• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Milyen alkoholos italokat válasszunk, ha befektetnénk a pénzünket?

Az alkoholos italokra csak nagyon kevesen tekintenek befektetésként, holott heti rendszerességgel olvashatunk olyan híreket a nagyvilágból, miszerint milyen elképesztő összegekért mentek el ritkább vagy régóta őrizgetett párlatok.

Ezen felbuzdulva elhatároztuk, hogy összeállítunk egy kisokost azok számára, akik szeretnék befektetni a pénzüket, és ehhez néhány alkoholos italt választanának, ami azért előnyös, mert ha valamilyen okból kifolyólag mégsem menne fel az ára vagy nem tudnánk eladni, még mindig elfogyaszthatjuk a jövőben.

 

Az alkoholos italokba való befektetés egyébiránt nem újdonság. Először a hetvenes és a nyolcvanas években kezdődtek ilyen irányú felvásárlások, így az üzletemberek gyakran vásároltak csak az értéktartás, a befektetés miatt egy-egy ritkább palackot.

 

Ez a trend mára tovább erősödött! Olyannyira, hogy a gyártók már célozzák a gyűjtőket, különösen azokat, akik az exkluzív, értékálló termékeket keresik, így nem véletlen, hogy a Vitexim kínálatában is külön helyet szorítottunk a különleges italoknak.

 

Lássuk azonban egy kicsit konkrétabban ezt a témát!

 

Miért jó befektetés az alkoholos ital?

 

Az első és legfontosabb kérdés, ami ilyenkor felmerül az emberben, az kétségtelenül az, hogy miért is lehet jó befektetés a szeszes ital?

 

Ennek több oka van! Az egyik legfontosabb, hogy az alkoholos italok nagyon értéktartók, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem függenek az árfolyamtól, sem más egyéb külső tényezőtől, vagyis amennyit fizettünk érte, azt jó eséllyel vissza is kapjuk később.

 

Ha megfelelően tároljuk és jó terméket választottunk ebből a célból, akkor az értéktartás helyett inkább értéknövekedés következhet be, ami befektetési szempontból egyáltalán nem mellékes szempont. Az egyetlen probléma, hogy ehhez gyakran évtizedekig türelmesnek kell maradnunk!

 

Ezen felül ki kell emelni az eladhatóságot is. A ritka italokat – különösen a sikeres és igazán különleges darabokat – folyamatosan keresik a gyűjtők, így ha megvannak a megfelelő forrásaink, illetve kapcsolataink, akkor az eladással sem lesz probléma.

 

Végül, de nem utolsó sorban, az alkoholos italok ideális körülmények között nem romlanak meg, tehát amennyiben eladni nem tudjuk őket, legrosszabb esetben akkor is elfogyaszthatjuk majd a palackok tartalmát egy jelesebb esemény megkoronázásaként. Konyhanyelven tehát a befektetés soha nem lesz kidobott pénz!

 

A bor, mint befektetés

 

Amennyiben valaki úgy határoz, hogy alkoholos italba fektetné a pénzét, elsőként valamiért a borra gondol. A bor alapvetően egy jó befektetés lehet, de ebben a szegmensben közel sem a legjobb. Ennek az oka pedig az, hogy könnyedén megromlik.

 

Ha tehát nem tudjuk biztosítani neki az ideális hőmérsékletet, nincs lehetőségünk fénytől védett helyen, egy borospincében tárolni hosszú éveken át, akkor a borba való befektetés inkább pénzkidobás lesz, hiszen egy romlott ital gyakorlatilag értéktelen.

 

Egy bor eladásakor ugyanis a borszakértőnek bizonyítanunk kell, hogy ideális helyen tároltuk az italt, ellenkező esetben nem valószínű, hogy értéknövekedés állapítható meg.

 

Apropó értéknövekedés: a párezer forintos borok értéke még hosszú évtizedek után sem emelkedik majd, így ezek nyilván nem alkalmasak befektetésnek.

 

Ha megnézzük az elmúlt évek aukcióit, a legdrágább borokról két dolgot lehet megállapítani. Az egyik, hogy valamilyen ritka palackba voltak zárva évtizedeken, gyakran évszázadokon át, a másik pedig, hogy az italnak történelme volt, ami eladta önmagát.

 

A jótékonysági árverések eredményeit nyilván befektetési szempontból ne vegyük mérvadónak, hiszen ilyenkor nem feltétlenül a borért, mint inkább a nemes célért fizetnek magas árat az emberek.

 

Érdemesebb inkább whiskybe fektetni a pénzünket

 

A bor tehát nem a legjobb befektetés, de szerencsére vannak olyan italkategóriák, ahol nagyon rövid időn belül is szép eredményeket lehet elérni értékállóság és értéknövekedés szempontjából egyaránt. Ez a terület nem más, mint a minőségi whiskyk világa!

 

A whisky azért is jó befektetés, mert nem igényel olyan speciális környezetet a tárolása, mint például a bornak, azaz egyszerű szobahőmérsékleten is könnyedén tárolható, miközben a jobb gyártók termékei hihetetlen értéknövekedést produkálhatnak.

 

Tudni kell, hogy különösen a brit szigeteken készült whiskyk többsége nem nagy tételben készül, mondhatni olyanok, mint a kézműves termékek. A statisztikák pedig azt mutatják, hogy a 2008 és 2014 közötti időszakban ezeknek a párlatoknak az értéke több mint 400 százalékos emelkedést mutatott, és ez a helyzet a jövőben sem változik.

 

Nyilvánvalóan a gazdasági körülmények ezt a növekedést módosíthatják, azonban az évtizedek tapasztalatai alapján a whiskyk értéknövekedése jellemzően az aranyhoz hasonló, legfeljebb stagnál, de semmiképpen sem csökken, mint ahogyan azt a borok esetében láthattuk korábban.

 

Természetesen nem minden whisky nevezhető jó befektetésnek. Fontos odafigyelni arra, hogy a tucattermékek, a nem túl érett vagy gyenge minőségű italok itt sem nevezhetők jó befektetésnek, ellenben az éveken, gyakran évtizedeken át érett whiskyk, amelyek valamilyen különlegességgel rendelkeznek, évfordulóra készültek, limitált kiadásúak vagy más okból kifolyólag készült belőlük nagyon kevés, már rövid távon is sokat drágulhatnak.

 

Nyilván ezek a szempontok nemcsak a whiskynél, hanem más szeszes italnál is megállják a helyüket, így ha konyakba vagy tequilába fektetnénk a pénzünket – ami szintén nem rossz döntés –, ugyanezeket a kitételeket érdemes figyelembe venni.

 

Mi kell a jó befektetéshez?

 

A szeszes italok világában is nagyon fontos, hogy a jó befektetéshez meg kell ismernünk a piacot, tudnunk kell, hogy mibe invesztáljuk a pénzünket. Nyilván vannak örök szerencsések, akik véletlenszerűen is képesek jól választani, de tudnunk kell az adott italcsoport sajátosságait, értékállósági szempontjait.

 

Fontos tisztában lennünk a ritka és különleges italokkal, azokkal a termékekkel, amelyek vagy nagyon jól tartják az árukat, vagy az előrejelzések alapján növelni fogják azt. Szinte kivétel nélkül árnövekedés várható például a különleges palackozású italoktól, de ennek mértéke nagyon változó.

 

Vannak párlatok, amelyek esetében csak néhány tízezer forinttal növekedhet meg az érték, míg más esetben milliókkal. Ott van példának a The Macallan whisky 60 éves kiadása, amihez Michael Dillon tervezett palackot. Egy aukción nem is olyan régen 1,2 millió angol fontot fizettek egyetlen üvegért, ami elképesztő összeg.

 

Ahhoz, hogy egy ilyen befektetésünk megtérüljön, elengedhetetlen tudni azt is, hogy az italokat megfelelő közegben, vigyázva kell tárolni, eredeti igazolással, sértetlen címkével és csomagolással, de az sem árt, ha elég türelmesek is vagyunk mellette.

 

Egy whisky ugyanis nem termel sokszoros hasznot néhány év alatt, de 20-30 éves ciklusban egy limitált szériás ital értéke minden esetben a többszörösét éri majd a vételárnak, így ha biztosra akarunk menni, egy kis extra pénzt szerezni időskorunkra, akkor érdemes ebben az irányban gondolkodnunk.

 

Természetesen vannak olyan gyártók, illetve olyan nevek a piacon, amelyek már önmagukban képesek eladni egy bizonyos italt, így például egy Dom Perignon Champagne biztosan nem fogja elveszíteni az értékét, de a Ballantine's Glentauchers 23 éves skót whiskyről is pontosan ez mondható el.

 

Ezek olyan italok, amelyek nemcsak megtartják az értéküket, hanem a későbbiekben még növelhetik is azt!