• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Negroni koktél recept: egy évszázados klasszikus, mely soha nem megy ki a divatból

Egy kis gin, egy kis vermut, egy kis Campari és máris kész az isteni Negroni koktél. Természetesen a recept ennél azért jóval összetetteb, de az ital történetét is érdemes megismerni.

A koktéltrendek ma már gyakran olyan gyorsan változnak, mint az öltözködési szokások vagy hajviseletek, azonban rengeteg olyan „örökzöld” finomság közül válogathatunk magunknak, melyek talán soha nem mennek ki a divatból. Ide sorolhatjuk többek között a Negroni koktélt is!

A Negroni egy vérbeli kevert ital, melyben a Campari, a gin és az édes vermut egyaránt fontos szerepet játszik.

Egyik sem kiemelkedőbb, mint a másik, ez nem egy gines, nem egy vermutos, vagy nem egy Camparis koktél, itt mindhárom összetevő ugyanolyan fontos szerepet játszik.

Talán ezért, talán más okból kifolyólag, de a Negroni koktél már évek óta ott van a világ legnépszerűbb kevert italai között, a Drinks International szerint például már messze lekörözi az Aperol Spritzet, a Mojitót, de még a Manhattant is.

Hogy honnan származik ez a kevert ital, és miként készíthető el? Az alábbiakban mindegyik kérdésre válaszolunk!

A Negroni koktél története

Mint sok más kevert italhoz, természetesen a Negroni koktélhoz is kapcsolódik egy konkrét legenda, melynek főszereplője Camillo Negroni gróf.

A feljegyzések szerint ő volt a világon az első, aki ilyen finomságot fogyasztott, méghozzá egy ott dolgozó, Fosco Scarselli nevű egyszerű csapos jóvoltából, aki a firenzei Caffé Casoniban szolgált.

Az eset 1919-ben vagy 1920-ban történt, amikor a gróf egy nehéz napon besétált a kérdéses helyre, majd arra kérte Foscót, hogy az addig megszokott Americano koktélját egy kicsit erősítse fel, mert szüksége van rá.

Így történt, hogy a vermut és a Campari mellé nem szóda került, hanem tömény gin, ami annyira ízlett a grófnak, hogy legenda született.

Negroni koktél recept: egy évszázados klasszikus, mely soha nem megy ki a divatból

A Negroni koktél annyira népszerű, hogy még könyv is készült róla, Luca Picchi 2015-ben a Negroni Cocktail: An Italian Legend című művében dolgozta fel a teljes legendát, így konkrét bizonyítékokkal tudta alátámasztani, hogy ez a kevert ital pontosan ilyen formában született már több mint egy évszázaddal ezelőtt.

Kezdetben nem volt túl népszerű a Negroni koktél

Többek között ebből a könyvből is ismert, hogy a Negroni koktél kezdetben közel sem örvendett akkora népszerűségnek, mint manapság.

Bár a két világháború között született, valójában azonban csak a második után kapták fel igazán, ami leginkább azért érdekes, mert az ital egyik összetevője már a kezdetektől is a Campari volt.

Márpedig a húszas években a Campari korábban soha nem látott reklámkampányt indított útnak, így gyakorlatilag minden ismertté és sikeressé vált, amihez köze volt.

Kivéve a Negroni koktélt, melynek sikeréhez nagyban hozzájárult az olasz közhangulat, ami a második világháborúban jellemző volt az országra, a nagy nélkülözésben ugyanis az emberek egyre gyakrabban hódoltak a kevert italok élvezetének.

Nem véletlen, hogy a Negroni koktél legelső nyomtatott receptje is 1947-re vezethető vissza, a kutatások szerint ugyanis ebben az évben bukkant fel elsőként ilyen formában egy Cocktail Portfolio című gyűjteményben, ami nyilván nem azt jelenti, hogy korábban írott formában vagy szájról-szájra nem terjedhetett.

Ebben a receptben már majdnem mai formájában szerepel, de a vermut és a gin mellett bitter, narancshéj és még szóda is került bele.

Gyors népszerűség az ötvenes években

Bár szülőhazájában, azaz Olaszországban is sokáig nélkülözött ital volt, a második világháborút követően, de főként az ötvenes években azonban egyre nagyobb népszerűségre tett szert globális viszonylatban is.

Ekkor már az Egyesült Államokban egyaránt ismerték, aminek az oka az volt, hogy egyre több turista érkezett Rómába a tengerentúlról, akik a Negroni koktéllal a nyaralások ízét tudták visszaidézni otthoni körülmények között.

Hála a Campari elképesztő népszerűségének, a koktél túlélte a rendkívül vészterhes hetvenes éveket, így stílusok mentek, stílusok jöttek, de a Negroni koktél megmaradt.

Mindebben pedig nagy szerepe volt a Camparinak, akik két éve például a világ több tízezer bárjában népszerűsítették egyszerre ezt a kevert italt, ami kifejezetten jót tett a megítélésének.

Negroni koktél receptek

Hagyományos Negroni koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítés:

A hagyományos Negroni koktél elkészítése rendkívül egyszerű, egy gyakorlott mixernek gyakorlatilag nem tart tovább egy-két percnél.

Nem kell hozzá más, mint egy régi típusú koktélos pohár, amit megtöltünk jéggel, majd hozzáadjuk az összetevőket úgy, hogy a szódát ízlés szerint adagoljuk. Ha nem akarunk túl erős italt és többet szeretnénk, hígítsuk bátran, ha inkább erősebb és ütősebb megoldást szeretnénk, akkor viszont csínján bánjunk a szódával.

A koktél elkészítéséhez a legáltalánosabb a bárkanállal való kevergetés, de aki járatosabb a témában, az bátran készítheti az úgynevezett throwing technikával is.

Az ital keserűen édeskés jellegét naranccsal egyensúlyozhatjuk, de legalábbis a díszítéshez mindenképpen használhatunk egyszerű narancskarikákat.

Negroni Sbagliato koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítés:

A Negroni Sbagliato a hagyományos Negroni koktél némi pezsgővel feljavított változata.

A gin helyett ebben az italban Prosecco pezsgőt alkalmaznak, a legenda szerint pedig egy tévedésből kifolyólag készült így az ital, ami végül olyan jól sikerült, hogy ma már külön jegyzik. A gin kivételével egy könnyebb, kesernyésebb és frissítőbb végeredményről van szó.

Az elkészítés tekintetében a végeredmény hasonlít a hagyományos Negroni koktélhoz!

Először is tegyünk jeget egy klasszikus koktélos pohárba, majd adjuk hozzá a vermutot és a Camparit, végül pedig nagyon óvatosan a habzó pezsgőt, és egy bárkanállal keverjük el. Díszítéshez itt is ideális a narancs!

Americano Perfecto koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítés:

Az Americano Perfecto az egyik legérdekesebb variánsa a hagyományos Negroni koktélnak.

A Campari és a vermut itt is adott, azonban a gin helyett dupla vermut van benne, a szóda helyett pedig sörrel hígítják a végeredményt, ami ettől egy igazán ütős, különlegesen frissítő, és sokak szerint még keserűbb megoldást szül.

Elkészítéséhez először jeget töltünk egy Collins pohárba, majd apránként hozzáadjuk a Campari mellett a kétféle vermutot.

A habzás miatt a sört hagyjuk a végére, és egy koktélkanál segítségével, lassú mozdulatokkal elkeverjük az egészet. A narancsszelet itt is jó díszítés, de a sör miatt alapvetően díszítés nélkül is bátran szervírozható.