• 35 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Téli forró italok alkohollal: receptötletek hideg napokra

A hideg téli napokon az emberek szívesebben fogyasztanak forró italokat, sőt még inkább forró alkoholos italokat, mint amilyen például a hazánkban népszerű forralt bor. Hogy melyek a legjobb téli forró italok alkohollal?

Ebben a cikkben most erre a kérdésre adunk választ, hiszen rengetegen szeretnék megtörni a forralt bor egyeduralmát, amit néhány koktélos megoldással bárki megtehet – akár a saját otthonában is, különösebb nehézségek nélkül.

 

Tőlünk északabbra, a hidegebb országokban ugyanis ilyenkor nagyon sokféle téli forró italt készítenek alkoholos összetevők hozzáadásával, mi pedig most elhoztunk nektek néhányat, hogy egy nehéz nap után könnyedén felmelegíthesd magadat.

 

Listánkból nyilván nem maradhatott ki a forralt bor sem, de azért összegyűjtöttünk néhány olyan receptet, amihez például whisky vagy éppen rum szükséges. Ha te is meglepnéd magadat vagy ismerőseidet valami finomsággal, akkor tarts velünk az alábbiakban.

 

Klasszikus forralt bor

 

A forralt bort sokan és sokféleképpen készítik, azonban csak nagyon kevesen használják a teljes és klasszikus receptet, márpedig az igazán jó forralt bornak bizony meg kell adni a módját, és itt nemcsak a minőségi vörösbor kiválasztását értjük – bár tény: ez is nagyon fontos.

 

Hozzávalók:

 

  • 1 liter vörösbor (például Chenet Cabernet-Syrah)
  • 1 friss narancs
  • 100 g barna cukor
  • 2 db csillagánizs
  • 10 db szegfűszeg
  • 2 db fahéjrúd
  • 5 db kardamomhüvely

 

Elkészítés:

 

A klasszikus forralt bor elkészítésének a lényege, hogy egy lábosban megmelegítjük a vörösbort, de gondosan ügyeljünk arra, hogy ne forrjon fel, nevével ellentétben ugyanis nem szabad felforralni.

 

A meleg borban feloldjuk a barna cukrot, majd hozzáadjuk az összes fűszert és belevágunk legalább négy szelet narancskarikát, a maradékból pedig belefacsarjuk a friss narancslevet.

 

Ha minden a helyén, tartsuk melegen a forralt bort, és legalább 15-30 percig hagyjuk állni, közben pedig keverjük át, hogy a fűszerek aromái ki tudjanak oldódni. Ezt követően szűrhetjük és tölthetjük is csészékbe, díszítésként pedig narancskarikát adhatunk hozzá.

 

Hot Toddy

 

A Hot Toddy egy nagyon klasszikus téli forró ital az angolszász területeken. Különösen Írországban alkalmazzák gyakran, de az Egyesült Államokban is ismerik, szeretik, sőt egykoron köhögéscsillapítóként alkalmazták – nem véletlenül. Az alábbiakban Jamie Oliver receptjét prezentáljuk!

 

Hozzávalók:

 

  • 50 ml blended scotch whisky (például The Glen Silver's Scotch)
  • egy evőkanál méz vagy mézes szirup
  • 1,5 dl forró víz
  • 3 darab szárított szegfűszeg
  • frissen facsart citromlé

 

Elkészítés:

 

Az első lépés ehhez a téli forró italnak az elkészítéséhez, hogy a vizet felmelegítjük. Nem forraljuk, csak megmelegítjük, hogy kellemesen forró legyen.

 

Ezt követően egy hőálló pohárba kitöltjük a whiskyt, majd hozzáadjuk a mézet vagy mézes szirupot, végül a citromlevet és a szegfűszeget. Öntsünk az egészre a forró vizet és alaposan keverjük össze.

 

Az italt bögrében javasolt szervírozni, egy-egy citromszelet vagy fahéjrúd pedig alaposan fel tudja dobni a megjelenését.

 

Hot Buttered Rum

 

A rumot hosszú évszázadok óta használja az emberiség arra, hogy felmelegedjenek a legnagyobb hidegekben, azonban kevesen tudják, hogy nagyon ízletes forró italok is készíthetők belőle. Ilyen a Hot Buttered Rum is, ami gyakorlatilag egyfajta vajas, krémes rum, mi pedig most bemutatunk hozzá egy egyszerűbb, klasszikusabb változatot.

 

Hozzávalók:

 

  • 200 ml rum (például Cayo Grande Dorado)
  • 200 ml víz
  • 200 ml tej
  • 50 g vaj
  • 120 g barna cukor
  • ízlés szerint fahéj, szerecsendió, szegfűszeg

 

Elkészítés:

 

A Hot Buttered Rum alapja a vaj-cukor keverék elkészítése, aminek a lényege, hogy egy serpenyőben vagy kisebb lábosban lassú tűzön felolvasztjuk a vajat, majd elkeverjük a cukorral, a fűszerekkel és a vízzel. Fontos, hogy mindvégig alacsony hőmérsékleten maradjon, így 20 perc alatt tökéletes alapot kapunk.

 

Miután levettük a tűzhelyről, nagyjából 5 percig hűlni hagyjuk és hozzáadjuk a rumot. Alaposan összekeverjük, és bögrékbe töltjük, majd felöntjük forró tejjel és alaposan elkeverjük.

 

Isteni téli forró ital alkohollal, aminek a szervírozásakor még egy kis tejszínhabot is nyomhatunk a tetejére, némi csokireszelék társaságában.

 

Svéd glögg

 

Ha valakik, akkor a svédek tudják, hogy télen mennyire fontosak a meleg italok, és most meg is mutatjuk nektek, hogy miként készítik ők a forralt bort, ami sok tekintetben hasonlít az általunk ismert és szeretett változatra, de előre szólunk: sokkal ütősebb, mert rum is van benne.

 

Hozzávalók:

 

  • 750 ml vörösbor (például Chenet Merlot)
  • 200 ml rum (például Captain Morgan Dark Rum)
  • 90 g cukor
  • 8 db szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 2 fahéjrúd
  • 1 teáskanál tört kardamom
  • friss gyömbérgyökér
  • 1 narancs

 

Elkészítés:

 

A jó svéd glögg alapja az előkészület! A legfontosabb, hogy a rumot egy edényben vagy befőttesüvegben 5-7 napig pihentetjük a fűszerekkel elkeverve, némi extra reszelt gyömbérrel és narancshéjjal kiegészülve.

 

5-7 napot követően a rumot leszűrjük, majd egy lábosban felmelegítjük a bort – de nem forraljuk fel –, hozzáadjuk a cukrot, a narancslevet, végül pedig az ízletes rumot.

 

Melegen töltsük poharakba, és érdemes megfontolni a svédek hagyományos szervírozási módszerét, akik egy kevés mazsolát és mandulát is gyakran tesznek az ital mellé.

 

Forró puncs

 

A puncs a forralt borhoz hasonlóan egyre népszerűbb hazánkban is. Nem véletlenül, hiszen ez az ital képes könnyen és gyorsan felmelegíteni, főleg abban az esetben, ha a bor mellett még egy csipetnyi vodkát is csepegtetünk hozzá.

 

Hozzávalók:

 

 

Elkészítés:

 

A forró puncs elkészítése egyszerűbb, mint gondolnánk. Nincs más teendőnk, mint venni egy nagyobb lábast, abba sorban beleönteni a borokat, majd a többi hozzávalót is a vodka kivételével.

 

Soha ne forraljuk fel, de legyen annyira forró az ital, hogy a cukor megfelelően felolvadjon benne. Miután levettük a tűzhelyről, csak akkor adjuk hozzá a vodkát, és keverjük el benne jó alaposan, így sem az íze, sem az alkoholtartalma nem veszik el.

 

Ez a puncs garantáltan felmelegít majd a leghidegebb téli estéken is, főleg abban az esetben, ha forrón tálaljuk.

 

Hot Bourbon Apple Cider

 

Nem lenne teljes a listánk, ha nem sorakoztattunk volna fel rajta egy forró cider alapú koktélt, hiszen a forró almabor önmagában is elterjedt volt hazánkban, de ebben a receptben inkább csak másodhegedűs szerepet játszik a bourbon whisky mellett.

 

Hozzávalók:

 

 

Elkészítés:

 

A forró almaboros whisky elkészítésének az első lépése, hogy a bort a citromlevet és a juharszirupot egy lábasba öntjük, majd melegíteni kezdjük. Felforralni ezt sem szabad, elegendő neki 70-80 Celsius fok.

 

Ha ezt elértük, vegyük le a tűzről, majd keverjük el benne a bourbon whiskyt, és máris tölthetjük bögrékbe az italt. Ha szeretnénk, bátran nyomjunk a tetejére egy kis tejszínhabot és szórjunk rá egy csipetnyi fahéjat.

 

Forró grog

 

A legjobb téli forró italok alkohollal sokak számára rum alapra épülnek, ezért ebből a listából szintén kihagyhatatlan szereplő a grog, amelynek az alapját a kiváló minőségű, eleve fűszeres hatású sötét rum adja.

 

Hozzávalók:

 

  • 60 ml sötét rum (például Old Pascas)
  • 15 ml lime- vagy citromlé
  • 120 ml forróvíz
  • 1 teáskanál barnacukor

 

Elkészítés:

 

A forró grog elkészítése rendkívül egyszerű. Nincs más teendőnk, csak a barna cukrot a lime- vagy citrom levét, illetve a rumot egy olyan hőálló bögrébe tegyük, ami bírja a forró vizet. Ha mindez megvan, öntsük is rá.

 

Alaposan kevergessük el az összetevőket, hogy minden tökéletesen feloldódjon és elegyedjen egymással. Ha készen vagyunk, díszíthetjük fahéjrudakkal és narancskarikákkal, de a legjobb, ha inkább azonnal nekilátunk kortyolgatni, mert garantáltan felmelegít a leghidegebb napokon is.