• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés: összegyűjtöttük a legismertebb fröccstípusokat

Bár valaki egész évben előszeretettel fogyasztja, a nyári szezonban határozottan megnövekszik azoknak a száma, akik egy finom fröccs mellett oltanák szomjukat, hiszen ennél jobb frissítőt elképzelni sem tudnának az ízletes borok szerelmesei.

A fröccsök többsége ugyanis elsődlegesen nem azt a célt szolgálja, hogy fogyasztója gyorsan delíriumos állapotba kerüljön tőle, sokkal inkább azt, hogy visszafogott mennyiségű alkohol mellett hidratálja szervezetét, így a nagy nyári melegben különösen jó döntés.

 

Sajnálatos módon a fröccs kifejezés mára sokak szemében elvesztette eredeti varázsát, miután évtizedeken át az olcsó alkoholos italok szinonimája volt, mára azonban egyre többen ismerik fel újra, hogy minőségi borokkal és megfelelő odafigyeléssel az ilyen kevert italok ugyanolyan művészetnek tekinthetők, mint bármelyik egyszerűbb koktél.

 

Mivel a Vitexim kínálatából rengeteg minőségi bor közül válogathatunk, amelyek jelentős része alkalmas a fröccskészítésre is, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük a legismertebb fröccstípusokat, illetve minden fontos részletet, amit erről az italtípusról tudni kell.

 

A fröccs története

 

Elgondolkoztunk már azon, hogy honnan ered a fröccs, egyáltalán ki volt az első, aki a történelemben először szódát adott a borhoz? Talán meglepődünk, de egy vérbeli magyar találmányról beszélünk, aminek a története napra pontosan datálható.

 

Egészen konkrétan 1842. október 5-én történt, amikor Fáy András, a magyar reformkori művészet egyik legnagyobb irodalmi és társadalmi aktivistája meghívta magához fóti borospincéjébe Vörösmarty Mihályt és néhány művészbarátját, köztük például Jedlik Árnyost is.

 

Noha a baráti találkozó egy egyszerű szüretnek és eszmecserének ígérkezett, valójában azonban meghatározó esemény maradt a magyar borfogyasztás történelmében. Jedlik ugyanis az elektromossághoz kapcsolódó kísérletei mellett arról vált híressé, hogy feltalálta a szóda nagyipari előállításának és alkalmazásának lehetőségét.

 

Gyakorlatilag ő alkotta meg a világ első szódáspalackját, amit el is vitt magával a baráti találkozóra, ahol a többiek legnagyobb elégedettségére a Fáy-birtokon elkészítette a világ első fröccsét, amit először a német hatások miatt spriccernek neveztek el, de Vörösmarty jóvoltából csakhamar megjelent a magyaros elnevezése is, avagy a fröccs.

 

A költő később a Fóti dal című költeményében meg is örökítette az utókor számára ezt a túlzás nélkül történelmi pillanatot, hiszen a költeményében írott „fölfelé megy a borban a gyöngy” sor pontosan a világ első fröccsözésének állít emléket.

 

Hogyan készül a jó fröccs?

 

Egy fröccs elkészítéséhez ugyan nem kell mixertanfolyamot végeznie senkinek, azonban egy jó fröccshöz már be kell tartani néhány alapszabályt, máskülönben a végeredmény hagy majd némi kívánnivalót maga után. Lássuk a legfontosabbakat!

 

A fröccskészítés alapja és lényege minden esetben az, hogy a bor és a szóda megfelelő arányban kerüljön a pohárba. Ma már rengeteg különböző fröccstípust ismerünk, amelyek mögött más és más arányok vagy hozzávalók húzódnak meg – ezekről azonban egy kicsit később beszélünk.

 

Lényeges odafigyelni arra, hogy jó fröccsöt csak jó borból lehet készíteni, azonban vannak olyan borok, amelyek annyira különlegesek vagy olyan magas szinten állnak, hogy nem szabad hígítani őket.

 

Ezen felül fröccshöz nem ajánlott vörösbort alkalmazni, inkább valamilyen jobb fehérbort, de a nagy nyári melegben vagy az édeskésebb aromák kedvelői között egyre népszerűbbek a rosé borból készült fröccsök.

 

Ügyeljünk arra is, hogy a bor ne legyen se túl hideg, se túl meleg. A legjobb fröccs a pincehideg borokból készül, ami azt jelenti, hogy nagyjából 10-12 Celsius fokosak, vagyis még a nagy nyári melegben is kellemesen hűsítők, de mégsem bántják a torkot.

 

A savasabb borok nem a legjobbak egy fröccsben. A legjobb fröccsborok közé ezért leginkább az olaszrizlingből vagy a szürkebarátból készült italok sorolhatók, de hangsúlyozni kell még egyszer a különféle rosékat is.

 

A jó fröccs elkészítésének az alapszabálya, hogy a keverés során mindig a bor kerül a pohár aljára, majd ehhez adagoljuk hozzá a szódavizet, ami lehetőség szerint ugyanolyan hűvös legyen.

 

A legismertebb fröccstípusok

 

A fröccs 2013 óta a Magyar Értéktár része. A bor és a hozzáadott szódavíz mennyisége alapján nagyon sokféle típusa ismert. Kevesen tudják, de a fröccs elnevezést ma már más esetekben is alkalmazzák, így alkoholos- és alkoholmentes italkeverékekre is.

 

A fröccs kifejezés a pohárban kevert megoldások mellett a szájban vagy gyomorban vegyített italoknál is egyre gyakrabban használt, Magyarországon azonban a többség még mindig a bor és a szódavíz megfelelő arányú elegyére alkalmazza.

 

Sőt mi több, a fröccs elnevezés mellett nagyon sokféle altípust ismerünk, az alábbiakban pedig össze is gyűjtöttük a legismertebb változatokat:

 

Kisfröccs

 

A kisfröccs vagy más néven rövidlépés minden kétséget kizáróan az egyik legismertebb ital, ami a bor és a szóda keverékéből készül. Mindössze 1 dl bor és 1 dl szóda alkotja, ezért nem véletlen, hogy József Attila úgy vélekedett róla: egyetlen füttyre meg lehet inni. Innen ered egyébiránt a néhány régióban még használt fütty elnevezés is a kisfröccs kapcsán.

 

Hosszúlépés

 

A hosszúlépés gyakorlatilag a kisfröccs felvizezett fajtája, hiszen ebben az esetben 1 dl borhoz 2 dl szódavizet adnak hozzá. Különösen népszerű nyáron, amikor lényeges a hidratálás, illetve a folyadékbevitel, hiszen ennél jobb frissítőt aligha találnánk.

 

Nagyfröccs

 

A nagyfröccs tekinthető minden fröccs ősének. A hagyományos és egyben klasszikus keverés, így ha valaki csak egy fröccsöt kér, akkor jellemzően erre gondol. Bizonyos régiókban hajtásként vagy húzásként is ismerik. Elkészítéséhez 2 dl borra és 1 dl szódára lesz szükség.

 

Házmester

 

A házmester gyakorlatilag nem más, mint az alapfröccsök megnövelt mennyiség mentén elkészített változata. Egy igazi nyári hűsítő, hiszen fél liter frissítőről beszélünk, amit 3 dl borból és 2 dl szódavízből készítenek.

 

Viceházmester

 

A viceházmester a házmester fordított arányát takarja, amit leginkább azért találtak ki, hogy a nyári melegben legyen egy olyan ital, ami kellően hűsít, de mégsem száll azonnal a fejünkbe. Jellemzően 2 dl borból, valamint 3 dl szódavízből készül, és érdemes kipróbálni egy jó roséval, ami extra üdeséget kölcsönöz számára.

 

Krúdy-fröccs

 

Egy klasszikus nagyágyú, amit azért emelünk ki külön is a sorból, mert nagyon népszerű a baráti társaságok között. Nem véletlenül, hiszen ezt az italt 9 dl bor és 1 dl szódavíz alkotja, amit Krúdy különösen kedvelt a maga idejében, sőt úgy beszélt róla, hogy a szódával csak egy kicsit „megvicceli” a bort.

 

Egyéb fröccstípusok

 

  • Kisházmester: 1 dl bor + 4 dl szóda
  • Nagyházmester: 4 dl bor + 1 dl szóda
  • Távolugrás: 1 dl bor + 9 dl szóda
  • Hármasugrás: 1 dl bor + 5 dl szóda
  • Lakófröccs: 1 dl bor + 4 dl szóda
  • Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda
  • Alpolgármester: 4 dl bor + 6 dl szóda
  • Avasi fröccs: 7 dl bor + 3 dl szóda
  • Spriccer: 5 dl bor + 1 dl szóda
  • Maflás: 5 dl bor + 5 dl szóda
  • Lámpás: 15 dl bor + 5 dl szóda
  • Csatos: 10 dl bor + 5 dl szóda
  • Bakteranyós: 2,5 dl bor + 2,5 dl szóda
  • Puskás-fröccs (vagy 6:3): 6 dl bor + 3 dl szóda
  • Kőművesfröccs: 25 dl bor + 5 dl szóda
  • Kaszás fröccs: 7 dl bor + 3 dl szóda

 

Különleges fröccstípusok

 

  • Macifröccs: 1 dl bor + 2 dl málnaszörp szódával
  • Szerencsés flótás: kisfröccs + rum
  • Újházi fröccs: 1 dl bor + 2 dl kovászosuborka leve
  • Nagymedve: 3 dl vörösbor + 1 dl kóla + 1dl rum
  • Kisvadász: 1 dl vörösbor + 1 dl kóla
  • Nagyvadász: 2 dl vörösbor + 1 dl kóla