• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Ismerjük meg a pezsgővilág Mekkáját, a francia Champagne régiót

Bár manapság a világ minden táján készül pezsgő, a kérdéses italtípus őshazája azonban kétségtelenül Franciaország, azon belül is a Champagne régió marad, hiszen itt született meg egykoron az a különleges ital, ami bearanyozza ünnepeinket és jeles eseményeinket.

A Champagne vidék több tekintetben is különleges, hiszen nemcsak borok és pezsgők, hanem olyan világszinten ismert prémium italok készülnek még itt, mint a Meukow konyak, bár a hűvösebb klímájú, mészköves közeg mégis inkább a szőlőből készült nedűi miatt vált világhírűvé.

Noha a Champagne régió valójában egy óriási terület, de azt több kisebb régióra lehet osztani, amelyek nagyon sokszor egymástól teljesen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Összesen öt ilyet lehet elkülöníteni egymástól, amelyek között meglepően nagy különbségeket találhatunk.

Ha szeretnénk megismerkedni velük, illetve megtudni néhány izgalmas részletet a pezsgőkészítés őshazájáról, az alábbiakban minden fontos részletet összegyűjtöttünk, az olvasás mellé pedig meleg szívvel ajánljuk a Vitexim minőségi pezsgőkínálatát.

 

Vallée de la Marne

 

A Marne folyó völgye a Champagne régió egyik legkülönlegesebb közege, ahol a híres Pinot Meunier szőlőt termesztik a legnagyobb mértékben. Egy 100 kilométeres hosszúságban elnyúló katlanról beszélünk, ami olyan premier és grand cru falucskáknak ad otthont, mint Hautviller, ahol a legendás Dom Perignon is élt.

A régión belül a legnépszerűbb terület Épernay környéke, ahol a legnagyobb arányban fordul elő a mészköves talaj, nem mellesleg pedig errefelé található a népszerű Billecart-Salmon központja is, akik jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő gyártó a Champagne régióban.

A teljes szőlőszortiment mintegy 60 százaléka Pinot Meunier, de Chardonnay és Pinot Noir is nagy mennyiségben van errefelé, azonban az utóbbi években egyre több új fajta jelent meg. Jellemző, hogy minél nyugatabbra megyünk a völgyben, annál több újdonsággal találkozhatunk.

A Valleé de la Marne régióból származó borok jellemzően fiatalos és friss hatást keltenek, nagyon dinamikusak, hiszen a vidéket elnyújtva érik az óceáni és a szárazföldi hatások, miközben a hűvösebb klíma miatt hosszabb érlelési idő jellemzi az itt készülő pezsgőket.

 

Cote des Blancs

 

A borászok szerint a Cote des Blancs földrajzilag a Champagne régió egyik legoptimálisabb borvidéke, hiszen keleti fekvésű dombjai rengeteg napsütést kapnak, így napközben rengeteg napsütés éri a szőlőt, a legmelegebb nyári napokon mégsem veszélyezteti a termést a túlérés.

Szintén egy mészkőben gazdag vidékről van szó, ami talán itt a leginkább domináns az összes régió közül. Gyakori, hogy a talaj felső része alatt néhány centiméterrel csak mészkövet találni, ami nagyon kedvező hatást gyakorol a szőlőre.

A mészkő ugyanis jó vízelvezető, segít a hő visszaverésében és megtartásában, mindemellett pedig nemcsak megtámogatja a szőlő érését, hanem még a bor ízét is képes ásványos jegyekkel gyarapítani.

A régió egyik legnépszerűbb szőlőfajtája a Chardonnay, más típusokkal nagyon ritkán kísérleteznek. Hogy mennyire népszerű közegről van szó, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy a Champagne régió 17 grand cru falujából 6 darab található itt.

 

Cote de Sézannes

 

A Cote de Sézannes bár a neve alapján hasonlónak tűnhet a Cote de Blancs-hoz, valójában azonban a kettő között nem sok különbség van azon túl, hogy itt is a Chardonnay szőlőtípus uralkodik, azonban jóval kisebb arányban (a becslések szerint nagyjából 60 százalékkal).

A két borvidék bár egymás szomszédságában fekszik, azokat egy lápos és ingoványos régió választja el egymástól, sőt Sézannes nem is annyira a mészkőre épül, mint inkább az agyagos közegre, emiatt nagyon sokan mellőzik, holott nagyon izgalmas pezsgők készülnek errefelé-

Az agyagos és mészköves háttér miatt ugyanis az itt készülő Chardonnay-k nagyon gazdag és telt ízvilággal rendelkeznek, mi több egészen komplex hatás jellemzi őket, aminek az oka nem más, minthogy errefelé hamarabb érik a szőlő, így kerekebb savakkal és teltebb ízekkel is rendelkeznek.

Ennek köszönhetően sokkal gyümölcsösebb hatás jellemzi őket, mint a Cote de Blancs régióban termett szőlőből készült pezsgőket. A régióban általános szőlőtípus még a Pinot Meunier, amit nagyon gyakran alkalmaznak rozé készítésére.

 

Montagne de Reims

 

Amennyiben a Champagne régió leghíresebb vidékét keressük, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy az a Montagne de Reims lesz. A legészakibb alrégióról van szó, ahol a legtöbb grand cru falu található, így ha valaki felfedezni a leghíresebb francia borrégiót, alighanem itt köt ki.

Ennek az oka még, hogy itt található a Champagne régió központja, Reims is, ami egy igazán csodálatos kisváros lett, benne a legnagyobb pezsgőházak székhelyeivel és Michelin csillagos éttermek sokaságával.

Itt található továbbá a régió két talán legismertebb borháza is, a Veuve Clicquot és a Piper Heidsieck, amelyek leginkább Pinot Noir szőlőből készített pezsgővel írták fel magukat a világtérképre.

Érdekesség, hogy a Montagne de Reims földrajzilag a mészköves és az agyagos talaj keverékére épül fel, ami különösen ideális közeg a Pinot Noir termesztéséhez. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy ezen a vidéken 60 százalékban ez a szőlőtípus a jellemző.

Mivel a Champagne régió legészakibb fekvésű területéről beszélünk, ezért a gazdák itt csak déli fekvésű dombokra ültetik a szőlőt, mert így sokkal kisebb a fagykár veszélye, és több napfényt kapnak a gyümölcsök.

 

Cote des Bar

 

Meglepő, hogy a Champagne régión belül milyen nagy különbségek vannak az egyes területek között, amit mi sem bizonyít jobban más, mint a Cote des Bar sajátosságai. Ez a környék legdélebbi fekvésű területe – közel két órát kell autózni Reimstől, hogy elérhessük –, és egészen más közeget mutat, mint a többi terület.

Bár a Pinot Noir szőlő itt is dominanciát élvez – a becslések szerint a teljes szortiment közel 90 százalékát ez adja –, azonban az eltérő klíma, valamint talajszerkezet miatt egészen más ízvilágot ad a pezsgőnek.

Ezt nyomatékosítja többek között, hogy agyagos márga uralja a földet, mégsem a Chardonnay terjedt el, mert nagyon meleg közegről van szó, ami kedvező a kékszőlők számára, nem mellesleg a Pinot Noir termelésének története errefelé egészen a római időkig nyúlik vissza.

A Cote des Bar története azért érdekes, mert nagyon sokáig itt leginkább csak szőlőtermesztés folyt, így a nagyobb házak előszeretettel vásároltak innen gyümölcsöt, hogy még különlegesebbé tudják tenni pezsgőiket.

A kétezres évek elején azonban óriási változások mentek végbe a környéken, hiszen a borászatok egymás után kezdtek el saját pezsgőket készíteni, méghozzá többnyire saját szőlőfajtából.

Ez egy egészen új megközelítést adott a Champagne régiónak, hiszen a Cote des Bar vidékén található borászatok nem rendelkeznek reserve borokkal, emiatt pezsgőik leginkább egy évjáratból származnak, így sokszor találkozhatunk dűlőszelektált italokkal, illetve olyan szőlőkből készült borokkal, amelyekről sokan még nem is hallottak.

Ilyen a Pinot Blanc, az Arbane vagy a Petit Meslier, amelyekről kevesen tudják, de ugyanúgy engedélyezett szőlőfajták itt, mint a Pinot Noir vagy a Chardonnay.

Jellemző még erre a vidékre, hogy az alapborok sokszor hordós érlelést kapnak, illetve erősen limitált mennyiségben készülnek. Ezért történhetett, hogy ez a sokáig mellőzött déli terület ilyen gyorsan igazi kuriózummá vált a pezsgővilág Mekkájában.

A szortiment ráadásul valóban nagyon változatos, itt bármelyik faluban érhetnek minket meglepetések, hiszen van, ahol kizárólag Chardonnay-vel vagy nagyrészt Pinot Noir szőlővel foglalkoznak, így nem lehetne egykönnyen beskatulyázni ezt a közeget.