A boltok polcai túlzás nélkül roskadoznak a különféle olasz pezsgőktől vagy más néven proseccóktól, azonban egyik sem tűnik ki annyira a sorból, mint az olajbogyó színű palackjával és a narancssárga címkéjével ellátott Mionetto Prosecco.
Bár sokan csak a közelmúltban ismerhették meg a nevét, valójában azonban a Mionettónak óriási története van, mind Olaszországban, mint az Egyesült Államokban egészen 1887-ig vezethető vissza.
Ennek köszönhetően a Mionetto az egyik legrégebbi prosecco termelő Olaszországban, amit annak idején Francesco Mionetto alapított a Velencétől északra fekvő Valdobbiadene falucskában, hiszen palackokba tölthesse az italtípus iránti szenvedélyét.
Érdekesség, hogy Olaszországban a Mionetto azonnal nagy sikert aratott, de a márka globális ismertségét a tulajdonosváltás hozta el 1997-ben, ami megindította a proseccót a világhírnév felé vezető úton.
Mivel sokan nem ismerik még ezt a finom italt, ezért most úgy döntöttünk, hogy összegyűjtünk 9 olyan dolgot, amit feltétlenül tudnunk kell a Mionetto Prosecco kapcsán, ha megkóstolnánk. Lássuk:
A Mionetto termékcsaládja viszonylag kicsinek tekinthető, de minden egyes pezsgőjük igazi egyediség. Jelenleg mintegy nyolc tagból áll a kínálat, a legismertebb pedig a Prosecco Brut, ami rendkívül tiszta almás., mézes aromákkal és száraz lecsengéssel kecsegtet.
A kínálatból kiemelendő még a Prosecco Rosé, amelyet Glera és Pinot Nero szőlőfajtákból készítenek, de az Organic Prosecco Extra Dry is érdemes a figyelemre.
Enore Ceola a Freixenet Mionetto USA jelenlegi vezérigazgatója és elnöke noha nem az alapítója a márkának, azonban mégis sikerült olyan friss életet lehelnie bele, hogy neki tulajdonítják a Mionetto sikerét, emiatt gyakran hívják a prosecco királyának is.
Bár Olaszországból eredeztethető, miután azonban a Mionetto USA 2019-ben egyesült a Cavával és a Freixenettel és megalapították a Freixenet Mionetto USÁ-t, azóta a tengerentúlon ők lettek az egyik legnagyobb pezsgőgyártó.
…akkor bátran válasszunk a Mionetto családból, hiszen a Ceola csatlakozásával a gyártó elkezdte készíteni a népszerű italtípus legújabb változatát, a Mionetto Organic Prosecco-t. Különlegessége, hogy elkészítéséhez 100 százalékban biogazdálkodásból származó szőlőt használnak.
Ez az első ilyen kezdeményezés a piacon, amivel a Mionetto rögtön a fenntartható borászat és pezsgőgyártás egyik éllovasává vált.
Mint a legtöbb prosecco, így a Mionetto termékei is Charmat módszerrel készülnek. Az első erjesztési folyamat során így a szőlőt először kipréselik, levét szabályozott hőmérsékleten erjesztik, a másodlagos erjesztés után pedig acéltartályokba helyezik, hogy megvédjék finom aromáit.
A Mionetto mindig nagy figyelmet fordított a vásárlói igények kielégítésére, így több népszerű proseccójukból is elérhető kis kiszerelésű változat, így a népszerű Mionetto Prosecco 0.2l-es változata kompakt formában kínálja aromáit, ami akár kóstolónak sem rossz.
Talán nem meglepő, de a Mionetto proseccók rengeteg díjat halmoztak fel a múltban, így például a Prosecco Brut 2021-ben aranyérmet nyert a berlini Wine Trophy-n, ahol 2019-ben a Prosecco Superiore Extra Dry győzedelmeskedett, de a Prosecco Rosé és a Cartizze Dry is nyert már aranyat nívós versenyeken.
Sokan csak egy látványelemként tekintenek rá, valójában azonban a Mionetto Prosecco palackjait díszítő matricáknak óriási jelentőségük van, hiszen ezek 27 fokos szögben simulnak az üvegre, amivel a termékcsalád szülőfalucskájának hatalmas szőlőtermő dombjai előtt szeretnének tisztelegni.
Amennyiben annyira szeretjük a proseccót, hogy bárhol és bármikor fogyasztanánk, akkor ennek ma már semmi sem szab gátat, hiszen a Mionetto alkoholmentes pezsgőt is készít már, ami az ízvilág tekintetében semmiféle kompromisszumot sem követel.