• 35 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Mionetto Prosecco: 9 dolog, amit tudnod kell az egyik legjobb olasz pezsgőről

A boltok polcai túlzás nélkül roskadoznak a különféle olasz pezsgőktől vagy más néven proseccóktól, azonban egyik sem tűnik ki annyira a sorból, mint az olajbogyó színű palackjával és a narancssárga címkéjével ellátott Mionetto Prosecco.

Bár sokan csak a közelmúltban ismerhették meg a nevét, valójában azonban a Mionettónak óriási története van, mind Olaszországban, mint az Egyesült Államokban egészen 1887-ig vezethető vissza.

 

Ennek köszönhetően a Mionetto az egyik legrégebbi prosecco termelő Olaszországban, amit annak idején Francesco Mionetto alapított a Velencétől északra fekvő Valdobbiadene falucskában, hiszen palackokba tölthesse az italtípus iránti szenvedélyét.

 

Érdekesség, hogy Olaszországban a Mionetto azonnal nagy sikert aratott, de a márka globális ismertségét a tulajdonosváltás hozta el 1997-ben, ami megindította a proseccót a világhírnév felé vezető úton.

 

Mivel sokan nem ismerik még ezt a finom italt, ezért most úgy döntöttünk, hogy összegyűjtünk 9 olyan dolgot, amit feltétlenül tudnunk kell a Mionetto Prosecco kapcsán, ha megkóstolnánk. Lássuk:

 

  1. Szűk kínálat, tele egyediséggel

 

A Mionetto termékcsaládja viszonylag kicsinek tekinthető, de minden egyes pezsgőjük igazi egyediség. Jelenleg mintegy nyolc tagból áll a kínálat, a legismertebb pedig a Prosecco Brut, ami rendkívül tiszta almás., mézes aromákkal és száraz lecsengéssel kecsegtet.

 

A kínálatból kiemelendő még a Prosecco Rosé, amelyet Glera és Pinot Nero szőlőfajtákból készítenek, de az Organic Prosecco Extra Dry is érdemes a figyelemre.

 

  1. A prosecco királya

 

Enore Ceola a Freixenet Mionetto USA jelenlegi vezérigazgatója és elnöke noha nem az alapítója a márkának, azonban mégis sikerült olyan friss életet lehelnie bele, hogy neki tulajdonítják a Mionetto sikerét, emiatt gyakran hívják a prosecco királyának is.

 

  1. Az USA egyik legnagyobb pezsgőgyártója

 

Bár Olaszországból eredeztethető, miután azonban a Mionetto USA 2019-ben egyesült a Cavával és a Freixenettel és megalapították a Freixenet Mionetto USÁ-t, azóta a tengerentúlon ők lettek az egyik legnagyobb pezsgőgyártó.

 

  1. Ha bio proseccóra vágyunk…

 

…akkor bátran válasszunk a Mionetto családból, hiszen a Ceola csatlakozásával a gyártó elkezdte készíteni a népszerű italtípus legújabb változatát, a Mionetto Organic Prosecco-t. Különlegessége, hogy elkészítéséhez 100 százalékban biogazdálkodásból származó szőlőt használnak.

 

Ez az első ilyen kezdeményezés a piacon, amivel a Mionetto rögtön a fenntartható borászat és pezsgőgyártás egyik éllovasává vált.

 

  1. A Charmat pezsgő módszerével készül

 

Mint a legtöbb prosecco, így a Mionetto termékei is Charmat módszerrel készülnek. Az első erjesztési folyamat során így a szőlőt először kipréselik, levét szabályozott hőmérsékleten erjesztik, a másodlagos erjesztés után pedig acéltartályokba helyezik, hogy megvédjék finom aromáit.

 

  1. Jó dolgok kis kiszerelésben

 

A Mionetto mindig nagy figyelmet fordított a vásárlói igények kielégítésére, így több népszerű proseccójukból is elérhető kis kiszerelésű változat, így a népszerű Mionetto Prosecco 0.2l-es változata kompakt formában kínálja aromáit, ami akár kóstolónak sem rossz.

 

  1. A díjnyertes prosecco

 

Talán nem meglepő, de a Mionetto proseccók rengeteg díjat halmoztak fel a múltban, így például a Prosecco Brut 2021-ben aranyérmet nyert a berlini Wine Trophy-n, ahol 2019-ben a Prosecco Superiore Extra Dry győzedelmeskedett, de a Prosecco Rosé és a Cartizze Dry is nyert már aranyat nívós versenyeken.

 

  1. Nagy jelentősége van a csomagolásnak

 

Sokan csak egy látványelemként tekintenek rá, valójában azonban a Mionetto Prosecco palackjait díszítő matricáknak óriási jelentőségük van, hiszen ezek 27 fokos szögben simulnak az üvegre, amivel a termékcsalád szülőfalucskájának hatalmas szőlőtermő dombjai előtt szeretnének tisztelegni.

 

  1. Alkoholmentes pezsgő kompromisszumok nélkül

 

Amennyiben annyira szeretjük a proseccót, hogy bárhol és bármikor fogyasztanánk, akkor ennek ma már semmi sem szab gátat, hiszen a Mionetto alkoholmentes pezsgőt is készít már, ami az ízvilág tekintetében semmiféle kompromisszumot sem követel.