• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Tudj meg mindent a Plantation rumról, Barbados egyik leghíresebb italáról

Ha valaki kimagasló minőségű rumot keres, akkor a karibi térségből származó italok többségében biztosan nem kell csalódnia. Különösen nagy népszerűségnek örvendenek a Barbadosról származó párlatok, amelyek óriási történelemmel a hátuk mögött öregbítik az italtípus nevét.

Azonban közel sem csak a régi nagy nevek között találhatunk magunknak különlegességeket! Elegendő csak megismerkedni a Plantation rummal, ami gyakorlatilag nem más, mint egy klasszikus receptúrára épülő, ámde modern kézműves termék, mely hihetetlenül egyedi és elragadó ízvilágot képvisel.

 

Hogy mit kell tudni ennek az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő italnak a történetéről és sajátosságairól? Aktuális cikkünkben ezt a témát jártuk körül!

 

A Plantation rum története

 

Míg a legismertebb karibi rumokról elmondható, hogy ősi receptúra alapján készülnek és több évtizedes múlt áll mögöttük, a Plantation esetében egy friss sikertörténetről beszélünk, ami Alexandre Gabriel, egy fáradhatatlan vállalkozó nevéhez köthető.

 

Története nem is közvetlenül a rummal, mint inkább a konyakkal indult, miután 1989-ben felfedezte magának a Maison Ferrandot, a francia Cognac régió egyik legrégebbi szeszesital-márkáját, ami akkora hatással volt rá, hogy Alexandre elmerült a konyakgyártás mesterségében, amiből igazi szenvedély vált.

 

Olyannyira, hogy 1990-ben hősünk ellátogatott a Karib-tengerhez, mert eltökélt szándéka volt, hogy a konyak helyett, de sokkal inkább mellette belekezdjen a rumkészítésbe, és ehhez a régió legjobb receptjeit próbálta felkutatni.

 

Terve sikerrel járt, hiszen ráakadt egy ősi receptúrára, amit modernizált, beletette a konyakgyártás kézműves jellegét, az egészet pedig megfűszerezte trópusi jellegzetességekkel, így megszületett a Plantation rum, ami már több mint 15 éve meghatározó szereplője a piacnak.

 

Olyannyira, hogy Alexandre 2012-ben még az Év Rumkeverője díjat is elnyerte a Golden Rum Barrel Awards-on, de az Amerikai Lepárló Intézet is az év lepárlójának választotta. Mára az egykori vállalkozó a Maison Ferrand elnöke és tulajdonosa lett, akinek a nevéhez a Plantation Rum mellett a Ferrand Cognac és a Citadelle Gin is köthető.

 

Alexandre a mai napig óriási szenvedéllyel van a rumgyártás iránt, minden évben hónapokat tölt a Karib-térségben, hogy a legjobb rumos hordókat keresse, aminek jóvoltából szoros kapcsolatot ápol a helyi termelőkkel, illetve lepárlókkal, így lehetséges az, hogy a Plantation nevét a legjobbak között tartják számon a karibi rumok között.

 

Mitől olyan különleges a Plantation rum?

 

Bár Alexandre Gabriel szenvedélye is sokat nyom a latba, azonban a Plantation rum közel sem csak ennek tekintheti különlegességét. A következő tulajdonságok kétségtelenül hozzájárultak ahhoz, hogy a kérdéses név mára fogalommá váljon a világpiacon:

 

Több évszázados örökség

 

Tudni kell, hogy a Plantation bár egy fiatal rum, valójában az eredeti receptje az 1600-as évekig vezethető vissza, amit közel 400 évvel később a gyártó csak tökéletesíteni próbált, megőrizve a régi hagyományokat, a rumkészítés eredeti kultúráját.

 

Trópusi hatások

 

Bár hagyományos Bourbon hordókban érlelik, azonban mindez trópusi éghajlaton történik, ahol a magasabb hőmérsékletek, a tenger közelsége és az emelkedett páratartalom óriási hatást gyakorolnak a végeredményre.

 

Egyedi terroir

 

Valamennyi rumtermelő nemzetnek saját terroirja van, ami a Plantation esetében különösen igaz. Esetében ma is élő hagyományok, bevált lepárlási technológiák, sőt saját karakter és identitás kapcsolódik a végeredményhez.

 

Gondos odafigyelés

 

Alexandre Gabriel filozófiája, hogy egy rumot úgy kell érlelni, mint ahogyan az ember a gyermekét neveli. A Plantation rum pontosan ezzel a gondos odafigyeléssel készül, ami érezhető is a végeredményen.

 

Kettős öregedés

 

Végül, de nem utolsó sorban ki kell emelni, hogy a rum további különlegességét az adja, hogy palackozása előtt kettős öregedéssel formálódik, így Európába szállítása miatt kétféle éghajlaton, sőt kétféle tölgyfahordóban nemesedik tökéletessé.

 

A legjobb Plantation rumok

 

Bár több nagyszerű termék is van a portfólióban, az alábbiakban kiemeltünk négy olyan Plantation rumot, amit mindenképpen érdemes megkóstolniuk azoknak, akik korábban még nem találkoztak ezzel a barbadosi párlattal.

 

Plantation Barbados 5 éves Rum

 

Ha nem volt szerencsénk még korábban vérbeli barbadosi rumot kóstolni, akkor kezdésnek mindenképpen jó választás a Plantation Barbados 5 éves érlelési idővel rendelkező itala, amit először ex-Bourbon hordókban érleltek, majd később francia konyakot tartalmazó hordókba tettek.

 

Nagyon kellemes, édeskés, vajas, narancsos, némileg karamellás és határozottan tölgyes jellegű ital, de a Plantation Barbados 5 éves rum esetében egyfajta komplexitásról és bonyolult jellegről is beszélhetünk, ami nagyszerű választás önmagában, sőt koktélokban egyaránt.

 

Plantation XO Extra Old Rum

 

Amennyiben odáig vagyunk az érett ízekért, akkor mindenképpen meg kell kóstolnunk a Plantation XO Extra Old Rum-ot, ami nem véletlenül kapta meg az „extra öreg” jelzőt, hiszen 15 évig volt fahordókba zárva annak érdekében, hogy szédületes aromákat nyújtson számunkra.

 

Egy aranyérmes barbadosi rumról van szó, amiben nagyon jellemzőek a trópusi jegyek, a vanília, a kókusz és a banán, de ízére inkább a karamella, a fűszeresség, némi vajasság jellemző, méghozzá határozott intenzitás, illetve kellemesen elnyújtott lecsengés társaságában.

 

Plantation Gran Anejo Rum

 

Hogy milyen különlegességek léteznek a Plantation háza táján, azt tökéletesen megmutatja ez a három évig kétféle tölgyfahordóban érlelt rum, ami azért kapott külön elnevezést, mert két eltérő cukornád termelő biztosította hozzá az alapanyagot, és emiatt valóban különleges eredmény született.

 

A Plantation Gran Anejo Rum ugyanis ennek ellenére is egy kiegyensúlyozott ital lett, amiben a fás jegyeket szilva, étcsokoládé és kellemes fűszeresség kíséri, méghozzá egy hihetetlenül finom lecsengés társaságában, ami egyszerre lett nyugtató, valamint lágy. Nem véletlenül kapott 2012-ben aranyérmet a RumXP eseményen!

 

Plantation Pineapple Rum

 

Ha még tovább kutakodunk a gyártó különlegességei között, akkor mindenképpen számolni kell a Plantation Pineapple Rummal is, amit eredetileg nem kereskedelmi célból készítettek, de az ananászrumként ismert párlat annyira jó visszhangot kapott azok között, akik megkóstolták, hogy vétek lett volna nem piacra dobni.

 

Ennek az oka, hogy ennyire jól egyetlen másik rum sem írja le a trópusok sajátosságait. A határozott ananászos ízek mellett banános és citrusos jegyek találhatók benne enyhe füstös és fűszeres megoldásokkal, ezért egyetlen korty is elég belőle ahhoz, hogy gondolatban azonnal a Karib-tenger partján érezhessük magunkat.