• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Így alakulnak a vodka árak 2023-ban

A vodka árakat még akkor is nagyon sok tényező befolyásolja, ha nyugodt gazdasági helyzet uralkodik, ezért nem meglepő, hogy 2023-ban is rengeteg olyan nehézséggek kellett szembenéznie a gyártóknak, ami alapvetően meghatározza az italok végleges árcéduláját.

Az infláció, a háborús helyzet, valamint a járvány utóhatásai még mindig meghatározzák a mindennapjainkat, ennek megfelelően nemcsak az élelmiszereken vagy a szolgáltatásokon, hanem a vodka árakon is érezhetjük a hatást.

 

Hogy mégis miként alakul 2023-ban a vodkafélék árazása? Az alábbiakban megvizsgáltuk az összes tényezőt, sőt körbenéztünk egy kicsit a piacon, hogy mennyiért lehet manapság minőségi vodkát vásárolni!

 

Idén érezzük majd először igazán a drágulást

 

Az elmúlt hónapokban rengeteg változás történt a világon, így olyan gazdasági folyamatok indultak el, melyek sok szegmensben csak hosszabb távon tudják éreztetni a hatásaikat, illetve gyakran csak késve jutnak el a fogyasztókhoz. Ebben a tekintetben tökéletes példa a vodka, hiszen előre gyártott termékként az árnövekedést ezeknél a termékeknél mindig utólag érzékelhetik a vásárlók.

 

A 2023-as vodka árakat tehát leginkább a tavalyi évben lezajlott folyamatok határozzák meg, hiszen idén kerültek először a boltok polcaira azok a termékek, melyeket tavaly készítettek, illetve palackoztak.

 

A múlt évben azért nem érzékelhettünk még nagyobb változást ezen a téren, mert a boltok polcain megtalálható vodkák többsége már korábban elkészült, vagyis az árazására nem tudtak azonnali és közvetlen hatást gyakorolni a negatív gazdasági folyamatok.

 

Mindez annak ellenére is igaz állítás, hogy a vodka elkészítéséhez gyakran nincs szükség olyan sok időre, mint például egy whisky esetében, ahol a sokéves érlelési időszak ad egyfajta minőségi hátteret az italnak.

 

Ezért nagyon sok whisky-típusnál csak évek múltán lesznek először észrevehető a drágulás, ami a vodkáknál sokkal előbb, már idén bekövetkezhet, azonban a jelen állás szerint jelentős áremelkedés még a prémium szegmensben sem várható.

 

A növekedés azonban bizonyos, hiszen míg a tavalyi mérsékelt változások legfeljebb a logisztikai és a tárolási költségekből fakadtak, addig idén már más tényezők is befolyásolják a folyamatokat.

 

Ilyen tényezők például az alapanyagárak vagy az előállításhoz szükséges energiaárak, melyek azt eredményezték, hogy egy üveg vodka előállítása manapság sokkal drágább, mint a korábbi években.

 

Mennyibe kerül egy üveg vodka 2023-ban?

 

Természetesen a Vitexim kínálatában elérhető vodkák még kivétel nélkül tavalyi áron kaphatók, ugyanakkor mint az élet minden területén, úgy az idei évben egy 10-15 százalékos drágulás várnak az elemzők. Most azonban még minden kategóriában kifejezetten jó áron lehet minőségi vodkát vásárolni. Lássunk néhány példát!

 

Amennyiben például nincsenek különösebb elvárásaink egy vodkával szemben, esetleg koktélalapnak keresünk egy nagyszerű italt, akkor ott a Karkov vodka, mely 0,7 literes kiszerelésben jelenleg 3100 forintért érhető el.

 

Magasabb minőséget, ezáltal természetesen magasabb árat is képvisel a Stalinskaya vodka, mely szintén 0,7 literes kiszerelésben 4280 forintért kapható, de amennyiben különlegességet kóstolnánk, akkor sem kell túlzottan mélyre nyúlnunk a zsebünkben, hiszen a NepMai rizsvodkája például 5600 forintért rendelhető.

 

Ha önmagában fogyasztható vodkát keresünk, de még nem a prémium szintről válogatnánk, akkor is lehetőségünk van bőven 10 000 forintos ár alatt maradni. A kristálytiszta svéd vodkák kedvelőinek ott van például 5400 forintért az Absolut Blue vodka, de a holland minőséget képviselő Bols Platinum 0,7 literes üvegét is megvehetjük már 4220 forintos darabáron.

 

Természetesen a prémium vodkákért korábban is jóval többet kellett fizetnünk, és 2023-ban sincs ez másként. Igazán magas kvalitás vár ránk például abban az esetben, ha a 14 991 forintért kínált Grey Goose Original vodka mellett döntenénk, de a lengyelek Belvedere vodkájának darabja is 14 850 forintért a miénk lehet már.

 

Nyilvánvalóan a határ a csillagos ég, így kiszereléstől és gyártótól függően ennél sokkal drágább vodkák közül is válogathatunk magunknak, de ezek többsége vagy kis mennyiségben készült kézműves termék, vagy valamilyen speciális kiadás.

 

Mitől függenek a vodka árak 2023-ban?

 

Mint arról már fentebb is említést tettünk, a vodka árakat többféle tulajdonság is befolyásolja, köztük olyanok is, melyekre gyakran talán nem is gondolnánk, ezért többségüket kifejezetten nehéz felsorolni. Lássuk azonban a legfontosabb tényezőket!

 

A vodka alapanyaga

 

A vodkák többsége búzából vagy valamilyen gabonaféléből készül, ebből kifolyólag az alapanyag az egyik leginkább meghatározó tényező, ami 2023-ban a vodka árak kapcsán számításba jöhet.

 

Ennek az oka, hogy a gabona ára is drasztikusan megemelkedett az elmúlt hónapokban, nem beszélve a hozzá kapcsolódó logisztikai és egyéb költségek növekedésére, melyek szintén jelentős szerepet töltenek be a végleges árazás kapcsán.

 

Itt pedig akkor még számításba sem vettük, hogy a vodka elkészítéséhez milyen sok egyéb kiegészítőre, ízfokozóra, esetenként aromára van szükség, melyek szintén meghatározzák az előállítási költségeket.

 

Az előállításkor használt energia

 

Hogy egy vodka igazán finom, selymes és kristálytiszta legyen, ahhoz többszöri lepárlásra van szükség. Vannak olyan gyártók, akik háromszor vagy négyszer desztillálják a párlatot, mielőtt érlelni kezdik vagy palackozzák.

 

A desztillációhoz márpedig rengeteg energiára van szükség a gyártás során, és miután az energiaárak a múltban drasztikus mértékben megnövekedtek, ezért ez természetesen az italok árán is megmutatkozik majd.

 

A vodka származása

 

Természetesen az is sokat nyom a latba egy vodka árazásakor, hogy honnan származik, milyen háttérrel rendelkezik. Ebben a tekintetben beszélhetünk egyszer földrajzi távolságokról, hiszen egy ázsiai vodka jellemzően drágább, mint egy hasonló kvalitásokkal rendelkező lengyel.

 

Ezen felül a származás egyben a receptúrát, a brandet is jelöli, ami szintén árazási tényező az alkoholos italok piacán. Vannak olyan gyártók, akik csak a nevük miatt sokkal drágábban tudják adni vodkájukat, hiszen több évtizedes vagy évszázados múlt, egyedi receptúra, netán más egyéb áll mögöttük.

 

Gazdasági helyzet

 

Minden szeszes italnál és minden megvásárolható terméknél elmondható, hogy a gazdasági helyzet befolyást gyakorol árcédulájára, és mivel ez manapság egy különösen fontos, mondhatni szélsőségesen kiszámíthatatlan tényező, ezért nehéz előre gondolkozni vele.

 

A gazdasági helyzet ugyanis mindennek az árát meghatározza, az alapanyagokét, az energiaárakét, egyszóval biztosak lehetünk benne, hogy az infláció a legnagyobb mértékben befolyásolja 2023-ban a vodka árakat.