Ha Mexikóra gondolunk, a kaktusz, a sombrero és a taco mellett a tequila is biztosan az elsők között jut majd eszünkbe, hiszen az ország nemzeti italáról van szó. Sőt, a különféle tequila fajták mára az egész világot meghódították – hozzátennénk gyorsan: nem véletlenül.
A klasszikus kék agavéból készült ital ugyanis rendkívül szigorú szabályozások mentén készül, minden gyártótól megkövetelik a kimagasló minőséget, miközben a sokféle típusnak köszönhetően azok is megtalálják vele a számításaikat, akik a tiszta italokat kedvelik.
Nem szabad elfeledkezni ugyanakkor arról sem, hogy a tequila az egyik legjobb és legkedveltebb koktél alapanyag is, többek között a legendás Margarita koktél alapja, így ebből a szempontból egyaránt javasolt terítéken tartani az italt.
Ebben a cikkben most a legfőbb tequila fajták bemutatására koncentráltunk, így ha mindig is szerettük volna tudni, hogy mi a különbség a blanco, a reposado vagy az anejo tequila között, akkor itt a remek alkalom.
Blanco tequila
A blanco tequila minden tequila kiindulási alapjának tekinthető, hiszen a klasszikus, kristálytiszta alappárlatot nevezik így, amely többnyire érlelés nélkül kerül palackozásra, bár vannak gyártók, akik egy-két hétre, legfeljebb azonban 60 napra tölgyfahordóba zárják terméküket, amitől az halványan zöldes árnyalatot vesz fel.
Az emberek többsége azért kedveli a blanco tequilát, mert szinte kivétel nélkül minden párlatból érezhetők az agavé csodálatos jellegzetességei, méghozzá gyógynövényes jegyek társaságában, illetve egy egészen sajátos, kézműves megközelítés mellett.
Egy ilyen típusú tequila ugyanis meglepően sokoldalú és változatos lehet, így valamelyikben a citrusosság vagy a fűszeres és borsos jegyek kerülnek előtérbe, másokban pedig inkább a krémes, vaníliás és mézes aromák uralkodnak, esetleg ezek keveréke figyelhető meg.
Mivel erős és összetett ital, a blanco tequila fogyasztása elsőre talán nehézkes lehet, de érdemes itt kezdeni az ismerkedést a tequila fajtákkal, mert ezeknél érezhetjük a legtisztább formában az agavé hatásait.
Érett társaival ellentétben ezek az italok jellemzően 40 százalékos alkoholtartalommal rendelkeznek, és prémium típusaik érlelésével készítik a gyártók a további tequila változatokat.
Blanco tequila ajánlásunk: Sierra Blanco Tequila
Reposado tequila
Reposado tequiláról akkor beszélhetünk, ha a nyers italt legalább két hónapra, legfeljebb pedig egy egész évre tölgyfahordóba zárják, emiatt sokkal komplexebb aromavilág jellemzi őket, mint az alapváltozatokat.
Mint mindegyik tequila fajtánál, itt is a kék agavé íze élvez dominanciát, de gyakran találkozhatunk benne vaníliás, mézes, sőt pirított diós jegyekkel, miközben sokkal könnyedebb lecsengés jellemzi, mint a blancót.
Közkedveltségük leginkább annak köszönhető, hogy az emberek többsége ilyen típusokkal kezdi az ismerkedést, méghozzá nagyon bölcsen, hiszen a reposado tequila tisztán sokkal könnyebben fogyasztható, miközben olyan koktélokban is ideális, mint a Margarita vagy a Paloma.
Koktélokban való közkedveltségét annak is köszönheti, hogy ez a tequila fajta tökéletesen helyettesítheti a bourbon whiskyt is egy koktélban, miközben extra mélységet és aromákat adhat egy tequila alapú Manhattan vagy egy narancskeserűvel és vermuttal ízesített tequilás Martininek.
Érdekesség, hogy az emberek többsége rosszul ejti a reposado nevet, sokan fonetikusan a „re-po-szá-dó” kiejtést használják, de valójában Mexikóban valahogy így hangzik a neve: „reh-puh-saa-dow”.
Reposado tequila ajánlásunk: 1800 Reposado Tequila
Anejo tequila
Az anejo tequilák akkor kaphatják meg ezt az elnevezést, ha a lepárlást követően legalább három évet töltöttek tölgyfahordóba zárva. Ez már a színükön is látható, hiszen erőteljesen barnás, borostyános árnyalattal rendelkeznek, sőt ízviláguk is nagyon széles skálán mozog.
Szinte kivétel nélkül mindegyik anejo tequilában ott a tölgyes jelleg, amihez fűszeresség, vajasság és kellemes forróság társul, árnyalatát pedig mindig meghatározza a hordó jellege, hiszen nemcsak nyers, hanem használt vagy égetett tölgyfa hordó is ideális ehhez.
Nagyon sok anejo párlat például korábban amerikai whisky tárolására használt hordókban érlelődik, ami elképesztően sok extra aromát kölcsönöz az ital számára, így ebben a kategóriában találhatjuk talán a legkülönlegesebb ízeket.
Emiatt az anejo tequilákat már ritkábban keverik koktélba, az emberek többsége inkább tisztán fogyasztja, méghozzá egy kevés jéggel vagy vízzel keverve, de olyan koktélreceptekben is megállják a helyüket, amelyeknél whisky jelenti az alapot.
Anejo tequila ajánlásunk: Tres Sombreros Anejo 100% Agave
Extra anejo tequila
A hagyományos anejo tequilák egyfajta alkategóriájaként ismert, amelyekre az a jellemző, hogy minimum három évig, de inkább még tovább érlelődnek tölgyfahordóban, ezért több időt érintkeznek a fával, és emiatt sokkal sötétebb színek, illetve erősebb aromák jellemzik őket.
Mondhatjuk bátran, hogy az ultraprémium kategóriát képviselik, és sok szempontból emlékeztetnek az érett whiskyre vagy konyakra, hiszen mély karamellás, csokoládés, vaníliás és fahéjas jegyek uralkodnak bennük.
Csak nagyon kevés gyártó kínálatában szerepel, hiszen legalább tíz évig tart az elkészítése, amiből az alapanyagként szolgáló kék agavé minimum hét évet tölt az ültetvényeken érve, majd legalább három évet a lepárlás után, fahordóba zárva.
Cristalino tequila
A cristalino tequila – amit magyarul kristálytequilaként lehetne fordítani – nem egy túl ismert és nem is hivatalos tequila fajta, azonban egyre gyakrabban futhatunk bele, mióta a CRT elismerte, így a jövőben ez változhat. Mi most megelőlegezzük számára a bizalmat.
Annak ellenére is, hogy alapvetően csak az anejo vagy az extra anejo tequilák egyfajta altípusáról van szó, aminek a különlegessége, hogy faszénen szűrik annak érdekében, hogy eltávolítsák belőle a tanninokat, és kiemeljék a gyümölcsös, virágos jellegzetességeket.
Mindezt úgy, hogy a megjelenését kristálytisztává teszik, tehát alaposan be tudják csapni a gyanútlan fogyasztókat, mert úgy néznek ki, mint egy blanco, de valójában olyan hatást adnak, mint egy anejo.
Sőt, annál valamivel többet, hiszen sokkal lágyabbak, általában kissé édesebbek, emiatt könnyebben fogyaszthatók, mint társaik, miközben maximálisan meg tudják őrizni érlelt jegyeiket, így a karamellás vagy a vaníliás aromáikat is.
Fogyasztása teljesen emberfüggő, így koktélokban sem veszik el, viszont a legtöbben tisztán fogyasztják a cristalino tequilát.
Joven tequila
Joven tequilának azokat a párlatokat nevezhetjük, amelyek valójában blanco tequilák, de azokhoz valamilyen formában érlelt aromákat kevernek, így sokkal teltebb, kerekebb és kellemesebb aromavilággal szolgálnak.
Egészen egyedi tequila fajta, hiszen képes megőrizni a blanco fiatalosságát, azonban magabiztosan érezhetők belőle az érettebb tulajdonságok is. Nem a legnépszerűbb tequila, de érdemes megkóstolni, ha találkozunk vele.
Gold tequila
A gold tequila szintén egy izgalmas elegynek tekinthető, hiszen ennek az alapja is a szűz blanco, azonban ezt tölgyfakivonattal, karamellel, glicerinnel vagy más adalékanyaggal színesítik és ízesítik.
Nem a legmagasabb minőséget képviselik, de jól fogyaszthatók, mondhatni érdekességek, azonban érdemes odafigyelni a választáskor, mert sok esetben más cukrokat is kevernek hozzá, nem csak agavéból származót, ami ronthat a minőségén.
Gold tequila ajánlásunk: Olmeca Gold Tequila
Mi a különbség a tequila és a mezcal között?
A tequila fajták kapcsán mindenképpen beszélnünk kell egy kicsit a mezcalról is. A két italtípust gyakran összekeverik, mert mindkettő Mexikóból származik és agavéból készül.
Valójában a tequila a mezcal egyik típusának tekinthető, amit rendkívül szigorú szabályok szerint készítenek, és kizárólag kék agavéból állíthatják elő.
A mezcal esetében – bár óriásiak a hasonlóságok, főleg a joven tequilával – bármilyen agavé adhatja az alapot, és többnyire kisebb mennyiségben, kézműves módszerekkel készül. Érdemes megkóstolni, ha szeretjük a tequilát!
Mezcal ajánlásunk: Planta Santa Mezcal