• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Long Island Iced Tea koktél recept – egy jeges teának álcázott ütős ital

Talán lehetetlennek tűnik, de egy jeges teából is lehet igazán ütőképes koktél. Mi sem bizonyítja ezt jobban más, mint a Long Island Iced Tea, melyről a legfontosabb tudnivaló, hogy csak a nevében tea.

A Long Island Iced Tea egyike azoknak a koktéloknak, melyek rendkívül könnyedén képesek megvezetni az embereket.

Hiába tűnik ugyanis ránézésre egy átlagos jeges teának, sőt hiába nevezték el erről a hűsítő finomságról is, valójában azonban a végeredmény nagyon messze van az üdítőktől.

Sőt, úgy általában a jeges teáktól is! Gyakorlatilag semmi köze sincs hozzá, hiszen négyféle alapszeszt használnak fel az elkészítéséhez, ezáltal gin, tequila, vodka és fehér rum egyaránt megtalálható benne.

Emiatt csak azoknak ajánlott a fogyasztása, akik jól bírják az alkoholt, és nem zavarja őket, ha többféle típus keveredik egymással, hiszen ez sokakat megzavarhat. A hatás már két-három koktél elfogyasztása után garantált!

A Long Island Iced Tea koktél története

Mint a legtöbb koktél esetén, úgy a Long Island Iced Tea kapcsán is több tézis létezik azzal kapcsolatban, hogy honnan származik, illetve ki álmodta meg ezt a különlegességet.

Az egyik és talán legvalószínűbb magyarázat az amerikai szesztilalom idejét jelölte meg, amikor jellemző volt, hogy a szeszes italokat gyakran ártatlan nevekkel látták el, hovatovább az emberek mindent (is) összeborítottak a kívánt hatás elérésének érdekében.

Egy olyan név pedig, mint a Long Island Iced Tea, egyáltalán nem utalt arra, hogy itt egy nagyon kemény italról van szó, éppen ellenkezőleg.

Egyes feljegyzések szerint a koktélt már az 1920-as években fogyasztották, egyik őshazája pedig Tennessee, ahol whisky és juharszirup is került bele, tehát különbözött némileg attól a recepttől, amit ma ismerünk és alkalmazunk.

Long Island Iced Tea koktél recept – egy jeges teának álcázott ütős ital

Létezik egy másik, egyre gyakrabban hangoztatott történet is a Long Island Iced Tea koktél keletkezése kapcsán, mely csupán 1972-ig vezeti vissza az ital történetét.

Egészen pontosan egy Long Islanden dolgozó bártenderhez, név szerint Robert Butt-hoz, aki magát csak Rosebud név alatt emlegette, és állítólag ő volt az első, aki ilyen italt kevert, méghozzá már whisky nélkül, triple sec-kel elegyítve.

A valóságban alighanem mindkét forrás igaz lehet, hiszen nem kizárt, hogy a Long Island Iced Tea egy nagyon korai, kezdetleges formája már a szesztilalom idején megjelent, majd a hetvenes években forradalmasították, és készítették el elsőként a mai változatát.

Mivel nagyon erős ital, ezért leginkább azok a férfiak fogyasztják, akik bírják az alkoholt. Világszerte rengeteg variációja létezik, hazánkban is sok helyen készítik például cukorszirup nélkül, amivel még ütősebb hatást lehet elérni.

Long Island Iced Tea koktél receptek

Hagyományos Long Island Iced Tea koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Alapvetően a Long Island Iced Tea koktél elkészítése rendkívül egyszerűnek tekinthető.

A fenti alapanyagokat apránként beleöntjük egy jéggel töltött long drinkes pohárba, majd bárkanállal elkeverjük, és a fennmaradó helyet kólával töltjük fel, így a végeredmény színe olyan lesz, mint egy jó erős teának.

Az italt egyszerű lime- vagy citromszeletekkel díszítjük és szívószállal szervírozzuk.

Hawaiian Iced Tea koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

A Hawaiian Iced Tea koktél valójában csak minimális különbséget vonultat fel a hagyományos Long Island Iced Tea-hez képest, azonban mind a megjelenését, mind a színét tekintve határozottan elkülöníthetők egymástól.

Ebben az italban ugyanis ugyanúgy minden összetevőt jégre kell tölteni, azonban az utolsó lépés adja a varázslatot, hiszen nem kóla, hanem ananászlé kerül ilyenkor a pohárba helykitöltőként.

Texas Ice Tea koktél recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

A Texas Ice Tea sokak szerint egyike a legklasszikusabb Long Island Iced Tea koktélreceptnek, hiszen ebben is megtalálható a whisky, pont úgy, mint ahogyan annak idején a szesztilalom alatt készítették.

Gyakorlatilag minden más változatlan benne, az elkészítése is, azonban a whisky típusától függően egy sokkal sötétbarnább, erősebb teajellegű ital készíthető vele, mely természetesen az alkoholtartalom miatt egy sokkal erősebb és ütősebb long drink lesz. Tényleg csak a legkeményebbeknek ajánlott!