• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Minőségi ír krémlikőrt keresünk? Bemutatkozik a Merrys termékcsalád!

Az ír krémlikőrök az egész világon hatalmas népszerűségnek örvendenek, hiszen annyira eredeti és sajátos ízvilágot képesek nyújtani a fogyasztók számára, hogy az rögtön elvarázsol bárkit, aki kedveli az édeskés, már-már desszertes ízvilágot.

Ha szóba kerülnek az ír krémlikőrök, az emberek többségének azonnal a Bailey’s jut eszébe, azonban rengeteg egyéb gyártó szolgál még ízletes, különleges, hovatovább magas minőséget képviselő itallal ebből a kategóriából.

 

Itt van rögtön a rendkívül népszerű Merrys termékcsalád, mely nemcsak olcsóbb, mint az imént említett krémlikőrök, hanem ugyanúgy Írországból származik, óriási múlt áll mögötte, ízvilágára pedig rengeteg sajátosság jellemző.

 

Lássuk azonban egy kicsit közelebbről, hogy mit is kell tudnunk a Merrys krémlikőrökről, az ital történetéről, típusairól és alternatív fogyasztási lehetőségeiről.

 

A Merrys ír krémlikőr rövid története

 

Mivel Magyarországon még mondhatni kevesen ismerik, sokan azt hiszik, hogy a Merrys krémlikőr egy friss márka a piacon, holott ennek a különleges italnak a története több mint 150 éves múltra tekint vissza.

 

A feljegyzések szerint a mai napig használt és hét lakat alatt őrzött recept alapján 1868-ban készítettek először Merrys krémlikőröket az írországi Dungarvanban, ahonnan nagyon gyorsan elterjedt az egész világon, hiszen a Merrys család által elkészített ital hamar lenyűgözte a finom szeszes italok kedvelőit.

 

Noha a receptet az évek alatt többször is bővítették – amivel különféle ízvilágú krémlikőrök keletkeztek –, azonban az alapok tekintetében évtizedek óta ragaszkodik a gyártó a legfrissebb ír tejszín, a legfinomabb érlelt ír whisky és a legerősebb ír szellemiség alkalmazásához, miközben a fenntarthatóságra, a környezettudatosságra is nagy figyelmet fordítanak.

 

A termékcsalád különlegességét adja továbbá, hogy a Merrys gyártója már-már makacs módon ragaszkodik ahhoz, hogy krémlikőrjeikbe csak és kizárólag a legfinomabb természetes összetevők kerüljenek, hiszen csak így készülhet egy igazán kivételes és kiegyensúlyozott ízvilágot képviselő likőr, mely az évek során rengeteg nemzetközi elismerést bezsebelt már.

 

A klasszikus Merrys Irish Cream Liqueur például dupla aranyérmet szerzett a CWSA eseményen 2011-ben, de 2014-ben a San Francisco WSC-n is arany medállal térhetett haza, sőt a különböző ízvilágot képviselő további termékeik is rendre jó eredményekkel zárnak a kapcsolódó díjátadókon.

 

A legjobb Merrys ír krémlikőrök

 

A Merrys termékcsaládnak számos változata ismert, azonban három állandó, mondhatni klasszikus típus képezi a kínálat alapját. Ezek a hagyományos Merrys Irish Cream, a fehércsokoládés Merrys White Chocolate, valamint a sóskaramellás ízvilágot képviselő Merrys Salted Caramel.

 

Merrys Irish Cream

 

A Merrys Irish Cream a legendás ír gyártó klasszikus terméke, mely rendkívül jó áron, mégis nagyszerű minőségben kínálja mindazt, amit az ember elvár egy whiskys alapokkal rendelkező tejszínes krémlikőrtől.

 

Az édes, krémes, már-már desszertes jellegű ízek kedvelőinek dedikált ital egészen karakteres, mondhatni elegáns hatást kelt, miközben meglepően hatásosan keverednek benne a csokoládés és a vaníliás jegyek, de természetesen némi karamellás háttér is bujkál benne a teljesség kedvéért.

 

Annyira karakteres és sajátos aromákat képviselő italról van szó, hogy fogyasztása leginkább önmagában ajánlott. Kitűnő megkoronázása egy jeles alkalomnak, egy baráti beszélgetésnek, de desszertek mellé vagy egy arra alkalmas koktélban is nagyszerűen megállja a helyét.

 

Merrys White Chocolate

 

A klasszikus Merrys krémlikőr egyik legkedveltebb típusa, mely a fehér csoki elragadó ízvilágával szeretné még teljesebbé tenni a minőségi ír whisky és a friss ír tejszín kereszteződéséből született italt, ami ennek megfelelően egy igazi különlegesség lesz.

 

Egy rendkívül karakteres aperitifről van szó, ami alacsony alkoholtartalma miatt kiváló alternatíva lehet például egy családi összejövetelen vagy egy baráti beszélgetés mellett, ha szívesen poharazgatnánk egy finom krémlikőrrel, vagy kísérnénk némi alkohollal a desszertet.

 

A krémes jellegű Merrys White Chocolate likőrben a gyártó mindent alárendelt a csokoládés jegyzeteknek, így egy rendkívül kellemes, desszerthatású ital született, melyet főként önmagában ajánlott fogyasztani, méghozzá alaposan behűtve, vagy jégkockára töltve.

 

Merrys Salted Caramel

 

A Merrys Salted Caramel egy újabb különleges alternatívája a klasszikus Merrys ír krémlikőrnek, melyet kimagasló eleganciával készítenek a Golden Vale régió legfrissebb tejszínjéből, illetve a környék legjobb érlelt ír whiskyjéből.

 

Különlegességét az extra vanília és a sós karamella adja, amelyek elképesztően kiegyensúlyozott formában kaptak helyet az italban, különösen a tengeri sós alapokra építkező karamella, ami egészen fenségessé és egyedivé tette aromavilágát.

 

Akárcsak a termékcsalád többi tagja, a Merrys Salted Caramel is leginkább önmagában fogyasztva a legjobb, behűtve vagy jégre töltve nagyon ízletes hátteret tud nyújtani aperitifként egy baráti beszélgetésnek vagy egy kis ünneplésnek.

 

A Merrys krémlikőr, mint koktél és desszert

 

Noha önmagában is elképesztően finom, azonban fontos tudni a Merrys krémlikőrről, hogy koktélokban és desszertekben egyaránt nagyon jól megállja a helyét. Lássunk most mindkét eshetőségre egy-egy példát!

 

Merrys kávé koktél

 

Mivel a Merrys koktél alapja erőteljesen tejszínes, ezért adja magát, hogy isteni kávés koktél készíthető belőle, amihez ráadásul nem is kell semmilyen extra előkészület vagy hozzávaló, miközben isteni frissítő lehet egy vasárnapi ebéd vagy egy péntek esti vacsora után.

 

Hozzávalók

 

  • 1 adag minőségi presszókávé
  • 50 ml Merrys ír krémlikőr

 

Elkészítés

 

A Merrys kávé koktél elkészítése egyáltalán nem nehéz, gyakorlatilag nincs más teendőnk, mint lefőzni egy adat presszókávét, majd még melegében hozzáönteni a krémlikőrt. Érdemes kipróbálni hidegen vagy egy kocka jéggel, de némi tejszínhabbal is kifejezetten elragadó élmény.

 

Merrys jégkrém

 

Krémesen tejszínes jellegéből kifolyólag, illetve a hűtött szervírozás miatt a Merrys krémlikőrök nagyszerűen megállják a helyüket akkor is, ha fagyasztott csemegéket, gyakorlatilag jégkrémet készítenénk belőle.

 

Hozzávalók (nagyjából 8 adaghoz)

 

  • 200 ml Merrys fehér csokoládés vagy klasszikus ír krémlikőr
  • 800 ml teljes tej
  • 150 ml cukorszirup

 

Elkészítés

 

A jégkrém elkészítése rendkívül egyszerű. Csak keverjük össze a krémlikőrt, a tejet és a cukorszirupot. A jó elegyítés érdekében érdemes lehet minden összetevőt felmelegíteni és jól elkeverni, majd utána formákba önteni – üres joghurtos dobozok is teljesen ideálisak ehhez – pálcikákkal a közepén, végül pedig a fagyasztóba tenni néhány órára.