• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Pina Colada koktél recept – egy egzotikus long drink az ananászos finomságok kedvelőinek

A Pina Colada a világ egyik legismertebb koktélja, ami garantáltan újra és újra elvarázsolja az egzotikus ízek kedvelőit. Ha szükségünk lenne egy különleges receptre hozzá, itt és most megtalálhatjuk.

Ha azt mondjuk Pina Colada, mindenki azonnal tudja, hogy mire gondolunk.

Túlzás nélkül a világ egyik legismertebb koktéljára, egy igazán egzotikus és különleges long drinkre, mely alkoholos és alkoholmentes változatban egyaránt elérhető, sőt megannyi különleges altípusa ismert.

A Pina Colada azt jelenti, hogy szűrt ananász, vagyis talán nem meglepő, hogy egy erőteljesen ananászízű koktélról van szó, mely ennek megfelelően erőteljes mediterrán, még inkább karibi, de mindenképpen tengerparti hatást kelt.

Népszerűségét nemcsak ízletességének, hanem gyors és egyszerű elkészítésének is köszönheti, miközben a hozzávalók egyaránt könnyedén beszerezhetők hozzá itthon.

Dacára azonban annak, hogy mennyire népszerű, a Pina Colada koktél kapcsán erőteljesen megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a kérdéses ital egészen pontosan honnan származik, azaz konkrétan mi a története. Ennek jártunk utána az alábbiakban!

A Pina Colada koktél története

Bár az egyik legismertebb koktél, és nem létezik bár, ahol ne lehetne megtalálni, a Pina Colada története kapcsán rengeteg a ködös részlet, hiszen több legenda, több vélemény is létezik arról, hogy pontosan ki volt az, aki először készített ilyen italt.

 Az egyik legvalószínűbb és legtöbbször hivatkozott illető Ramón Marreno Núnez, vagy becenevén Monchito nevéhez köti a Pina Coladát. Az illető egy bártender volt, aki imádott kísérletezni az ízekkel és az arányokkal.

Úgy tudni, hogy ő alkotta meg az első ilyen koktélt, méghozzá napra pontosan 1945. augusztus 15-én, Puerto Rico fővárosában, a Hilton Carribean Hotel bárjában.

Egy másik variáció szerint a ma ismert Pina Colada koktélt valójában sokkal később készítették, egy Ramón Portas nevű emberhez köthető az ital, aki 1963-ban készítette el elsőként ezt az italt, méghozzá szintén San Juanban, azaz Puerto Rico fővárosában.

Portas a legendárium alapján a még ma is létező Barrachina nevű étteremben készített először ilyen italt, emiatt pedig a hely ezt folyamatosan reklámozza, a long drink szülőhelyének nevezi magát, amivel nemcsak a világháló van tele, hanem a kérdéses étterem bejáratánál egyaránt látható.

Pina Colada koktél recept – egy egzotikus long drink az ananászos finomságok kedvelőinek

Létezik egy harmadik történet is, mely a fentieknél kevésbé ismert, a legnagyobb érdekessége pedig, hogy sokkal korábbra, már az 1800-as évekre visszavezeti az ital születését.

Egészen konkrétan Roberto Cofresí nevéhez, aki a korszak egyik hírhedt kalóza volt. Szintén Puerto Ricóban élt, és állítólag elsőként használt rumot, kókusztejet, valamint ananászt egy koktél elkészítéséhez, csak éppen nem nevezte még Pina Coladának.

A Puerto Rico-i kötődés biztos egyedül

A koktél története kapcsán tehát egyetlen dolgot vehetünk csupán biztosra: Puerto Rico az őshazája, ebből a régióból származik ez a finomság, így nem meglepő, hogy 1978 óta az ország hivatalos italaként van feltüntetve mindenhol, ami egy long drink kapcsán különösen nagy megtiszteltetés.

A fejlődéstörténet kapcsán azonban fontos kiemelni még néhány fontos tudnivalót a Pina Colada koktél kapcsán!

Az egyik, hogy mai formájának kialakulásához elengedhetetlen volt a Coco López kókuszkrém elkészítése, mely nélkül elképzelhetetlen lett volna ez a long drink. Ezt a finomságot 1948-ban találta fel Ramón López Irizarry, egy egyetemi tanár.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a Pina Coladát nemcsak kókuszkrémmel készítik, hanem gyakran tejszínnel is. Ilyenkor értelemszerűen nincs szükség arra, hogy az összetevőket összeturmixoljuk, elegendő lehet csak összerázni az egészet egy shakerben.

Attól függően, hogy melyik eredettörténetről van szó, a Pina Colada hozzávalói kis mértékben ugyan, de eltérhetnek egymástól.

A Monchito-féle változatban például minden esetben van tejszín, a Barrachinában elfogadott receptben azonban csak a kókuszkrém a nyerő, de furcsasága, hogy az ananászlé mellett lehűtött vizet is adnak a koktélhoz, méghozzá kizárólag prémium minőségű fehér rum mellett, így sem jégre, sem blenderre nincs szükség az elkészítéséhez.

Pina Colada koktél receptek

Hagyományos Pina Colada koktél recept

Hozzávalók:

  • 5 cl fehér rum (például Old Pascas)
  • 3 cl kókusz szirup
  • 2 cl tejszín vagy kókusztej
  • 1 dl ananász lé
  • 5 dkg ananász
  • tört jég

Elkészítés:

A Pina Colada koktél elkészítése olyan egyszerű, hogy ennél egyszerűbb már nem is lehetne. Csak tegyük turmixgépbe, azaz blenderbe a hozzávalókat, és addig keverjük, amíg kellemesen simává nem válik az egész.

Ha nincs turmixgépünk, shakerben is elkészíthetjük jég nélkül, de ebben az esetben rázni kell, a végeredményt pedig jeges pohárba tölteni.

A koktélt jellemzően hosszúkás pohárban szervírozzuk, méghozzá szívószállal, pálcára szúrt gyümölcsökkel vagy a szélre vágott ananászdarabkával.

Chi Chi koktél recept

Hozzávalók:

  • 60 ml vodka (például Royal Vodka)
  • 45 ml ananászlé
  • 30 ml kókuszkrém
  • 5 dkg ananász
  • tört jég
  • tejszínhab

Elkészítés:

A Chi Chi koktélről sokan nem tudják, de a Pina Colada egy variánsa, melynek a főszereplője ugyanúgy a kókusz, de nem a sajátos rum, hanem a sokkal tisztább vodka kerül benne a dobogó második fokára.

Elkészítéséhez nincs más teendőnk, mint az összetevőket beletenni egy turmixgépbe, majd addig keverni, amíg kásás állagú nem lesz.

Öntsük ezt követően az italt úgynevezett collins pohárba, majd egy ananászdarabbal díszíthetjük. Az italra a koronát egy nagy adag tejszínhab teszi fel!

Kiwi Colada koktél recept

Hozzávalók:

  • 5 cl fehér rum (például Captain Morgan White)
  • 3 cl kókusz szirup
  • 2 cl tejszín vagy kókusztej
  • 1 dl kivilé
  • 5 dkg ananász
  • tört jég

Elkészítés:

A hagyományos Pina Colada egyik legnépszerűbb variánsa, mely alighanem – illetve inkább sokak szerint – lényegesen jobb, mint az eredeti.

Nem véletlenül, hiszen az ananászt nem sokan kedvelik, ellenben a kivivel, így ha kipróbálnánk egy vérbeli karibi finomságot, ezt a változatot érdemes lehet elkészíteni.

Elkészítése ugyanúgy zajlik, mint a hagyományos verziónak, csak tegyük az összetevőket a turmixgépbe, majd egy alapos keverés után csak töltsük ki pohárba, díszítsük ananásszal, adjunk hozzá szívószálat, és rögtön fogyaszthatjuk is.