• 35 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Karácsonyi koktélok otthonra: egyszerű receptek kezdőknek és haladóknak

Az ünnepekhez sokaknak hozzátartozik, hogy összejön a család és megjelennek a barátok is. Ilyenkor az italozás mondhatni elengedhetetlen. Ha te is szeretnéd idén egy kicsit feldobni a közös együttlétet, a karácsonyi koktélok magabiztos hátteret kínálhatnak ehhez.

Az sem baj, ha nem vagy egy gyakorlott mixer, sőt fogalmad sincs róla, milyen italokat, pontosan mivel érdemes keverni a megfelelő eredmény eléréséhez, mert ebben a cikkben most nemcsak a haladókhoz, hanem a kezdőkhöz is szólunk.

 

Az alábbiakban ugyanis olyan karácsonyi koktélokat gyűjtöttünk össze pontos recepttel és elkészítési módjuk leírásával, amelyeket bárki könnyedén el tud készíteni különösebb nehézség nélkül.

 

Ha te is emlékezetessé szeretnéd tenni idén az ünnepeket, akkor ne is keress tovább, lepd meg családodat különleges ízekkel, hiszen szerintünk ezek most a legjobb karácsonyi koktélok otthonra:

 

Klasszikus forralt bor karácsonyi ginnel

 

Hogy a forralt bor is koktél lenne? Természetesen, viszont mi most egy olyan egyszerű receptet hoztunk nektek, ami nemcsak egy meleg és fűszeres italt varázsol az asztalra, hanem olyan aromákat, amelyek garantáltan a legjobbá tudják tenni a forralt bort.

 

Hozzávalók (6 adaghoz):

 

  • 750 ml minőségi vörösbor (például: Chenet Cabernet-Syrah)
  • 100 ml gin (például: Ginbery's Gin)
  • 60 g kristálycukor
  • 2 db csillagánizs
  • 4 db szegfűszeg
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 1 db fahéjrúd

 

Elkészítés:

 

A klasszikus forralt bor alapja a cukorszirup, és ezen a ponton máris elérkeztünk oda, hogy nem kell bizonygatnunk ennek az italnak a koktéljellegét. Nem kell megvenni, otthon is elkészíthető, csak tegyük a 60 g cukrot egy lábosba, adjunk hozzá 75 ml vizet és várjuk meg, amíg a cukor teljesen feloldódik benne.

 

Ezt követően töltsük a vörösbort egy nagy lábosba, adjuk hozzá az összes fűszert, majd melegítsük alacsony hőfokon, de ne forraljuk fel. Ha megfelelően átmelegedett, hagyjuk ázni 30 percig, hogy a fűszerek íze kioldódhasson.

 

 

Mielőtt tálalnánk, melegítsük fel újra, keverjük hozzá az időközben lehűlt cukorszirupot, majd végül 100 ml ginnel bolondítsuk meg az egészet. A végeredmény? Elég, ha annyit mondunk, hogy érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle.

 

Klasszikus tojáslikőr brandyvel

 

A klasszikus tojáslikőr egy igazán nagyszerű ünnepi ital, azonban most hoztunk egy olyan receptet, aminek részeként néhány extra összetevővel dobhatod fel a végeredményt, így például brandyvel, amitől a végeredmény közel sem lesz hétköznapi.

 

Hozzávalók (4-6 adaghoz):

 

  • 100 ml brandy (például: Courriere XO)
  • 50 g kristálycukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia (esetleg vaníliás cukor)
  • 400 gramm sűrített tej
  • 75 ml víz

 

Elkészítés:

 

A tojáslikőr elkészítéséhez is elsőként a cukorszirupot állítjuk össze. Ehhez a 75 ml vizet és az 50 gramm cukrot egy lábasban összeöntjük, majd addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik.

 

Amíg a szirup kihűl, krémesre verjük a tojássárgákat, majd hozzáadjuk a vaníliát, a sűrített tejet és végül a brandyt, végül pedig simára, egyenletesre keverjük.

 

Utolsó lépésként hozzáöntjük a kihűlt cukorszirupot, és az egészet alapos keverés után hűtőbe tesszük. A legjobb, ha legalább 4-8 órát pihenni hagyjuk.

 

Hot Buttered Rum

 

A Hot Buttered Rum egy felénk nem túl ismert, de vérbeli karácsony ital – már az ízvilága miatt is. Nagyon gazdag aromák és krémes textúra jellemzi, így tökéletes társ lehet minden karácsonyi összejövetelen.

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

 

  • 100 ml sötét rum (például: Captain Morgan Dark Rum)
  • 150 ml forró víz
  • 2 evőkanál sótlan vaj (olvasztva)
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj

 

Elkészítés:

 

Egy bögrébe csorgassuk bele az olvasztott vajat, majd adjuk hozzá a barna cukrot és a fahéjat. Egy kicsit kevergessük el és öntsük rá a 100 ml rumot, majd utána lassan kevergetve adagoljuk a forró vizet is.

 

Ha nem akarjuk túlzottan felhígítani, nem kell mind a 150 ml-t. Szervírozás során fahéjrúddal díszíthetjük.

 

Cranberry Moscow Mule

 

A klasszikus Moscow Mule koktélt talán ismerik néhányan, azonban most elhoztuk nektek ennek az ünnepi verzióját, amely gyömbéres és áfonyás aromákkal, valamint sokkal frissítőbb jelleggel kecsegtet.

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

 

  • 30 ml vodka (például Stalinskaya)
  • 120 ml gyömbérsör
  • 30 ml áfonyalé
  • 15 ml friss lime- vagy citromlé

 

Elkészítés:

 

A Cranberry Moscow Mule elkészítése sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Nincs más teendőnk, mint elsőként megtölteni egy koktélos poharat jéggel. Erre ráöntjük a vodkát, majd az áfonya és a lime- vagy citromlevet.

 

Alaposan elkeverjük az egészet, és óvatosan feltöltjük a gyömbérsörrel. Óvatosan kevergessük, hogy a szénsav megmaradjon benne. Amilyen őrülten hangzik, annyira finom és ünnepi. Próbáld csak ki!

 

Peppermint White Russian

 

A vodkás koktélok kedvelői biztosan jól ismerik a White Russiant, most azonban bemutatjuk egy különleges változatát, egy olyan ünnepi desszertitalt, ami mentával kombinálva egyenesen elragadó frissességgel kecsegtet.

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

 

 

Elkészítés:

 

Az első lépés, hogy egy kisebb koktélos poharat megtöltünk jéggel, aztán szép sorban hozzáadjuk az alkoholos összetevőket, így a kávélikőrt, a vodkát és a mentalikőrt is, majd óvatosan elkeverhetjük az egészet.

 

Erre öntjük rá a tejszínt, amit hagyhatunk a tetején lebegni, de ha rajongunk a krémes textúráért vagy szeretnénk, ha jobban összeállnának az ízek, akkor nyugodtan keverjük el ezt is.

 

Gingerbread Old Fashioned

 

Listánkon nem szerepelt még whisky likőr, pedig karácsonykor sokan bontanak meg egy-egy üveg minőségi bourbont vagy scotch-ot, és most itt van hozzá egy olyan karácsonyi hangulatú koktélrecept, ami igazi kortyolgatós ünnepi ital lesz.

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

 

 

Elkészítés:

 

A különleges ünnepi whisky likőr elkészítéséhez először is keverjük el a bourbon whiskyt és a mézeskalácsos szirupot, majd keverés közben a karamellás likőrt és adjunk hozzá jégkockát, végül pedig csepegtessük hozzá a keserűlikőrt.

 

Alaposan keverjük el az egészet, majd szűrjük le az italt egy koktélpohárba. Ha nincs otthon mézeskalács szirup? Könnyedén készíthetünk a következők szerint:

 

120 ml vízhez adagoljunk 200 g barna cukrot, 1 teáskanál fahéjat, negyed teáskanál szerecsendiót és szegfűszeget, valamint 1 teáskanál vaníliát, majd az egészet addig melegítsük, amíg a cukor fel nem oldódik. Kihűlés után kész is a szirup!

 

Champagne Punch

 

Sokan isznak pezsgőt karácsonykor, de úgy éreztük, hogy elérkezett az idő, hogy bemutassunk egy olyan ünnepi pezsgős puncsot, amely garantáltan örök kedvenc marad a családi hagyományokban. Vigyázat: nem hétköznapi ital!

 

Hozzávalók (10-12 adaghoz):

 

  • 750 ml pezsgő (például: Chenet Sweet)
  • 300 ml fehér rum (például: Old Nick White Rum)
  • 500 ml áfonyalé
  • 500 ml almalé (a merészebbeknek almabor)
  • 150 ml narancslé

 

Elkészítés:

 

Az egyik legegyszerűbb koktélrecept, amihez nincs szükség másra, csak arra, hogy egy nagy tálban vagy akár kancsóban összekeverjük a szénsavmentes összetevőket, így az áfonyalét, az almalevet vagy almabort, a narancslevet és természetesen a rumot.

 

Ezt az egészet hűtsük le alaposan, majd szervírozáskor adjuk hozzá a pezsgőt – akár már a pohárban –, hogy megőrizze szénsavasságát. Ha igényesek akarunk lenni, egy-egy jégkockával és friss gyümölcsökkel díszítjük.