• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Bemutatkozik a Johnnie Walker, a világ egyik legismertebb skót whiskyje

A skót whiskyk világában a Johnnie Walker az egyik legismertebb ital, ami garantáltan prémium minőséget nyújt a fogyasztók számára. Lássuk, hogy honnan eredeztethető a márka története.

Ha kiváló minőségű skót whiskyt keresünk, akkor biztosan az egész világon jól ismerik a Johnnie Walker nevet. Nem véletlenül, hiszen bolygónk egyik legszélesebb körben forgalmazott italáról van szó a maga kategóriájában, ezáltal több mint 200 országban fogyasztják, éves szinten pedig 120 milliónál is több palack fogy belőle.

A Diageo Scotland nevéhez köthető Johnnie Walker márkanév alatt leginkább kevert skót whiskyket találhatunk, amit a mai napig Kilmarnockban készítenek, egy aprócska kisvárosban, ahol még mindig láthatók a gyártó által sok-sok évtizeddel ezelőtt felépített raktárak és irodák, noha ma már nincs közük a whiskykeveréshez, önkormányzati kézben kerültek.

A Johnnie Walker története

A legtöbb angol szeszfőzdéhez hasonlóan a Johnnie Walker története is az 1800-as évek első felére nyúlik vissza, amikor a kormány rengeteg kereskedelmi és jogi probléma után 1823-ban végre tisztázta és mindenkinek elfogadhatóvá tette az alkoholgyártáshoz kapcsolódó szabályokat.

Ezt követően számos, időközben már megszűnt, de rengeteg máig is létező lepárló, illetve gyártó kezdte bontogatni szárnyait, akik közül a Kilmarnockban élő Walker család is kiemelendő, hiszen az elsők között kezdték el keverni a különféle minőségi párlatokat, amivel sikerült egy állandó jelleget és minőséget biztosítani termékeiknek.

Így született meg gyakorlatilag a Johnnie Walker skót whisky, amit valójában egy egyszerű élelmiszerkereskedőnek, egy gazdálkodó fiának köszönhetünk az Ayrshire grófságból, aki elsők között próbálkozott meg azzal, hogy milyen eredmény születik néhány jó minőségű whisky elegyítéséből.

A korai évek kísérletezgetése után rövidesen már teljesen saját receptúra szerint készültek a Johnnie Walker whiskyk, amit annyira megszerettek Angliában, hogy a tulajdonos 1857-ben bekövetkező halálakor az italt már egész Angliában jól ismerték.

Az 1800-as évek végén már a világ egyik legnagyobb whiskygyártója

Hogy milyen hirtelen és gyors növekedést produkált a Johnnie Walker, azt jól mutatja, hogy az 1800-as évek végén már a világ egyik legnagyobb whiskygyártójaként tartjuk számon őket. Mindez annak volt köszönhető, hogy az üzletet 1865-ben átvette a család legkisebb fia, aki édesapja tradícióit igyekezett tovább vinni.

Természetesen voltak azért saját ötletei is, melyek egyre magasabb szintre emelték a gyártó nevét, elég csak a Johnnie Walker’s Old Highland whiskyre gondolni, mely Alexander nevéhez köthető, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 1890-ben bekövetkező halálakor már szinte az egész világon ismerjék az ital nevét.

Ezt követően a cég George Patterson Walker és ifjabb Alexander Walter irányítása alá került, akik elhatározták, hogy még az eddigieknél is jobban kiszélesítik a palettát, ezáltal megnövelik a termelést, amihez felvásárolták a cardhui lepárlót, ami a Johnnie Walker whiskyk készítésének egyik legfontosabb helyszíneként szolgált évtizedeken át.

John Walker unokái egyébiránt rengeteg változást hoztak a whisky életébe az 1900-as évek első néhány esztendőjében. Gyakorlatilag nekik köszönhetjük a ma ismert színes elnevezéseket, a Born 1820 – Still going strong! szlogent, valamint magát a Johnnie Walker nevet is, hiszen korábban az ital Walker’s Kilmarnock Whiskies név alatt futott.

 Ebben az időszakban született meg a whiskygyártó jellegzetes kabalafigurája is, a garantáltan mindenki által ismert sétáló ember képében, ami a mai napig használatban van.

Hanyatlás, majd felemelkedés

Noha igazi fénykor volt az 1900-as évek eleje a Johnnie Walker skót whisky számára, azonban az első világháború mindent tönkretett, gyakorlatilag ebben az időszakban teljesen eltűnt a palettáról ez az ital.

Az unokák azonban 1925-ben csatlakoztak a Distillers Company-hoz, ami lehetővé tette számukra, hogy egy lassú, de ütemes felemelkedés vegye kezdetét, melyet olyan innovatív ötletekkel sikerült felgyorsítaniuk, mint az 1932-ben ifjabb Alexander nevéhez köthető Johnnie Walker Swing a maga szokatlan formájú üvegével.

Azóta a Johnnie Walker többször is gazdát cserélt, a nyolcvanas években a Guinnes szerezte meg, majd a kilencvenes évekre a Diageo kezében kötött ki. A whisky már nagyon régen nem Kilmarockban készül, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben sikerült ismét a legjobbak közé emelni a nevét.

Nem véletlenül, hiszen a Johnnie Walker egy igazi legenda lett, melynek a mai napig minden egyes palackja a megbízható minőség szinonimájaként szolgál.

A legjobb Johnnie Walker whiskyk

A gyártó ma is gondosan ügyel arra, hogy többféle keverékkel legyen jelen a piacon. A legjobb Johnnie Walker whiskyk természetesen a mi kínálatunkban is megtalálhatók, de lássuk konkrétan néhány típust.

Johnnie Walker Red Label

A Johnnie Walker Red Label az igazi klasszikus vonalnak tekinthető a gyártó kínálatában. Egy minden téren hagyományos és magas minőséget képviselő skót whisky, mely fahordóban érlelődött hosszú-hosszú éveken keresztül.

Ennek köszönheti már ránézésre is karakteres, borostyános színvilágú árnyalatát, amihez az illatvilág tekintetében határozott gyümölcsösség tartozik, méghozzá kellemesen vaníliás és füstös jegyek mellett, melyek természetesen a szájban is megjelennek majd.

Ízében egy elképesztően gazdag, határozottan krémes és malátás jelleg uralkodik, amiben ott a fűszeresség, a füstösség, miközben lecsengése rendkívül elnyújtott, mindvégig megmarad benne a gyümölcsös háttér, ami a kakaós hatásokkal kiegészülve egészen egyedivé teszi a keveréket.

Johnnie Walker Black Label

Ha szeretnénk megkóstolni egy igazán prémium minőségű kevert skót whiskyt, akkor a Johnnie Walker Black Label megkerülhetetlen alapvetés, amit több mint 40 különböző összetevőből állítanak össze, melyeket 12 évre fahordóba zárnak azért, hogy a végeredmény elképesztően komplex és összetett legyen.

Válogatott minőségű malátából készül, ami kívül-belül különleges, nem véletlen, hogy 2012-ben a WWA a legjobb blended whiskyk közé sorolta, hiszen a jellemző gyümölcsösség, különösen az aszalt jegyek már felbontását követően, illatvilágában megjelennek.

Kóstolása után aztán garantáltan egy kellemesen selymes, malátásan krémes jelleg tárul elénk, amihez meglepően hosszú lecsengés tartozik, benne a jellegzetes ízvilággal és háttérrel, ami a több évtizedes érlelés következménye.

Johnnie Walker Blue Label

A Johnnie Walker Blue Label a kimagasló minőséget, a prémium szint egyik legmagasabb fokát kínálja a branden belül. Nem véletlenül, hiszen olyan összetevőkből keverik, melyek között találunk több mint 60 éves érlelési idővel készült elemeket is.

Ennek köszönhetően az ital ízében megelevenedik egy kicsit a 19. század nyers, határozott és ütős világa, méghozzá egy rendkívül karakteres ízvilág társaságában, amit természetesen a gyümölcsösség és a fahordós érlelésből származó sajátos jegyek tesznek egészen különlegessé.

Rendkívül komplex és határozott ízéhez aranysárga színvilág tartozik, méghozzá kellemesen fűszeres aromák, sőt a citrusos él miatt kellemes frissesség társaságában, amihez természetesen egy enyhe karamellás jelleg és karakteres lecsengés tartozik.

Johnnie Walker Green Label

A gyártó egyik különlegességének tekinthető a Johnnie Walker Green Label, mely azon túl, hogy 15 éves érlelési idővel büszkélkedhet, egy igazi pure malt whiskyként jellemezhető, ami meglepő módon nem tartalmaz gabonawhiskyt, ellenben legalább 15 különféle malátafajtájú whiskyből keverik.

Komplexitásból tehát itt nincs hiány, már illatában is ott rejlik egy elképesztő gazdagság, méghozzá füstös és tölgyes háttérrel, amit az ízvilág tekintetében kávés, csokoládés hatások egészítenek ki, méghozzá egy nagyon enyhe kesernyés hatás mellett.

Fahordóban érlelt skót whisky, mely minden elemében a természet lágy érintésére helyezi a hangsúlyt, miközben elképesztően kiegyensúlyozott is egyben. Nem véletlen, hogy Jim Murray Whisky Bibliájában 95 pontot kapott az ital még 2010-ben.

Johnnie Walker Double Black

Egy elképesztően sötét árnyalatú, már-már mélybarna színben pompázó kevert skót whiskyt takar a Johnnie Walker Double Black, amit annak köszönhet az ital, hogy 12 éven át mélyen kiégetett és szenesített tölgyfahordókban érlelték.

Ennek köszönhetően pedig nemcsak a színvilág változott meg, hanem az ízvilága is, hiszen egy sokkal erősebb, füstösebb, határozottan tőzeges, mindemellett pedig rendkívül gazdag aromahatás vár ránk a kóstolás után, amit érdemes nagyon sokáig ízlelgetni.

Ez a whisky ugyanis aprólékosan bontakozik ki előttünk, a krémesség, az édesség után jönnek a fás és füstös jegyek, a malátás ízek, méghozzá mindvégig határozottan száraz lecsengés társaságában.