• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Ismerd meg a Balaton Gint, mely képes volt palackba zárni a magyar tenger hangulatát

Az idősebb korosztály még emlékezhet rá, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen nagy népszerűségnek örvendett itthon a gin, de különösen a gin-tonik fogyasztása. Az évtizedek alatt azonban az ital lassacskán háttérbe szorult, és csak az utóbbi néhány évben érződött ismételt fellendülés.

Az emberek ugyanis újra kezdik felfedezni maguknak ezt az italt, azaz egyre nagyobb az igény a jó minőségű ginre, amit ma már nemcsak külföldi-, hanem egyre jobb minőségű hazai párlatokkal is lehetőség van kiszolgálni.

 

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, mint példának okáért a Balaton Gin megjelenése, ami az italtípuson belül toronymagasan a prémium kategóriát képviseli itthon. Érdekessége, hogy a klasszikus angol ginek sajátosságait a Balatonra jellemző íz- és illatjegyekkel ötvözték a készítők, így egy igazán különleges ital született.

 

Hogy mit kell tudni még a Vitexim kínálatából is megvásárolható Balaton ginről? Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót az ital történetéről, hátteréről, illetve sajátosságairól egyaránt.

 

A Balaton Gin története

 

A Balaton Gin egy fiatal ital a hazai ginpalettán. Ötlete mindössze három évvel ezelőtt pattant ki alkotója, Fehér Péter fejéből, aki a balatoni borvidéken, a Somló hegy lábánál vezeti évek óta saját pálinkafőző üzemét.

 

Péter szerint az ital története 2017-ben született, amikor egy kedves ismerőse a Balaton partján meghívta egy gin-tonikra. Korábban soha nem ivott még hasonlót, azonban nagyon megtetszett neki a gin semmivel sem összehasonlítható ízvilága, így rögtön fel is tette a kérdést saját főzőmesterének: főzdéjük technológiája alkalmas lenne-e gin lepárlására?

 

Miután igenlő választ kapott, a legfontosabb akadály el is hárult a Balaton gin elől, azonban hosszú út vezetett még az első gin elkészítésééig. Kezdetben a koncepció sem volt egyértelmű, hiszen Péter a saját márkájukat akarta megerősíteni a készülődő itallal, majd 2018-ban ellátogatott a bécsi Gin Fesztiválra, ahol kitisztult előtte a kép.

 

Miután ugyanis célirányosan, szakmai szemmel nézett körbe a gingyártók között, megakadt a szeme az ibizai ginen. Megtetszett neki, hogy egy olyan italt készítettek, ami a felhasznált összetevőkkel, ezáltal ízvilágával képes prezentálni egy egész régiót.

 

Ekkor pattant ki a fejéből, hogy leendő ginjével a legnagyobb magyar tó előtt szeretne tisztelegni. Így született meg a Balaton Gin, melynek elkészítéséhez a magyar tengerre jellemző ízeket és aromákat zárták palackba – természetesen a környéken termő fűszerek, gyümölcsök és egyéb összetevők alkalmazásával.

 

Levendula, szőlő, bodza és birs a titkos recept része

 

Hogy milyen összetevők kerültek végül a Balaton Gin titkos receptjébe? A gint meghatározó elemek mellett valóban olyan elemekről van szó, amelyek a mai napig meghatározzák a régiót.

 

Ilyen például a tihanyi levendula, ami nagyon jellegzetes fűszerességet tudott adni az ital számára, egy olyan nagyszerű fűszernövény, ami karaktert csempészett a párlatba, sőt a szép lecsengéshez, a kerek ízélményhez is hozzájárult – nyugtató hatásáról nem is beszélve.

 

A levendula mellett a szőlő is nagyon jellemző a Balatonra, így mi sem természetesebb, minthogy a ginhez kiváló muskotályos szőlőt adtak hozzá, ami a környék legismertebb gyümölcsei közé tartozik. Segítségével a többi gabonapárlathoz mérten a Balaton Gin sokkal lágyabbá és selymesebbé vált, miközben lecsengése egyaránt édeskés lett.

 

Míg a levendula és a szőlő inkább a tó északi oldalát képviseli, addig a déli fekvésből is akadnak sajátos aromák az italban. Ott van rögtön a birsalma, ami egy nagyon jellegzetes ízvilágú gyümölcs, segítségével pedig olyan frissítő, mondhatni citrusos hatás került az italba, ami nemcsak önmagában, hanem koktélban is kiváló üdeséget ad a ginnek.

 

Ezen felül a bodzavirágot kell még kiemelni a sorból, ami szintén jellegzetes, édeskés aromát teremt, és elegáns gyümölcsösséget ad a párlatnak, méghozzá egy csipetnyi nosztalgia társaságában, hiszen mindenki fogyasztott már – legalább gyermekkorában – ízletes bodzaszörpöt.

 

Ez a négy összetevő határozza meg leginkább a Balaton Gin komplex és kellemesen fűszeres ízvilágát, amelyek tökéletesen megjelenítik minden palackban a régió sajátosságait, hűen visszatükrözve a tájegységre jellemző ízeket és aromákat.

 

Mindezt nagyon könnyed háttér és jó fogyaszthatóság jellemzi, ami egyszerre nyújt újszerű élményt, méghozzá megszokott zamatokkal társítva.

 

A legjobb gin a kortárs termékek között

 

Ezzel a háttérrel nem meglepő, hogy a Balaton Gin a megjelenését követően nagyon hamar felírta magát a világtérképre. Magyarországon is gyorsan elterjedt a híre, miután azonban kijutott a londoni World Gin Awards-ra, az egész világ felfigyelt rá.

 

A ginek Oscar-gálájaként ismert eseményen ugyanis nemcsak képviseltette országunkat ez a különleges minőségű ital, hanem 2023 januárjában egy rendkívül megtisztelő aranyéremmel tért haza a brit fővárosból, így bátran nevezhető a legjobb kortárs ginnek az egész világon.

 

Hogy mekkora kitüntetés ez a Balaton Gin számára, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy a londoni megmérettetésre a világ minden szegletéből érkeztek gyártók, összesen több mint 800 gin próbált szerencsét, illetve harcolt a legjobbaknak járó díjért, és végül a nívós zsűri mégis a Somló hegy lábánál készülő magyar italt választotta ki a legjobbnak.

 

Ez azonban még messze nem minden, hiszen a Balaton Gin már 2022-ben is nyert értékes elismeréseket, amelyekkel együtt bátran kijelenthető, hogy óriási jövő áll a magyar párlat előtt.

 

A tavalyi évben megrendezett Berlin International Spirits Competition rendezvényen ugyanis dupla arany minősítést nyert a gin, ami szintén egy rangos esemény volt, hiszen 16 országból több mint 250 induló vett részt rajta.