• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Mai Tai koktél recept: egy tökéletes nyári frissítő, melynek semmi köze Thaiföldhöz

Rajongunk az édes és egzotikus koktélokért, melyek kellemes frissítőként szolgálnak az év minden időszakában? Akkor itt az idő, hogy megismerkedjünk néhány Mai Tai koktél recepttel, ami nem okoz csalódást.

A Mai Tai koktél mára az egyik legkedveltebb nyári frissítővé vált a kevert italok között. Egy nagy múltú finomságról van szó, amihez rengeteg tévedés kapcsolódik, többek között például az is, hogy ez a különlegesség Thaiföldön született, ami valójában egyáltalán nem igaz.

Annak ellenére sem, hogy a kérdéses országban saját maguk indították útnak a tévképzetek zömét, ezáltal Thaiföldön szinte minden bárban lehet Mai Thai koktélt inni, ami gyakorlatilag egy helytelenül leírt Mai Tai kevert ital, de valójában az ázsiai államnak semmi köze sincs hozzá.

Pláne annak fényében, hogy alapját a kiváló rumok adják, ezáltal sötét- és fehér rumot egyaránt találhatunk benne.

Mint a legtöbb rum alapú koktélnál felmerül a gyanú, a Mai Tai esetén is helyes lehet a meglátás, ha a tengerentúlon keresnénk a gyökereit, így hiába találkozhatunk vele gyakran thai éttermekben is, ez a finomság Amerikából indult világhódító útjára, de lássuk egy kicsit alaposabban eredettörténetét.

A Mai Tai koktél története

Noha a legtöbb koktél történetét homály fedi, a Mai Tai koktélé azonban meglepően jól dokumentált!

Eredete egészen 1944-ig nyúlik vissza, konkrétan a kaliforniai Oaklendbe, ahol egy Victor J. Bergeron nevű fiatalember, a ma már nem létező Trader Vic’s bár tulajdonosa imádott kísérletezni a különféle italok keverésével.

Ebben az időszakban akadt rá a Mai Tai koktél ma ismert eredeti receptjére is.

Polinéz eredetű név

Hogy honnan kapta nevét a koktél? Ennek a története is megér néhány mondatot! A legenda szerint Victor bár készítette az italt, végleges neve azonban még nem volt neki.

Sokat azonban nem kellett várni rá, hiszen úgy tudjuk, hogy még 1944-ben különleges vendégek érkeztek a bárba, köztük egy polinéz fiatalemberrel, aki a koktél megízlelése után felkiáltott örömében: Maita’i roa ae!

Ez polinéz nyelvjárásban annyit jelent, hogy ez nagyon finom vagy nagyon jó.

A koktél készítője azonban csak a kifejezés első részét tudta megjegyezni, csengése pedig annyira megtetszett neki, hogy italát Mai Tai névre keresztelte.

Egy másik forrás szerint…

Bár alighanem ez a legjobban dokumentált és leginkább hihető történeti háttér az ital kapcsán, azonban van egy másik forrás is, mely szerint a Mai Tai már 1933-ban létezett, és valójában egy Don Beach nevű mixerhez volt köthető, aki egészen más megközelítést alkalmazott, még az összetevők tekintetében is nagy a különbség, azonban az ízhatás terén valóban van kapcsolat a kettő között.

Az első fénykor

A kis kitérő ellenére a nagyvilág mégis Bergeron receptjével ismerte meg a koktélt, mely az ötvenes években hihetetlenül népszerű volt az Egyesült Államok területén.

Ennek az oka leginkább az, hogy Amerikában akkoriban egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek a polinéz koktélbárok, ahol előszeretettel készítettek ilyen ízletes kevert italokat a vendégeknek.

A nagy áttörés

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy az ötvenes években a Mai Tai koktél ismeretsége még mindig csak az USA egyes államaira korlátozódott, mondhatni kisebb régiókra.

Ez a helyzet rögtön megváltozott, amikor 1961-ben bemutatták a Blue Hawai című filmet Elvis Presley főszereplésével, hiszen ebben a műben folyamatosan ezt az italt szürcsölgették, így várható volt, hogy rövidesen minden amerikai ezt tartja majd a kezében.

Így is lett, de az egész világ csak sokkal később, már a hetvenes években ismerhette meg, amiben nagy szerepe volt Armistead Maupinnak, akinek a Tales of the City című sikerkönyvében a főhős, Frannia Halcyon kedvelt, folyamatosan fogyasztott koktéljaként volt jelen ez az ital

Mai Tai koktél recept: egy tökéletes nyári frissítő, melynek semmi köze Thaiföldhöz

Mivel a globális koktélkultúra fejlődése egy igazi hullámvasút volt, ezért a Mai Tai koktélt sokan csak a kétezres években ismerték meg, amikor világszerte fellendültek a koktélbárok, illetve terjedni kezdett az italok házilagos keverésének módszere.

Ettől függetlenül mára az egyik legismertebb koktélok közé sorolható!

Mai Tai koktél receptek

Hagyományos Mai Tai koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítés:

Mivel már több mint 70 éve ismert recept, ezért a Mai Tai koktéloknak rengeteg változata vált közismertté.

Az oregat szirupot például egyre gyakrabban cserélik édes likőrökre, de a főbb összetevők azért még mindig jellemzők, így ha egy hagyományos Mai Tai koktélt akarunk készíteni magunknak, akkor manapság ezt a receptet alkalmazzák a legtöbb bárban.

Elkészítéséhez először tegyünk jeget egy koktélos pohárba, majd a shakerbe is, végül pedig adjuk hozzá a fentiekben leírt összetevőket. Ezt követően alaposan rázzuk össze az italt, és borítsuk ki a pohárból megolvadt vizet, de a jég maradjon.

Erre töltsük rá a shakerből az italt, majd jöhet a díszítés, amihez használhatunk ananász karikákat, menta leveleket, de akár citrom- és narancsszeleteket is.

Thai Mai Tai koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítés:

A hagyományos Mai Tai koktélt egy kicsit eltérő formában készítik a messzi Thaiföldön, illetve nagyon sok thai étteremben is.

Sok különbség nincs, de azért akad, így például nem orgeat szirup kerül bele, hanem jellemzően gránátalma, de a mennyiségek tekintetében is sokkal egységesebb, mondhatni több egy ilyen koktél, hiszen az alkoholos összetevőkből 3 cl kerül bele, míg a gyümölcslevekből is 9 cl.

Konkrétan az elkészítés terén még kisebb a különbség. Az első lépés, hogy jeget töltünk egy shakerbe, majd hozzáadjuk a fentiekben felsorolt összetevőket.

A jégből annyi maradjon a shakerben, hogy nagyjából az egyik fele üres legyen. Ezt követően jól rázzuk össze az egészet, és ha elkészült, koktélos pohárba töltve, citromszeletekkel, mentalevéllel díszíthetjük.

Bergeron-féle eredeti Mai Tai koktél recept

Hozzávalók:

  • 1,5-2 cl lime lé
  • 1 cl cukorszirup
  • 1 cl orgeat szirup
  • 3 cl jamaikai fehér rum
  • 3 cl sötét rum
  • 1,5 cl eredeti karibi Curacao likőr

Elkészítés:

Mivel a Mai Tai koktél annyira jellegzetes, hogy nincsenek határozottan elkülönülő variációi, érdemes megismerni, hogy Bergeron annak idején miként készítette el az italt az eredeti és hamisíthatatlan recept alapján.

Fontos, hogy bár írtunk arányokat, Victor annak idején inkább ízlés szerint dolgozott, folyamatosan kísérletezett, de azért igyekezett tartani magát a fentiekhez.

Érdekesség, hogy Bergeron nem egyszerre öntött mindent a shakerbe, hanem összetevőnként, miközben folyamatosan keverte a koktélt, melyet alaposan összerázott és pohárba töltött.

Már akkoriban lime szeletekkel és mentalevéllel díszítette a végeredményt, ami gyakorlatilag egy mindmáig megmaradt szokás.