• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Tequila Sunrise koktél recept – ha egy frissítő és ütős kevert italra vágyunk

A tequila, mint koktélalapanyag? Hiába hangzik őrültségnek, a Tequila Sunrise és változatai igazán különleges élményt nyújtanak az ütős és különleges italok kedvelőinek. Történet és receptek egy kattintásra!

A Tequila Sunrise alighanem az egyik legismertebb tequila alapú koktél, mely a maga nemében egy igazi klasszikusnak tekinthető, nem utolsó sorban pedig nemcsak különleges és ízletes, hanem látványos is egyben. Emiatt férfiak és nők egyaránt előszeretettel fogyasztják, ha egy kis frissítőre vágynak.

Már a neve is mutatja, hogy ez a kevert ital leginkább egy nyári finomság, ezért nagyszerű döntés a medence mellett, egy forró délutáni csevegéshez az árnyékos fák alatt, de minden nyáresti partin jó választás.

Hogy miként kell Tequila Sunrise koktélt készíteni? Egyáltalán honnan eredeztethető ez a különleges ital? Lássuk!

A Tequila Sunrise koktél története

Mint a legtöbb tequila-alapú koktél, úgy természetesen a Tequila Sunrise esetében sem túl meglepő, hogy mexikói háttérrel rendelkezik, hiszen arrafelé ez a szeszes ital egyfajta nemzeti kincs, mint hazánkban a pálinka.

A legtöbb tévképzettel ellentétben ráadásul odakint főként önmagában, tisztán fogyasztják, nincs só, citrom, fahéj, narancs és egyéb kísérők. 

Bár a háttér mexikói, valójában azonban a Tequila Sunrise koktél a legendárium szerint az Egyesült Államokban született, méghozzá valamikor a harmincas években, egy nagyon forró nyári napon.

A kevert ital egészen pontosan Gene Sulit nevéhez köthető, akiről úgy tudni, hogy az Arizona Biltmore Hotelben szervírozta először ezt a koktéltípust, mely egy forró nyári naplementét szeretett volna megidézni a vendégek előtt.

Az eredeti Tequila Sunrise koktélban a tequila és a creme de cassis mellett lime juice és szódavíz volt,  noha mára nagyon sokféle variációja ismert és terjedt el.

Ezek többsége gyakran nem is kap külön megnevezést, sőt a mixerek meglepően szabados módon bánnak ezzel a kevert itallal, ezáltal például rengeteg alkalommal a grenadin szirup helyett közönséges gránátalmaszörp kerül bele, vagy csak szimplán kimarad belőle a citromlé.

Tequila Sunrise koktél recept – ha egy frissítő és ütős kevert italra vágyunk

Egyik legismertebb variánsa a Florida Sunshine, mely annyiban különbözik a Tequila Sunrise-tól, hogy a narancslé felét ananászlére cseréljük benne.

A koktél ma ismert és népszerű változatát a hetvenes évek elején alkották meg, név szerint Bobby Lozoff és Billy Rice, akik fiatal csaposként sokat kísérleteztek az italkeveréssel, így született meg a modern Tequila Sunrise, melynek fő összetevői a jó minőségű tequila mellett a narancslé és a grenadin.

Terjedéséért nagymértékben felelős Mick Jagger, a Rolling Stones ismert énekese!

A rocksztár ugyanis a hetvenes évek elején nagy rajongója volt az italnak, és a folyamatos turnékon Amerika minden pontján ezt szerette volna fogyasztani, így hamar megismerte az egész ország. Nem véletlenül ismerik azt a körutat „cocaine and tequila sunrise tour” kódnév alatt a zenetörténelemben!

Tequila Sunrise koktél receptek

Hagyományos Tequila Sunrise koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítés:

Az első lépés, hogy jégkockákat teszünk egy pohárba, majd apránként ráöntjük a kimért tequilát, a lehetőleg frissen facsart citrom- és narancslevet, és végül egyszer megkeverjük az egészet.

Fontos, hogy csak egyszer, mert a koktélban lényegesek az árnyalatok, ezáltal meg kell maradnia a színátmenetnek, mely a pirostól indul, majd fokozatosan megy át narancssárgába és sárgába.

Emiatt az utolsó lépés, hogy rácsorgassuk a grenadin szirupot, mely szépen lecsurog a pohár aljára. Mindig long drink pohárral dolgozzunk, a végeredményt pedig narancsszelettel, esetleg koktélcseresznyével és szívószállal szervírozzuk.

Aperol Sunrise koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítés:

Bár kevesen tudják, de az Aperol Sunrise is a Tequila Sunrise egyik változata, mely pontosan olyan aprólékossággal készül, sőt a végeredmény a legtöbbször pontosan ugyanúgy néz ki.

Annyi különbséggel, hogy itt sokkal hangsúlyosabbak lesznek a narancsos jegyek, a szirup helyett pedig a vöröses alapszínnel rendelkező Aperol narancslikőr adja meg a pohár aljának piros árnyalatát.

Caribbean Sunrise koktél recept

Hozzávalók:

  • 4 cl karibi rum
  • 2 cl grenadine szirup
  • 1 cl citromlé
  • 0,7 dl narancslé

Elkészítés:

A Caribbean Sunrise nem más, mint a hagyományos Tequila Sunrise karibi változata, melyből éppen az egyik fő összetevőt, a tequilát vették ki, pontosabban cserélték le rumra.

Sokan jobban kedvelik ezt a kevert italtípust, mert más jellegű, könnyebben fogyasztható, ellenben a megjelenése ugyanolyan, mint az eredetinek, ezáltal piros alapra épül, majd a pohár szája felé haladva egyre narancsosabb, sárgásabb árnyalatot vesz fel a koktél.