• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Minőségi rum a Dominikai Köztársaságból? Bemutatkozik a Relicario!

Amennyiben jó minőségű, hamisíthatatlan karibi rumot szeretnénk fogyasztani, akkor az olyan Dominikai Köztársaságból érkező italokra mindenképpen érdemes odafigyelnünk, mint amilyen a Relicario.

A Dominikai Köztársaság ugyanis igazi rum-nagyhatalomnak tekinthető, a kérdéses szeszes ital elkészítésének története évszázados hagyományokra tekint vissza abban a régióban, a Relicario rumok pedig túlzás nélkül a legjobbak közé sorolhatók, ami nem véletlen.

 

A gyártó sötét rumjai ugyanis azon túl, hogy válogatott minőségű cukornádmelaszból készülnek, ráadásként speciális fahordós érlelést kaptak, így a solera eljárásmód részeként korábban brandy és sherry érlelésére használt tárolókban várják éveken át a palackozást.

 

Azon túl, hogy egy ízletes és kivételes minőségű ital, a Relicario rumok bizonyos szempontból rendkívül legendás háttérrel rendelkeznek, miközben a gyártó nagy gondot fordít a titkok és rejtélyek fenntartására.

 

A legenda

 

Ennek köszönhető, hogy a Relicario rumokról csak nagyon kevés háttérinformációnk van, eredettörténete pedig szinte egyáltalán nem is publikus a földi halandók előtt.

 

Ami biztos, hogy a ma ismert rum eredetije sok-sok évtizeddel – egyes feltételezések szerint évszázadokkal – ezelőtt készült, de csak két palack maradt fenn belőle, amit egy ereklyetartóban őriztek.

 

Ezeket használta fel a Beveland Distillery néhány évvel ezelőtt ahhoz, hogy rumszakértők segítségével visszafejtsék az italt, és meghatározzák a párlat összetevőit, illetve elkészítésének módját egyaránt.

 

Így született meg a Relicario rum legújabb receptje, ami teljes egészében a klasszikus ital egyedi aromájára és ízvilágára épült fel, de bármelyik változata mellett is döntünk, egy legendás receptet kóstolhatunk meg, egy igazán autentikus dominikai rumot, ami képes átadni a hagyományok tiszteletét a mai ember számára.

 

Így készül a Relicario rum

 

Mint a minőségi rumok többségénél, úgy természetesen a Relicario esetében is rengeteg titok övezi az ital tényleges receptjét, illetve pontos elkészítési módját, de néhány tulajdonsága azért természetesen köztudott.

 

Erjesztés

 

A gyártó például nem csinál titkot abból, hogy a Relicario rumok alapjául szolgáló dominikai cukornádat nem géppel, hanem teljes egészében kézzel szüretelik, aminek részeként gondosan odafigyelnek a minőségre, hogy kizárólag egészséges növények kerülhessenek feldolgozásra.

 

A frissen szüretelt cukornádból aztán préselés útján lé keletkezik, amit különféle élesztők felhasználásával 30 órán keresztül erjesztenek. Ez a folyamat rendkívül fontos ahhoz, hogy a végeredmény kellemesen aromás ízvilágot kaphasson.

 

Lepárlás

 

Hogy a Relicario rumok magas minőséget és elragadó aromavilágot képviselhessenek, abban nagyon fontos szerepet kapott az aprólékos lepárlás, amivel rengeteget kísérletezett a gyártó, hogy elérhessék az optimális végeredményt.

 

A folyamat több fokozatból áll, amihez különböző magasságú rézüstöket alkalmaznak annak érdekében, hogy minél simább és selymesebb eredmény szülessen.

 

A desztilláció jellemzően egyetlen napig tart, és egy külön erre a feladatra kiképzett rumkészítő mester irányítja az egész folyamatot, aki a legmagasabb minőség elérésére, a totális eredetiségre törekszik.

 

Érlelés

 

Minden minőségi alkoholos ital készítésének egyik fontos eleme az érlelés. A Relicario rumok 225 literes, tehát meglehetősen kicsi amerikai tölgyfahordókban érlelődnek, méghozzá 70 fokon.

 

A teljes érlelési folyamat a Dominikai Köztársaságban zajlik, méghozzá a gyártó lepárlóiban, folyamatos minőségellenőrzés mellett.

 

A helyszín azért fontos, mert a karibi térségre nagyon sajátos páratartalom és hőmérséklet, valamint hamisíthatatlan tengeri klíma jellemző, ami természetesen rengeteget hozzátesz a rumok jellegzetes aromájának, egyéniségének és minőségének eléréséhez.

 

A legjobb Relicario rumok

 

A gyártó kínálatában jelenleg négyféle könnyű rum található meg. A portfólió alján az öt és tíz éves érlelésű statikus rumok helyezkednek el Relicario Superior néven, míg a magasabb szinteket a tíz és tizenöt éves Relicario Supremo termékek képviselik.

 

Relicario Superior

 

A Relicario Superior a dominikai gyártó egyik legkedveltebb terméke, hiszen elérhető árkategóriában kínál kimagasló minőségű rumot a kérdéses italtípus kedvelőinek, ami ráadásul nemcsak az ital, hanem a csomagolás tekintetében is messziről jelzi a kvalitást.

 

Az ital alapját a cukornádmelasz adja, amihez 10 éves tölgyfahordós érlelés tartozik, így mind illatában, mind ízében igazán tartalmas, határozott élmény vár a fogyasztókra. Aromája határozottan krémes, mogyorós és gyümölcsös, de a fás jegyek sem hiányoznak belőle.

 

Különösen a lecsengés tekintetében édes, kakaós ízek törnek elő belőle, emiatt mindenképpen érdemes kipróbálni önmagában – behűtve vagy jégre töltve –, de koktélhoz sem rossz választás. Nem véletlen, hogy az ital a madridi nemzetközi rumkonferencián dupla aranyérmet nyert még 2015-ben.

 

Relicario Supremo

 

Amennyiben szeretnénk megismerni a karibi rumgyártás legendáját és múltját, akkor a Relicario Supremo tökéletes választás lesz hozzá. Ez az ital ugyanis 15 évnyi tölgyfahordós érlelés után nyeri el végleges formáját, mint egy rendkívül gazdag zamatú, kimagasló minőségű sötét rum.

 

Minden tekintetben nagyon sokoldalú, érezhetően érett italról van szó, ami kellemesen édes, karamellás hátteret kínál a fogyasztó számára, méghozzá gyümölcsös jellegzetesség és krémesség társaságában, amihez némi csípősség társul.

 

Nagyon hosszú és nagyon fűszeres lecsengés jellemző rá, miközben az aromák elragadó játéka vár ránk, így mindenképpen érdemes önmagában, jégre töltve vagy behűtve fogyasztani. Érdemeit a 2016-os nemzetközi rumkonferencián szerzett bronzérme erősíti!

 

Relicario Peated Finish

 

Amennyiben kedveljük a whiskys jegyeket egy karibi sötét rumban, akkor a Relicario Peated Finish biztosan nagy kedvencünk lesz, hiszen ezt az italt hat teljes hónapon át érlelték olyan amerikai tölgyfahordókban, melyekben korábban skót whiskyt tároltak.

 

Ennek köszönhetően bár megvannak benne a tipikusan rumos jellegzetességek, azonban egy olyan sajátosan füstös aromavilág kapcsolódott hozzá, ami semmiképpen sem tekinthető szokványosnak, de határozottan növeli a termék prémium érzetét.

 

Az ital ráadásként nagyon testes, erőteljes lecsengéssel büszkélkedhet, miközben mindvégig egy feledhetetlenül komplex háttér társul hozzá, benne fás, tőzeges és füstös jegyekkel, mint egy igazi skót whiskynél. Fogyasztása mindenképpen magában, jól behűtve ajánlott!

 

Relicario Vermouth Finish

 

Amennyiben egy igazán különleges ízvilágú karibi rumot akarunk kóstolni, ami minden tekintetben megőrizte a Relicario Superior sajátosságait, de hozzá egy nagy adag vermutos ínyencséget társított, akkor a Relicario Vermouth Finish lesz a jó választás.

 

Ennek az oka, hogy ebben az italban gyakorlatilag 5 és 10 év között érlelt Relicario rumot találhatunk, amit hat hónapra az olasz Piemonte régióból származó vermutok tárolására használt hordókba töltenek, így olyan zamatosságot kapnak, ami teljesen egyedivé teszi a terméket.

 

Emiatt a végeredmény határozottan gyógynövényes, kissé vaníliás és érezhetően gyümölcsös jelleget kapott, amihez kiemelkedő intenzitás és hosszú, száraz lecsengés társult. Annyira eredeti ízvilágot teremtett a gyártó, hogy fogyasztását kizárólag önmagában ajánljuk.