Jameson

Merthogy a hordókat a legtöbbször palackozók vásárolták meg, akiknek szabad felhasználásuk volt, a Jameson egyáltalán nem ellenőrizte, hogy milyen kinézettel vagy egyéb felirattal jelennek meg az italaik.

Az egyetlen kikötésük az volt, hogy a palackozó neve és az egyebek mellett szerepeljen a Jameson név is. Valójában azonban az első olyan Jameson whisky, mely célzottan a gyártó nevével jelent meg és maguk palackozták, 1968-ban készült el.

Napjainkban

Mára a Jameson nagy átalakuláson ment keresztül abban a tekintetben, hogy az írek már nem Dublinban, hanem Corkban készítik italaikat, de természetesen szigorúan ragaszkodva az eredeti recepthez és eljárásmódhoz.

Ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy igazi világmárkává váljanak, illetve kiszolgálhassák az italukhoz kapcsolódó hatalmas keresletet, hiszen éves szinten 56 millió palack whisky fogy el a Jameson márkanév alatt.

Termékpalettájuk meglepően színesnek tekinthető!

A hagyományos és egyben klasszikus Jameson whisky még ma is ugyanaz az aranysárga, kellemesen testes és aromadús ízvilággal rendelkező ital, ami évszázadokon át jellemezte a lepárlóra jellemző terméket, méghozzá gyümölcsös jelleg, illetve hosszú, mézes lecsengés társaságában.

A klasszikus terméktípusok mellett kiemelendő a sorból a Jameson Black Barrel, mely leginkább abban különbözik a klasszikus variánstól, hogy duplán kiégetett fahordóban érlelik, ennek köszönhetően íze nemcsak sokkal füstösebb, hanem testesebb is lesz, sőt színe egyaránt barnás, borostyános árnyalatot nyújt.

Természetesen vannak a Jameson kínálatában igazi különlegességek is. Ide sorolható a Jameson 18 éves érlelésű whiskyje, mely közel 20 éves hordóba zárt állapotának köszönhetően elképesztően érett hatást kelt.

Nem csoda, hogy 2009-ben dupla aranyérmet hozott az ital a WSC eseményen. Sikerének titka még természetesen, hogy korábban bourbon whisky és oloroso sherry tárolására használt hordókban érlelték, ami igazán különleges karaktert ad a végeredménynek.

Jameson

Bár többféle terméküket is ki lehetne emelni a sorból, azonban az első és igazi Jameson whisky mindmáig a legkeresettebb.

Ez az úgynevezett Jameson Crested, mely extra gyümölcsösséggel és intenzív ízvilággal garantáltan olyan hatást kelt, amit korábban talán még soha nem tapasztaltunk.