• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Klasszikus London Dry Gin újragondolva? Ezt kínálja a Jodhpur gin!

A nyári forróságban különösen jól tud esni egy hűsítő koktél, amihez ilyenkor nagyon sokan választanak egy jó gint, mint amilyen például az egyre népszerűbb Jodhpur.

Általánosságban elmondható, hogy aki töményebb szeszes itallal szeretne frissülni a nyári időszakban, az előszeretettel dönt valamilyen minőségi gin mellett, aminek az oka részben az, hogy többségük önmagában is ízletes, másrészt pedig nagyszerű koktélalap egyben.

 

A legtöbben a klasszikus London Dry Gineket keresik, ha klasszikus borókapárlatot akarnak fogyasztani, de ma már egyre több olyan gyártó ismert világszerte, akik azon igyekeznek, hogy különféle ízesítésekkel és egyedi összetevőkkel dobják fel a klasszikus recepteket.

 

Az egyik ilyen Angliából származó gin-különlegesség a Jodhpur is, aminek a sajátos jellegét az adja, hogy tökéletesen ötvözi az angol hagyományokat egy egészen idegen kultúrával.

 

Angol gin, indiai ízek

 

A Jodhpur gin történetét és elkészítésének módját sajnos jótékony homály fedi, az viszont köztudott, hogy ezzel a különleges itallal semmi mást nem szeretett volna a gyártó, csak valami újdonságot, egy egészen friss élményt, egy kevéske kalandot adni a fogyasztóknak.

 

Ennek fényében született meg az a gondolat, hogy a Jodhpur név alatt egyesítsék a klasszikus angol ginek sajátosságait az indiai gasztronómiára jellemző ízekkel és aromákkal, illetve azzal a giccses színességgel, ami olyannyira jellemzi az országot.

 

Ennek köszönhető, hogy a gin nevét is Jodhpur, a kék város ihlette, mely Északnyugat-Indiában, Rajasthan államban fekszik, méghozzá a híres fűszerút egyik csomópontjaként, ahol a különféle ízvilágoknak évszázados hagyományai vannak.

 

Ezt a különleges hangulatot, atmoszférát és aromavilágot szerette volna megörökíteni a gyártó a Jodhpur gin keretein belül, amit ma már többféle eredeti recepttel sikerült egy olyan magas szintre emelniük, hogy rögtön a ginkészítés élvonalába kerültek.

 

Lássuk azonban, hogy mindezt milyen termékekkel sikerült elérniük!

 

A legjobb Jodhpur ginek

 

Az angol lepárló palettája egylőre még nem túl széles, mindössze négy termék közül válogathatnak a különleges ízek szerelmesei, így most lássunk mindegyikről néhány fontos tudnivalót, illetve érdekességet.

 

Jodhpur London Dry Gin

 

A Jodhpur London Dry Gin a gyártó egyik klasszikusabb vonalon mozgó terméke, amely tökéletesen megmutatja, hogy miként lehet a klasszikus receptnek csak egy minimális módosításával olyan eredményt elérni, ami végül teljes egészében meghatározza az ízvilágot.

 

Ennek a ginnek az alapja ugyanis egy klasszikus borókapárlat, ehhez azonban olyan speciális indiai fűszereket és gyógynövényeket kevert a lepárló, mint a koriander, a narancs, a citrom, a grapefruit vagy éppen az angyalgyökér.

 

Ennek köszönhetően az ital egyszerre lett édes és keserű, de mindenképpen citrusos, határozottan friss és üde hatású, így a Jodhpur London Dry Gin képes volt magabiztosan kitörni a megszokott határok közül, miközben megőrizte az italtípus jellegzetességeit.

 

Ez a fűszeres és friss jelleg egyébiránt az első kortytól a lecsengés végéig megmarad, emiatt mindenképpen érdemes megkóstolni önmagában, de amennyiben valamilyen speciális, mondhatni pikáns jellegű koktélt készítenénk belőle, akkor is megállja majd a helyét.

 

Jodhpur Reserve

 

A lepárló azonban természetesen nem állapodott meg az alapváltozatnál, így született meg a Jodhpur Reserve, ami egy kifejezetten erős gin lett a sorban, különlegességét pedig a speciális érlelése adja, hiszen ezt a párlatot két évre amerikai tölgyfahordókba zárták.

 

Sőt, nem is akármilyen fahordókba, hanem olyanokba, amelyekben korábban brandyt tároltak. Ez már önmagában is egy nagyon sajátos jelleget ad az italnak a több mint tízféle gyógynövény receptbe iktatása mellett, de a 43 százalékos alkoholfok sem elhanyagolható tulajdonság.

 

Különleges aromavilágát többféle díjjal jutalmazták, ami nem meglepő, hiszen egy egyszerre finom és elegáns megoldásról van szó, ami vaníliás, gyümölcsös, kissé karamellás és fás hatást tud felvonultatni.

 

Egyszerre száraz és nagyon ízletes, emiatt a Jodhpur Reserve mindenképpen megkóstolandó önmagában, de ha egy speciális összhatású és aromavilágú italt kevernénk belőle, akkor sem vall kudarcot.

 

Jodhpur Spicy

 

Hogy a Jodhpur ginek között milyen sok különlegességet is találhatunk, azt jól bizonyítja a Jodhpur Spicy névre keresztelt párlat, ami a klasszikus London Dry Gin egy alaposan továbbgondolt változata, méghozzá a csípős ízek kedvelőinek dedikálva.

 

Ennek a különleges szeszes italnak az ízesítését ugyanis többféle csípőspaprika, valamint kétféle bors adja, aminek következtében csak azoknak érdemes megkóstolniuk, akik szeretik és bírják is a csípős aromákat, hiszen itt ez a hatás lesz az uralkodó.

 

A Jodhpur Spicy természetes csípősségét köményes és gyömbéres háttér támogatja meg, amitől még jobban képes égetni a szánkat és a torkunkat már egyetlen korty után is, hogy utána ez az érzés a hosszúra nyúlt lecsengés során alaposan kitartson.

 

Annyira jellegzetes ízvilágot kínál, hogy fogyasztása kizárólag önmagában javasolt, bár koktélban is kiváló lehet, amennyiben találunk hozzá olyan aromákat, amelyek megfelelő hátteret biztosítanak az italnak.

 

Jodhpur Mandore

 

Szeretjük, ha egy gin klasszikus, újító, erőteljes és frissítő is egyszerre? Ebben az esetben a Jodhpur Mandore gin biztosan nem okoz csalódást, hiszen miközben minden elemében érezni a hagyományos London Dry Gin fanyarságát, mellette egy nagyon erőteljes citrusosság is bujkál benne.

 

Ezúttal azonban nem egyszerű citromos vagy narancsos megoldásról van szó, hiszen a gyártó stílusosan indiai citrusféléket adagolt a párlathoz, így például keserű narancs, kalamondin, valamint a kesernyés buddha keze citrom kerültek bele aroma szintjén.

 

A Jodhpur Mandore emiatt egy nagyon eredeti és friss hatást keltő ital lett, mely tökéletes kontrasztba állítja a selymes és csípős ízeket, méghozzá hamisíthatatlan borókás és gyógynövényes jegyekkel kiegészülve, amelyek szintén meghatározzák a gin ízvilágát.

 

Indiai vonatkozása és aromavilága miatt annyira eredeti, hogy mindenképpen meg kell kóstolni önmagában, behűtését követően kifejezetten kellemes aromavilág társul hozzá, méghozzá hosszadalmas lecsengés társaságában.