A bor évezredek óta az emberiség kultúrájának kísérője, hiszen az egyik első alkoholos ital, ami megjelenik az írásos emlékekben. Hagyománya tehát megkérdőjelezhetetlen, de vajon melyik jelenleg az a top 10 bor, amelyik érdemes a figyelemre?
A bor ugyanis tökéletes társ az ünnepi asztalokon, a beszélgetések és vacsorák mellett, de gyakran egy hosszú nap lezárásaként is tökéletes háttér, a hatalmas választékban azonban nagyon könnyű elveszni, hiszen túlzás nélkül állítjuk: minden palack más és más finomságot rejt.
Nem létezik két pontosan ugyanolyan bor, és éppen ez adja ennek az italtípusnak a különlegességét, illetve pontosan ez nehezítette meg a dolgunkat is, amikor ki kellett válogatnunk, hogy melyik az a top 10 bor, ami jelenleg megfizethető és egyben megfelelő minőséget is hoz.
Listánk teljesen szubjektív, leginkább saját tapasztalataink, illetve a vásárlói vélemények alapján állítottuk össze, figyelembe véve azt is, hogy italáruházunkból mely termékeket vásárolják a legtöbben. Lássuk a listát!
JP.Chenet Cabernet-Syrah Francia Vörösbor
Kezdjük a sort rögtön egy francia finomsággal, hiszen a francia borok már évszázadok óta olyan kiváltságos helyzetben vannak, hogy ha meghallják ezt a kifejezést a borkedvelők, azonnal elolvadnak tőle. Hozzátennénk gyorsan: jogosan!
A JP. Chenet vörösbora ráadásul nemcsak a kimagasló francia minőséget képes hozni, hanem mindemellett még megfizethető árkategóriát is képvisel, extravagáns palackkal, a főszerepben a Syrah és a Cabernet Sauvignon szőlők felhasználásával.
A rubinvörös szín mögött igazi ízgazdagság, csodálatos gyümölcsösség uralkodik cseresznyés, ribizlis, fűszeres jelleggel, amit egy nagyon kiegyensúlyozott, elragadó szerkezet kísér, hogy önmagában, de húsételekhez is tökéletes hátteret kínáljon.
JP.Chenet Cabernet-Syrah vásárlás
Tarima Hill Spanyol Vörösbor
A francia mellett a spanyol vörösborok is túlzás nélkül a legkedveltebbek a borok szerelmesei között. Itt van példának a Tarima Hill, amely egészen elragadó minőséget képvisel, ami a kiváló alapanyagok mellett leginkább a 14 hónapos tölgyfahordós érlelésnek köszönhető.
Leginkább azért került fel a listánkra, mert egy nagyon különleges és ritka szőlő adja az alapját, a sokak által egyáltalán nem ismert Monastrell, aminek köszönhetően olyan ízhatásokat sikerült belecsempészni az italba, ami egyáltalán nem hétköznapi.
Sőt, kellemes meglepetést okozhat a vörösborok szerelmeseinek, hiszen málnás és áfonyás hatások uralkodnak benne egy csipetnyi fűszeresség és cseresznyés háttér kíséretében. Igazán minőségi ital, ami hosszú lecsengésével garantáltan mindenkit levesz majd a lábáról.
Royal Oporto Ruby Portugál Vörösbor
A spanyol mellett a portugál vörösborokat is mindenképpen érdemes számításba venni, ha a top 10 bort keressük, és mi ki is választottuk nektek az egyik legnagyobb vásárlói kedvencet, a Royal Oporto Rubyt.
Érdekessége, hogy szőlőjét a világ egyik legkorábban kijelölt és meghatározott borvidékéről szüretelték, hiszen az Alto Douro borvidék már az 1700-as években létezett, és ehhez a finomsághoz is ott szüretelték a gyümölcsöt.
Vérbeli cuvée bor, amely leginkább az édes vörösborok szerelmeseit tudja majd elvarázsolni kellemesen gyümölcsös, enyhén mediterrán hatások társaságában, akár magában fogyasztva, akár vöröshúsból készült fogások mellé.
Millantu Chilei Vörösbor
A chilei vörösborokat azért érdemes beválogatni a top 10 borok listájára, mert gyakorlatilag ugyanazt a minőséget képviselik, mint a legjobb francia borok, csak éppen sokkal olcsóbban. Ennek az oka, hogy a francia borkultúrának sikerült megtelepednie a dél-amerikai országban.
Itt van példának a Millantu, ami az egyik legfinomabb és legelegánsabb vörösbor a vidékről, amelyhez többféle szőlőt használnak, majd a végeredményt francia tölgyfahordókban érlelik 16-18 hónapon keresztül.
Ennek köszönhetően egy nagyon mély, gyümölcsös és fűszeres aromákkal egyaránt büszkélkedő borról beszélhetünk, ami kifejezetten jó döntés, ha tisztán szeretnénk egy különleges italt fogyasztani, vagy egy vacsora mellé keresnénk egy minőségi, mégis megfizethető nedűt.
Tokaji 6 puttonyos Aszú
Mi magyarok abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell messzire mennünk, ha minőségi borokat keresünk. Itt van példának rögtön a Tokaji 6 puttonyos Aszú, amit nemcsak itthon, hanem világszerte is rengetegen keresnek.
Nem véletlenül, hiszen egy igazi különlegesség, egy rendkívül édes finomság, ami kiemelkedően gyümölcsös hatásokat kínál olyan szőlős és barackos megoldásokkal, amelyek nagyon ritkák a borok esetében.
Édes jellege ellenére egy kifejezetten vibráló, üde hatású ital, amelyben feledhetetlen aromák egész sora lapul meg, emiatt nagyszerű desszertbor, sőt bizonyos ételek kísérőjeként egyaránt megállja a helyét.
Tokaji 6 puttonyos Aszú vásárlás
Angyal Tokaji Mosoly Cuvée
A tokaji borvidék számos nagyszerű finomságot adott már nekünk, és az egyik legkedveltebb a mosoly cuvée, amely mondhatni tipikus hazai szőlőfajtákat állít a középpontba, így Furmintból, Hárslevelűből és Sárgamuskotályból készül.
Egy nagyon könnyed, édes borról beszélünk, ami kifejezetten kellemes ízvilágot nyújt, harmonikus cukor- és savtartalommal, egyenesen feledhetetlen ízekkel, amelyek csodálatos desszertborrá teszik.
Érdemes jó alaposan behűteni ahhoz, hogy maximálisan kiélvezhessük a benne rejlő aromákat, sőt mi több, nemcsak tisztán élvezhetjük az ízét, hanem édességek, különösen sütemények mellett is nagyszerű döntés lesz.
Angyal Tokaji Mosoly Cuvée vásárlás
Vylyan Montenuovo Cuvée
Természetesen nem csak édes bor gyártásában remekelnek a magyarok. Éppen ellenkezőleg, száraz boraink is világszintűek, ezért is válogattuk be a top 10 bor közé a Vylyan Montenuovo Cuvéet, amely egy sokszorosan díjnyertes vörösbor a villányi borvidékről.
A Montenuovo Nándor herceg nevét viselő ital nagyon ízletes szőlők házasításából született, így Syrah, Zweigelt, Merlot, sőt még Cabernet Franc is található benne, ennek köszönhetően nagyon sokoldalú aromavilág jellemzi, különösen gyümölcsös és fűszeres hátsokkal.
Lendületes és aromás bor, ami különleges háttere miatt nagyszerű döntés például egy elegáns eseményhez vagy egy jeles alkalomhoz, miközben kifejezetten jól működik a legtöbb magyaros húsétel mellett.
Vylyan Montenuovo Cuvée vásárlás
Bock Ermitage
A Bock vörösborát a villányi borvidék egyik legjobbjaként hivatkozzák nagyon sok helyen. Nem véletlenül, hiszen ár-érték arányban egészen elképesztő, hogy milyen minőséget képvisel, és olyan ízgazdagság jellemzi, mint például a francia borokat.
Az italt Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Portugieser és Syarh szőlőből készítik, majd tölgyfahordóban érlelik legalább 12 hónapon át, aminek részeként képes lesz elnyerni ezt a csodálatos, összetett, mégis nagyon kiegyensúlyozott aromavilágot.
Aromáját leginkább a piros bogyós gyümölcsök jellemzik, de nagyon határozott a fűszeres jellege is, a legtöbben pedig a meggyes és a csokoládés hatásokat emelik ki a kóstolását követően.
Gere Attila Kopar Villányi Cuvée
Még egy gyöngyszem a villányi borvidékről, amit nem lehet kihagyni a top 10 bor közül, hiszen ez az ital egy igazi különlegesség, amelyet rendkívül nagy odafigyeléssel készítenek, méghozzá erőteljes francia háttérrel.
A bor alapját legnagyobb részt a Cabernet Franc adja, de sok Merlot és egy csipetnyi Cabernet Sauvignon is található benne, amelyek együttesen mélyen sötét bíborszínt adnak a terméknek, valamint egy olyan komplex aromavilágot, ami maga a csoda.
Annyira sokoldalú, hogy szinte mindenki másra kapja fel a fejét. Valaki a szedres és fahéjas hatásokat, mások inkább a meggyes és vaníliás aromákat nevezik meg a borban, ami kellemesen hosszú lecsengésben és elegáns ízhatásban végződik.
Juhász Egri Bikavér
A bikavér kétségtelenül egy magyar jellegzetesség, amit a villányi borvidéken is készítenek, de sokak szerint az egri borkészítők benne a legjobbak. Itt van példaként a Juhász Egri Bikavér, amely az egri borvidék egyik kincse.
Az ital valóban olyan élénk vörös, mintha egy bika vérét töltötték volna palackba, de az emberek többsége inkább a benne lakozó aromák miatt kedveli, hiszen ebben a borban erőteljes meggyes és friss dohányos jegyek uralnak mindent.
A fűszeresség, főleg a vaníliás jelleg szintén előtérben van, de sokan inkább ribizlis és szedres jelleget vélnek felfedezni benne, így nagyszerűen passzol a magyar konyhához, de természetesen tisztán is elragadó hatása van.