• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Opera gin: mindent a világhírű magyar ginről

Csak kevesen tudják, de Magyarország már nemcsak a jó pálinkák, az ízletes borok és a jó sörök hazája, hiszen hazai készítésű ginnel is rendelkezünk. Bemutatjuk a már most világhírű Opera gint!

Noha létezik Magyarországon több kézműves szeszfőzde, ahol hazai whiskyt vagy brandyt készítenek, a legtöbben azonban a pálinkával, a borokkal és a jobbnál-jobb kézműves sörökkel azonosítanak minket.

Ennek az állapotnak azonban vége, hiszen 2018-ban megalakult az Első Magyar Gin Manufaktúra, aminek köszönhetően Újpest szélén létrejött az első olyan szeszfőzde, mely hazai készítésű kézműves gin előállításában érdekelt, méghozzá prémium minőség mellett.

Az Opera gin története

Hogy miként írta fel Magyarország a nevét a nemzetközi gintérképre? Ezt Dámosy Bálintnak, az Első Magyar Gin Manufaktúra társtulajdonosának köszönhetjük, aki bár szakmáját tekintve ügyvéd, de miután a figyelme egyre inkább a szeszes italok irányába terelődött, úgy döntött, hogy mindent elsajátít a szeszfőzés rejtelmeiről.

Ehhez beiratkozott a Wine and Spirit Education Trust kurzusára, ahol négyes szintű oklevelet szerzett, bejárta London szinte valamennyi szeszfőzdéjét, ahol gin készítésével foglalkoznak, vagyis alaposan megalapozta tudását a manufaktúra számára, melynek alapjait 2018-ban fektette le.

Opera gin: mindent a világhírű magyar ginről

A cél a kezdetektől az volt, hogy teljesen saját receptúra alapján egy magas minőségű, London Dry típusú gint készítsenek, melyet az Opera Gin Budapest névre kereszteltek el, és egyre többen ismernek meg világszerte.

A név és ami mögötte van

Hogy miért kapta az Opera nevet hazánk első kézműves ginje? Ennek az oka abból fakad, hogy a Dámosy család és felmenői már több mint egy évszázada a Budapesti Operaház szomszédságában élnek, így gyakorlatilag az opera bűvöletében töltik hétköznapjaikat.

Az Opera Gin receptje is abban a konyhában lett papírra vetve, mely egyenesen a történelmi épületre néz. Tökéletes név ez egy olyan italnak, aminek a kultúrája ezer szállal kötődik a századfordulós romantikához és a kávéházakhoz, amint ugyanis köztudott, mindennek az egyik központi helyszíne még mindig az Operaház.

A termékdizájn sem lett véletlen

Természetesen nemcsak a nevet, hanem a gin teljes termékdizájnját is ehhez a korszakhoz igazították. A manufaktúra alapítóinak határozott elképzelésük volt arról, hogy egyáltalán nem szeretnék követni a manapság jellemző minimalista és újhullámos megoldásokat.

Helyette inkább egy szecessziós jegyekkel büszkélkedő, elképesztően részletes és aprólékos dizájnt álmodtak meg, mely szintén nagyszerű átfedés és kapcsolódási pont az operával. Így született meg ez az egyre többek által kedvelt, ismert és azonnal megragadó termékdizájn.

Az egyedi fűszerezés adja az Opera gin különlegességét

Köztudott, hogy minden gin alapja a borókabogyó. Nincs ez másként a hazai Operával sem, az alapanyag kapcsán ráadásul igyekeznek hazai forrásból beszerezni minden fontos összetevőt, miközben a klasszikus hozzávalók mellett egyedi megoldásokat is alkalmaznak.

A koriander, az édesgyökér vagy az Angelika gyökér mellett így például az Opera ginben egészen különleges fűszereket is találunk, mint amilyen a vietnami citromfű, az ánizsmag, a levendula, a kubebabors, de a legnagyobb különlegességet nem is annyira ez, mint a mák használata jelenti.

Az alkotók ugyanis szerettek volna egy olyan fűszert belecsempészni az első magyar ginbe, ami több szempontból is utalás hazánkra. Mivel köztudottan a világ legnagyobb mákfogyasztói vagyunk, ezért a mákra esett a választásuk, ami ebben az italtípusban páratlan különlegességnek tekinthető.

Minden gin, ami borókabogyóból készül

Köztudott, hogy az íz- és illatvilág tekintetében a gin az egyik legtágabb határokat feszegető szeszesital az egész világon, ezáltal rendkívül széleskörűen értelmezhető jogi definíciók szabályozzák, sőt az előállítási módról – például a whiskyvel ellentétben – nem is szólnak az egyes passzusok.

Az egyetlen fontos tulajdonság, hogy a gin alapját a borókabogyó adja, ez élvezze a dominanciát, de hogy ehhez milyen aromák, milyen fűszerek társulnak még, azt nem szabályozza rendelet, így bármelyik szeszes italra, melynek boróka íze van, ráhúzható a gin megjelölés.

Ebből következik, hogy az Opera gin készítői bátran mertek kísérletezni az ízekkel, illetve a London Dry típus ellenére is egy olyan aromavilágot megálmodni hozzá, ami csak erre a típusra jellemző. Mindezt pedig úgy, hogy közben maximális tiszteletben tartották a klasszikus ginek sajátosságait.

A boróka mellett ugyanis a jó gin ismérve, hogy találni benne különféle citrusféléket, koriander magot, angyalgyökeret, édesgyökeret, fahéjat és szegfűszeget, míg a lecsengést a különféle borsok biztosítják számára.

A Vitexim kínálatában elérhető gin típusok között is rengeteg olyan található, mely a klasszikusok nyomdokain jár, de az italfajtán belül rengeteg különféle ízesítésű megoldás közül válogathatunk.

Miért pont ezek a fűszerek?

Ez a kérdéskör már nem az Opera gin sajátossága, hiszen minden klasszikus London Dry ginre jellemzőek, aminek az oka a 18. századig vezethető vissza. Ebben az időszakban ugyanis Anglia rengeteg gyarmattal rendelkezett, ahonnan csak úgy áramlottak az országba a különféle fűszerek.

Amelyek nem számítottak ritkaságnak vagy exkluzívnak, azok gyakorlatilag kivétel nélkül bekerültek az italba, hozzátettek valami kis extrát a végeredményhez, hiszen ezek voltak elérhetők akkoriban a fűszereket importáló kereskedők kínálatában.

Nem csak a magyar piacra készül

Bár az Első Magyar Gin Manufaktúra termékét elsőként a magyar ginkedvelők ismerhették és kedvelhették meg, azonban az éves szinten előállított párezer palackos teljesítmény nemcsak a hazai piac igényeinek kiszolgálását jelenti.

A főzde szeretné még friss termékét a külföldi piacokon is megmérettetni, egyfajta Hungarikumként kezelni, amiért mindent megtesznek, ezáltal a legkülönfélébb fesztiválokon és eseményeken prezentálják.

Opera gin: mindent a világhírű magyar ginről

A manufaktúra megjelent már a Vienna Gin Festivalon – mely stílusosan a Bécsi Operaház egyik raktárában került megrendezésre –, de a londoni Junipaloozán is, hogy az egyik legkeményebb és legtelítettebb piacon egyaránt megmutassa tudását a történelem első hazai készítésű ginje.

Már Londonban is elismerik az Opera gint

A jelek szerint pedig az Opera gin egy újabb hazai sikertörténetnek ígérkezik, hiszen ez a London Dry szabványnak ízig-vérig megfelelő, de mégis teljes egészében magyar összetevőkből és egyedi receptúra alapján készülő ital ugyanis már lenyűgözte a világ legnagyobb ginfogyasztóit.

A termék ugyanis részt vett a The Global Spirits Masters versenyen, mely a világ egyik, ha nem a legrangosabb londoni megmérettetése az alkoholos italok világában, az Opera gin pedig a prémium termékkategóriában indulva elhozta az aranyérmet, ami egy igazi sikertörténetnek tekinthető ilyen rövid idő leforgása alatt.

A gyártó célja, hogy meghódítsa a magyar és a külföldi piacokat úgy, hogy közben a megszokott minőség mellett fokozatosan növeljék a termelési mennyiséget, de természetesen újabb ízek és variánsok megjelenésére is számíthatunk tőlük a későbbiekben, pláne most, hogy a hagyományos Opera gin már világszerte ismert és elismert lett.