• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Ez a 8 legjobb whisky a 2022-es nyári szezonban

Szeretünk a nyári estéken elkortyolgatni egy-egy pohár minőségi whiskyt a nap levezetéseként? Lássuk, hogy miket érdemes megkóstolni 2022-ben!

A whisky egy tipikusan olyan ital, ami tökéletes zárást biztosít egy nehéz vagy forró nap után. Jégre töltve kifejezetten frissítő jelleget képvisel, azonban fontos, hogy ne csak a típusát nézzük egy italnak, hiszen különösen ebben a kategóriában óriási eltérések lehetnek.

Az egyes gyártók ugyanis nagy gondot fordítanak arra, hogy más-más tulajdonságokkal lássák el saját italaikat. Az tehát, hogy minőségi whisky kerüljön az asztalra, még önmagában nem elegendő kritérium a választáskor.

 

Ezért most összegyűjtöttük, hogy a 2022-es nyári szezonban szerintünk melyek azok a whiskyk, amelyeket valamilyen okból kifolyólag, de meg kell kóstolniuk a kérdéses italtípus kedvelőinek.

 

The Glen Silver's

 

Kezdjük a sort rögtön egy kiváló ár-érték arányt képviselő, rendkívül karakteres és száraz ízvilággal büszkélkedő whiskyvel, ami annak ellenére, hogy nem túl ismert, nagyobb skót gyártókat is képes alaposan megszorongatni egyszerű jellegével.

 

A The Glen Silver’s egy maláta- és gabonawhisky keverékéből összeállt párlat, gyökerei pedig a skót felföldi régióba nyúlnak vissza, ahonnan nemcsak minőséget, hanem elragadóan sajátos aromavilágot kapott, egyszerre száraz és édeskés jellegekkel kiegészülve.

 

Tökéletes választás, ha nem szeretnénk sokat költeni, de a pénzünkért cserébe egy igazán minőségi italt töltenénk a poharunkba, amit klasszikus formában, jégre töltve érdemes szervírozni, hogy képes legyen kiadni a benne rejlő erőt és sajátosságokat.

 

W.Premiers

 

Amennyiben egy kicsit tovább lépnénk, és szívesen megkóstolnánk egy magasabb minőséget képviselő skót whiskyt, akkor a W. Premiers biztosan nem okoz majd csalódást – annak ellenére sem, hogy ez az ital valójában nem is a brit szigeteken készül.

 

A spanyol lepárlás ellenére az ital minden elemében a skót hagyományokat idézi, nemcsak a válogatott alapanyagok, hanem a fahordós érlelés is pontosan úgy zajlik, ahogyan azt évszázadokon át végezték a legnagyobb skót lepárlók.

 

Emiatt a W. Premiers valóban olyan, mintha egy eredeti skót italt fogyasztanánk, ott bujkál benne az édeskés, helyenként füstösebb jelleg, méghozzá egy kevéske karamellás háttér társaságában. Jól behűtve vagy jégre töltve tökéletes társ a nyári estéken!

 

Ballantine's 12 éves

 

A Ballantine’s nevét bizonyára mindenki ismeri, hiszen a gyártó kínálatában ott vannak a bárki számára elérhető tucattermékek, de kevesen tudják, hogy a nagy múltú lepárló repertoárjából a magas minőséget képviselő és érett italok sem hiányoznak.

 

Tökéletes példa erre a Ballantine’s 12 éves érlelési időt felvonultató skót whiskyje, ami három neves lepárló termékének elegyítésével, több mint egy évtizedes tölgyfahordós pihenés után került palackozásra, így elképesztően testes, kiforrott italról van szó.

 

Ez már karakteres színén is megmutatkozik, de egyszerre édeskés, néhol már-már csípős, mézes, vaníliás és fás jegyei garantáltan örökre elvarázsolják fogyasztóját, így jól behűtve vagy egy jégre töltve garantáltan emlékezetessé teheti a nyári estéket.

 

Chivas Regal

 

A Chivas Regal neve egyfajta fogalomnak tekinthető, ha szóba kerülnek a skót whiskyk, éppen emiatt egyszerűen nem szabad kihagyni egy ilyen italajánlóból, hiszen ebben az italban olyan aromák találhatók, amelyek mindennek nevezhetők, csak hétköznapinak nem.

 

Ennek a whiskynek határozottan testes ízvilága van, kezdéskor egy kicsit édeskés, majd minél jobban elárasztja az ízlelőbimbókat, annál jobban érződik majd belőle a füstösség, a fás jelleg, miközben az egészet egy határozott forróság kíséri végig.

 

Az ízkavalkádot a Chivas Regal whisky esetében egy nagyon karakteres prémium hatás kíséri, így különösen azoknak ajánlott választás, akik szeretik élvezni egy ilyen típusú ital karakterét és aromavilágát – méghozzá az első kortytól az utolsóig.

 

Jack Daniel's Fire

 

Hogy ne csak skót whiskyket ajánljunk a nyári szezonra, ezért utazzunk is el a tengerentúlra, hiszen a Jack Daniel’s Fire miatt érdemes kirándulnunk egyet. A jól ismert amerikai gyártó alapwhiskyjeit mindenki jól ismeri, ez a termék azonban egy igazi különlegesség!

 

Ez a tölgyfahordós érleléssel büszkélkedő whisky ugyanis fahéjas ízesítést kapott, ennek megfelelően határozottan pikáns és csípős megoldás, ami különösen akkor jó választás, ha egy jó kis kerti partit szeretnénk feldobni valami minőségi, de ütős itallal.

 

A Jack Daniel’s Fire nevéhez hűen valóban tűzbe hoz majd minket, hiszen egy nyáriasan tüzes, sőt mi több, egyenesen buja italról van szó, ami különösen jól behűtve nagyon jó hátteret ad egy kis nyári multáshoz, de egy különleges koktélhoz sem utolsó.

 

Jameson Caskmates IPA Edition

 

A nyári szezonban sokan szeretik a sört, hiszen az egyik legjobb szomjoltónak tekinthető. Amennyiben imádjuk az ír whiskyt is, akkor a Jameson Caskmates IPA Edition biztosan nagy kedvencünk lesz, hiszen a két italvilág sajátosságait ötvözi.

 

Ennek megfelelően olyan, mintha egy erőteljesen komlós, sörös ízvilágú minőségi whisky lenne, aminek az alapját a Jameson kiváló minőségű főzete adja, melyet egy időre olyan fahordókban érlelnek, illetve finishelnek, amelyek korábban IPA tárolására szolgáltak.

 

Ennek köszönhető, hogy a Jameson Caskmates IPA Edition ízvilágában annyi hatás ötvöződik, ezáltal ott van benne minden, ami whisky, de ezt az egészet komlós háttér, megannyi fűszer, sőt egyfajta citrusos frissesség is feldobja. Igazi nyári ital, nem vitás!

 

Bushmills Black Bush

 

Aki egy vérbeli és klasszikus ír whiskyt kóstolgatna, annak feltétlenül ajánlott egy palack Bushmills Black Bush beszerzése, hiszen az ital több évszázados történelemre tekint vissza, Írország egyik legrégebbi főzdéjében készítik, így teljesen sajátos aromavilág jellemzi.

 

Ehhez hozzájárul továbbá, hogy a Bushmills Black Bush esetében a hátteret Olorosso sherry hordós érlelés biztosítja, így a single malt és a grain whiskyk házasításából született italt háromszor is lepárolják, ezzel sokkal lágyabb ízeket kapnak, mint skót társaik.

 

Mindehhez hétéves fahordós érlelési ciklus társul, aminek jóvoltából egy egészen komplex és eredeti megoldás vár ránk, méghozzá elnyújtott, de mégis bársonyos lecsengés társaságában. Ha igazi úrnak képzelnénk magunkat a nyári estéken, egy palack Bushmills Black Bush segít!

 

The Chita Single Grain

 

Az utóbbi évtizedekben Japánból is egyre érdekesebb kísérletek születnek a whisky forradalmasítására, amit mi sem bizonyít jobban más, mint a The Chita Single Grain, ami olyan egyedi és különleges ízélményt ad, hogy az garantáltan semmihez sem fogható.

 

A japánok ugyanis egészen másként állnak a whiskykészítéshez, mint a skótok vagy az írek, ezért a The Chita Single Grain egy határozottan könnyed ital, amiben a mézes édesség és a fás szárazság mellett egy elképesztően üde mentás frissesség is meglapul.

 

Emiatt nemcsak teljesen egyedi ízvilágot képes biztosítani a fogyasztók számára, hanem ráadásul a nyári időszak egyik legkedveltebb prémium minőségi whiskyje az ínyencek körében, de nem árt sietni a beszerzéssel, mert minden évben limitált mennyiségben készül.