• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Minden, amit a Beluga vodkáról tudni kell

Hogy milyen egy hamisíthatatlan orosz vodka? Ha az igazi iskolapéldát keressük rá, akkor a Beluga alighanem a tökéletes variáns, cikkünkből pedig most mindenki kiderítheti, hogy miért is van ez így.

A Beluga vodka neve sokak számára fogalom, a nagybetűs orosz vodka, mely kiváló minőségével és elképesztő tisztaságával vívta ki magának azt a tiszteletet és megbecsülést, mely két évtizede jellemzi a márkát.

Merthogy a Szibériából származó Beluga története nem ölel fel évszázadokat, egy kifejezetten modern és mai italról beszélünk, ami ennek ellenére is térdre kényszerített nagyon sok más prémium minőségű vodkát.

Nem véletlenül, hiszen ebbe az italba a lepárlónak sikerült belecsempésznie a szibériai tél minden fagyosságát és ridegségét, így megszületett a prémium orosz vodkák legújabb szintje, illetve generációja.

Lássuk, hogy honnan érkezett és milyen jellegzetességekkel büszkélkedhet a Beluga vodka!

A Beluga vodka története

Mint fentebb már említettük, a Beluga vodka története nem ölel fel évszázadokat, sőt évtizedeket is alig.

Egy kifejezetten friss márkáról beszélünk, mely ennek ellenére ne tévesszen meg senkit sem, hiszen a prémium minőség legmagasabb szintjét képviseli, melynek egyre több rajongója van világszerte, így természetesen Magyarországon is.

Az ital a Mariinsk Distillery terméke, akik 2002-ben készítették és palackozták az első Beluga vodkákat.

A céljuk az volt, hogy a lehető legtisztább orosz vodkát állítsák elő, mely nemcsak finom, hanem képes letisztult ízvilága mellett visszaadni Szibéria fagyos, de mégis rendkívül izgalmas és egyben veszélyes jellegét.

Beluga vodka

Ehhez a gyártó kiváló lepárló mestereket alkalmazott, akik teljes egészében hagyományos eljárásmód alkalmazása mellett állítják elő az italt, így a maláta erjesztéséhez például nem használnak szintetikus alapanyagokat, csak természetes összetevőket, ami sokak számára rendkívül lényeges szempont a választáskor.

Szibériai artézi víz és rozspárlat keveréke

A Beluga vodka esetében a minőséghez hozzátartoznak a különleges összetevők is.

Rendkívül gazdag ízvilágát például annak köszönheti, hogy a legjobb minőségű rozsból készült párlat, valamint valódi szibériai artézi víz keveréke adja az alapját, mely olyan természetes, fagyos és sajátos aromát garantál a végeredménynek, amihez foghatót talán még soha nem kóstoltunk.

A tisztaság ráadásul nemcsak ránézésre érződik az italból!

Ehhez hozzájárul az is, hogy az artézi víz olyan helyről származik, ahol több száz kilométeres körzetben semmiféle ipari létesítmény sem található, de a gyártó ezt az eredetileg is tiszta vizet ezüstös és kvarchomokos rétegen szűri át azért, hogy az ital tisztasága mellett az aromák is tökéletesek lehessenek.

A vodkához csak és kizárólag a legjobb minőségű, főként természetes összetevőket válogatnak össze, melyek mindig gyengéd és sima zamatot biztosítanak az italnak.

Lepárlását követően legalább egy hónapig pihentetik a palackozás előtt, hogy erős, szeszes jellege tovaszálljon, és inkább egy aromában dúslakodóbb érzet várjon a kóstolókra.

Elegáns palackba zárva

A minőségi italt természetesen nagyon fontos minőségi palackba zárni, és ez a kritérium nem hiányzik a Beluga vodka esetében sem, melyet kifejezetten látványos, határozottan elegáns, prémium minőséget nyújtó üvegben tálalták.

Ennek az oka, hogy a termékhez egy ismert francia konyakház dizájnere álmodta meg a kapcsolódó üvegformát és dizájnt, mely nagyszerűen szimbolizálja az orosz vodkákra jellemző tisztaságot.

Beluga vodka

Bár nem beszélhetünk sem extravagáns üvegformáról, sem különleges csomagolásról, az egyszerűen ízléses címke, rajta a kézzel festett hal szimbólummal magabiztosan kimeríti mindazt, amit a prémium minőségről, illetve a letisztultságról egyszerre gondolunk.

A Beluga vodka főbb típusai

Bár mondhatni fiatal márka, a Beluga vodkának azonban az elmúlt néhány évben rengeteg különféle típusa látta meg a napvilágot, köztük olyan párlatokkal, melyek valamilyen okból kifolyólag különlegesnek tekinthetők. Lássunk ezek közül néhányat!

Beluga Transatlantic Racing

Minden orosz vodkagyártó egészséges mértékig patrióta, és a Beluga sem jelent kivételt ez alól.

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, mint a Beluga Transatlantic Racing, hiszen ezt a terméket direkt a világversenyeken is kiválóan szereplő orosz jachtcsapat tiszteletére álmodták meg. Érdekessége, hogy nemcsak az ízvilág, hanem a dizájn tekintetében is igazi különlegesség született a név alatt!

A palack például a tengeri hatással határozottan a versenyzők, a sportág előtt kíván tisztelegni, akárcsak a többi dizájnelem – a kék szín, az arany horgony –, miközben maga az ital is rendhagyó eljárásmód mellett születik.

Bár az alapok ugyanazok, azonban a végeredményt pamuton szűrik és 45 napig pihentetik a palackozás előtt, amitől sokkal lágyabb ízek és tisztább megjelenés jellemző rá.

Beluga Allure

Hogy a Beluga vodka mögött álló cégóriás számára mennyire fontos a hazája és a sport világa, azt jól mutatja a Beluga Allure is, amit az orosz lovaspólósok tiszteletére készítettek el.

A vodkagyártó ugyanis a sportág egyik legnagyobb támogatója, így ez az ital is már a megjelenésében igazodik a kérdéses lovassport világához, példának okáért a bőrből készült nyereggel, ami eléggé rendhagyóvá teszi a megjelenést.

Ez pedig az ízére is igaz. Erre a vodkára ugyanis sokkal édeskésebb ízvilág jellemző, mint az alapkiadásra.

Határozottan citrusos, szirupos, de mégis tiszta és friss aromavilág árad belőle, melyen érezni, hogy a palackozás előtt két hónapon át pihentették, hiszen íze teljesen selymes és könnyedén fogyasztható.

Beluga Gold Line

Ha igazán ultra prémium orosz vodkát akarunk kóstolni, akkor a Beluga Gold Line megmutatja, hogy miről is kell szólnia ennek a kategóriának.

Ez a terméktípus ugyanis képes volt arra, amiről sokan azt hitték, hogy lehetetlen: még tovább növelni a prémium orosz vodkatípus tisztaságát és minőségét.

Nem csoda, hogy kizárólag limitált kiadásban kapható, hiszen egy nagyon speciális elkészítési módot álmodott meg hozzá a gyártó, így a malátás alapok és az artézi víz ugyan megmaradtak, de a végeredményt öt szűrőn préselik keresztül a kristálytiszta jelleg eléréséhez.

A terméket ráadásul 90 napon át pihentetik, mielőtt palackba zárnák, aminek köszönhetően hihetetlenül kiegyensúlyozott ízvilág jellemzi. Meglepően friss, egészen citrusos, közben mégis kellemesen fűszeres hatást kelt az egész.

Ha csak egy prémium orosz vodkát kóstolunk meg az idén, a Beluga Gold Line legyen az!

Beluga Hunting Bitters

Ha azt hittük, hogy a Beluga ezek után nem tudja tovább fokozni az orosz vodkakészítés fortélyait, akkor nagyot tévedtünk! Elég csak megismerni a Beluga Hunting Bitters termékeit, melyeket a gyártó teljes egészében a vadászatnak, a vadászoknak szentelt.

Jelenleg két eltérő típus is megtalálható a boltok polcain, a Beluga Hunting Berry Bitters és a Beluga Hunting Herbal Bitters, melyek egyfajta különleges, Szibéria-ihletésű ízesített vodkaként jellemezhetők.

Pontosabban a Beluga Hunting Berry Bitters sok helyen inkább keserű likőrként szerepel annak ellenére is, hogy alapját természetesen a gyártó kiváló minőségű vodkája adja.

Ezt azonban rengeteg más egyéb különleges összetevőkkel, a kérdéses éghajlatra jellemző bogyós gyümölcsökkel, vörös- és feketeáfonyával, hársfavirággal dobták fel, de frissességét egy kevéske naranccsal és citrommal dobták fel. Keserű, határozottan gyógynövényes, de mégis frissítő hatású italról van szó.

A Beluga Hunting Herbal Bitters ezzel szemben a gyógynövény likőrök világát igyekszik megidézni előttünk, aminek az oka leginkább az összetevőkben keresendő.

Ehhez az italhoz ugyanis rengeteg gyógyhatású növényt használtak fel, a fenyőrügytől kezdve, a tölgykérgen át, az ánizsig bezárólag találunk benne koriandert, orbáncfüvet, cseresznyefa levelet, komlót, de még gyömbért is.

Minden egyes korty olyan, mintha az orosz tundrán, egy friss fenyőerdőben sétálgatnánk. Szintén erősen keserű, de fűszeres összhatást kelt, méghozzá annyira egyedi lecsengéssel, hogy soha többé nem felejtjük majd el az ízét!

Beluga vodka a koktélokban

Az olyan prémium minőségű vodkákat, mint a Beluga, csak nagyon kevesen alkalmazzák koktélokban.

Sokan egyenesen pazarlásnak vélik, noha ne feledjük el, hogy a kevert italoknak is megvan a legmagasabb szintjük, az a kategóriájuk, ahol nem lehet valami olcsó orosz vodkát használni, mert ez az összetevő erőteljesen meghatározza a végeredmény ízét és kvalitását egyaránt.

Ha mi is imádjuk a prémium koktélokat, akkor a Beluga normál kiadása – ez az úgynevezett Beluga Noble – annyira tiszta, de mégis annyira meghatározó lehet egy kevert italban, hogy soha többé nem felejtjük el az ízét, illetve az aromavilágát, ezáltal nem is akarunk már másféle vodkát használni egy koktélban.

Kifejezetten jó döntés például egy Bloody Mary elkészítéséhez! Nem egy bonyolult ital, sokan fogyasztják olcsó vodkával, de érdemes lehet kipróbálni például a Belugával, hiszen egészen más összhatást kelt majd tőle a végeredmény, garantáltan sokkal jobb, teltebb, töményebb íze lesz, mint más esetben.

Nagyon jó összhatást érhetünk el a Beluga vodka alkalmazásával például a Bull Shot koktél esetén, de ha egy jó Cosmpolitan koktélt kevernénk, akkor is olyan ízvilágot kapunk ezzel a minőségi alkohollal, amihez foghatót korábban még soha.

Hogy a Long Island Ice Tea már nem lehet jobb, hiszen a rum, a gin és a tequila mellett teljesen háttérbe szorul a vodka? Próbáljuk meg elkészíteni Belugával, és garantáltan egy életre megváltozik a véleményünk erről, és úgy általánosságban a vodkákról is!