• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Mennyi ideig tart, amíg az alkohol kiürül a szervezetből?

Az alkohol kiürülésének időtartamát nagymértékben meghatározzák a körülmények, hogy mit ittunk, mekkora mennyiségben és tudtunk-e pihenni mellette. Összegyűjtöttünk minden kapcsolódó tudnivalót egy cikkben.

Aki szereti az alkoholos italokat, az jellemzően gyakran kerül abba a dilemmába, hogy iszik vagy vezet, esetleg dolgozni megy, hiszen a kettő együtt határozottan nem működőképes kombináció.

Nem véletlen, hogy Magyarországon zéró toleranciát hirdettek az ittas vezetés kapcsán, ami azt jelenti, hogy kizárólag akkor ülhetünk a volán mögé, ha a szervezetünkben található véralkohol mennyisége 0 százalék.

Bár a legtöbben jól ismerik ezt a szabályozást, azonban mivel nem rendelkeznek alkoholszondával és megfelelő ismeretekkel a téma kapcsán, ezért nem tudják, hogy vajon mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy alkoholfogyasztást követően ismét autóba lehessen ülni.

Ezt a témakört jártuk körbe az alábbiakban!

Ha ittunk, aznap már ne üljünk autóba

Érdemes a téma kapcsán betartani egy nagyon fontos alapszabályt ahhoz, hogy biztosan soha ne kövessünk el hibát, és ne büntethessenek meg minket ittas vezetésért vagy munkavégzésért.

Ez nem más, minthogy ha már ittunk alkoholt, akkor aznap ne üljünk a volán mögé, legfeljebb csak egy kiadós evést és alvást követően.

Ennek az oka nem más, minthogy emberenként eltérhet, hogy milyen gyorsan ürül ki a szervezetből az elfogyasztott alkohol.

Vannak, akik a papírforma szerint működnek, és egy sört két óra leforgása alatt teljesen feldolgoz a szervezetük, azonban olyanok is, akiknek a véréből még több óra után is ki lehet majd mutatni.

Ennek az oka, hogy az alkohol lebontása egy rendkívül összetett folyamat, amit számos tényező meghatároz a szervezeten belül.

Ide sorolhatjuk az anyagcsere gyorsaságát, de példának okáért azt is, hogy mit és mennyit ettünk utána, mennyi vizet fogyasztottunk, aludtunk-e és így tovább.

A legbiztonságosabb, ha veszünk egy saját szondát

Amennyiben teljesen biztosak akarunk lenni a dolgunkban, és nem akarunk kockáztatni egy-két sör miatt, akkor a legbiztonságosabb alternatíva az, ha veszünk magunknak egy saját alkoholszondát, amivel pontosan meg tudjuk mérni, hogy mennyi a szervezetünk véralkohol szintje.

Nagyon fontos, hogy ne holmi ócska kacatot vásároljunk, hiszen párezer forintért csak nagyon pontatlan és megbízhatatlan eszközök kaphatók.

Érdemes hitelesített mérőműszert választanunk, ha szeretjük az alkoholos italokat, ugyanakkor a jogosítványunk is legalább annyira fontos.

Mennyi ideig tart, amíg az alkohol kiürül a szervezetből?

Óva intenénk mindenkit a világhálón található alkoholkalkulátoroktól, illetve a különféle telefonos applikációktól.

Bár ezek többsége helyes számításokon alapul, azonban az emberi biológiai tényezők nagyon kiszámíthatatlanok, tehát nincs két egyforma szervezet, ami ugyanúgy tudna dolgozni, ezért az általuk adott eredmény nem mérvadó.

Ilyen gyorsan bontja le a szervezetünk az alkoholt

Azért természetesen nem árt tisztában lenni a folyamat biológiai hátterével, vagyis konkrétan azzal, hogy a szervezetünk milyen gyorsan tudja lebontani az alkoholt.

A kutatások szerint egy egészséges és jól működő emberi test 10 kilogrammonként nagyjából egy gramm tiszta alkoholt tud feldolgozni egyetlen óra leforgása alatt.

Ez természetesen nem szentírás, ezáltal az elhízás, a különféle betegségek vagy az alkati sajátosságok nagyban meghatározhatják, de kiindulási pontnak jó lehet, hogy egy 70 kilogramm tömegű ember egy óra alatt nagyjából 7 gramm tiszta alkoholt tud semlegesíteni.

Itt adja magát a kérdés, hogy ez italokban kifejezve vajon mit jelent? Lássunk néhány konkrét példát!

Egy korsó 4 százalékos alkoholtartalommal rendelkező sörben nagyjából 20 gramm alkohol található, ami azt jelenti, hogy egy 70 kilogramm tömegű embernek közel három órájába telik, hogy teljesen felszívódjon a szervezetéből egyetlen üveg sör.

Nagyjából ugyanennyi alkohol található egy feles pálinkában és whiskyben is, tehát aki megiszik egy sört és egy pálinkát, az legalább 6 óráig nem ülhet a volán mögé az említett testsúly mellett.

Hangsúlyozandó azonban, hogy az alkohol lebontásának az ideje nagyon sok egyéb tényező függvénye, ezáltal a testsúly mellett meghatározza az anyagcsere tempója, az életkor, az elfogyasztott ételek, de még az is, hogy a máj korábban mennyire volt leterhelve, tehát aki korábban is ivott, annak lényegesen lassabban dolgozik a szervezete.

Éhgyomorra vagy evés után: számít valamit?

Egy nagyon fontos kérdés a téma kapcsán, hiszen rengetegen vannak, akik abban a tévhitben élnek, hogy ha megisznak pár felest, majd utána elfogyasztanak egy kiadós ebédet, akkor azonnal útra kelhetnek. Ez azonban tévedés!

Kétség sem férhet hozzá, hogy egészségünk szempontjából nagyon lényeges az, hogy ne éhgyomorra igyunk alkoholt.

A jóllakott szervezet sokkal könnyebben megbirkózik az alkohollal, azonban egy dolgot ne feledjünk: ilyenkor az ital felszívódása lassabb, később is indul el, vagyis kevésbé érezzük majd erősnek az alkoholt, azonban éppen a körülmények miatt az ember sokkal később éri el azt az állapotot, amikor alkalmassá válik a vezetésre.

Az alkohol az idegrendszerre és a reflexekre is hatással van

A legtöbb sofőr nem veszi figyelembe, hogy nem azért tilos alkoholt fogyasztani vezetés vagy munkába indulás előtt, mert az van a szabálykönyvben, hanem sokkal inkább azért, mert egy bizonyos mennyiség mellett az idegrendszerünkre és a reflexeinkre is hatással van.

Nyilván itt és most nem egy sörről vagy egy pohár minőségi borról van szó, azonban az alkohol még akkor is hatással van az idegrendszerünkre, és ebből kifolyólag a reflexeinkre, ha a szonda már nem tudja kimutatni.

Mennyi ideig tart, amíg az alkohol kiürül a szervezetből?

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy hiába ürül ki az alkohol a vérből és a gyomorból, az idegrendszer regenerálódásának kell némi idő – elég csak ezen a ponton a másnaposságra hivatkoznunk. Vagyis dacára annak, hogy a szonda alapján már nem büntethetnek meg minket, még közel sem biztos, hogy vezetésre vagy munkavégzésre alkalmas állapotban vagyunk.

Érdemes betartani a 24 órás szabályt

A fentiek alapján tehát kijelenthető, hogy bár biológiailag egy kupica reggel elfogyasztott pálinka vegy egy pohár sör délutánra már nagy valószínűséggel teljesen kiürül a szervezetből, papíron tehát nem lesz bennünk kimutatható véralkoholszint, de ennek a folyamatnak a sebessége és a körülmények nagyon eltérőek lehetnek.

Ha az alkohol le is bomlik, a szervezetet, az idegrendszert megterhelheti a folyamat, így érdemes betartani a 24 órás szabályt.

Ez azt jelenti, hogy az alkoholfogyasztás után csak egy nap elteltével üljünk a volán mögé vagy végezzünk olyan tevékenységet, amihez fontos a józanság, és addig fontos lesz még a kiadós alvás biztosítása, valamint a folyamatos hidratálás is.