• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Sex on the Beach koktél recept - Hivalkodó név, zamatos végeredmény

Ha szeretnénk az év minden időszakában felidézni a nyár hangulatát, a Sex on the Beach koktél a legjobb választás lesz hozzá a maga kellemesen vodkás és gyümölcsös jellegével. Lássuk, miként készíthetjük el!

Noha a névválasztása kifejezetten hivalkodó és provokatív, a nyári fesztiválok, házibulik és vízparti lazulások során a Sex on the Beach koktélnál jobb frissítőt keresve se találna az ember.

A nyári partik kötelező eleme, egy hazánkban is rendkívül közkedvelt fancy drink, melyet főként a hölgyek kedvelnek, hiszen kellemesen édes, és csak finoman hat, de azért gyakran fogyasztják a férfiak is, ha egy kis hűsítőre vágynak.

A Sex on the Beach koktél eredete

Sajnálatos módon igencsak kevés információ áll a rendelkezésünkre a Sex on the Bearch koktél eredetéről, így senki sem tudja pontosan, hogy honnan indult, ki találta ki, mintha időtlen-idők óta itt lenne köztünk.

Egy vodka alapú koktélről van szó, ami közel sem nevezhető ritkának, de ennyire gyümölcsös és ennyire sima élményt egyetlen másik ital sem nyújt – leginkább innen eredeztethető a nagy népszerűsége.

Valamint onnan, hogy a vodka mellett van benne őszibarack, narancs és áfonya is, ezek az ízek összességében határozzák meg aromavilágát és megjelenését egyaránt.

Az International Bartenders Association hivatalos koktéljaként egy egyezményes trópusi különlegesség, mely könnyed, frissítő, színes és édes hatást is kelt egyben.

Az italt jellemzően jégre építik, és magasított pohárban szervírozzák, a legtöbbször narancsszeletekkel díszítik. Sok esetben találkozhatunk vele kisebb mennyiségben, amikor egyszerű shooterként alkalmazzák.

Változatok és variánsok

A Sex on the Beach koktélnak alapvetően két elfogadott változata létezik. Az IBA hivatalos koktélja az alap, a kiindulópont, melyben a vodka, a narancslé, az őszibarack snapsz és az áfonyalé a legfontosabb összetevők.

A 2008-as évi Mr. Boston Official Bartender's Guide 67. kiadásában azonban elfogadottá vált egy második alternatív recept is, mely egyre közkedveltebb.

Ebben vodka, Chambord, Midori dinnyés likőr, ananászlé és áfonyalé kapott helyet, és értelemszerűen lényegesen gyümölcsösebb összhatást kelt.

Sex On The Beach

Ezek az alapvetően elfogadott Sex on the Beach koktélok, de léteznek kapcsolódó variánsok, melyek szintén ebből indulnak ki és egyre népszerűbbek. Ide sorolhatók a következők:

  • Sex in the Driveway koktél, mely a narancslé és az áfonyalé helyett kék curacaót és Sprite-ot tartalmaz.
  • Woo Woo koktél, mely gyakorlatilag egy alap Sex on the Beach, csak narancslé nélkül.
  • Safe Sex on the Beach koktél, mely az ital alkoholmentes változata.

Sex on the Beach koktél recept

Amennyiben szeretnénk elkészíteni otthon egy hamisíthatatlan Sex on the Beach koktélt, de nem igazán tudjuk, hogy miként álljunk neki, akkor íme minden szükséges információ hozzá a hozzávalóktól kezdve, az elkészítésig bezárólag.

Hozzávalók:

  • 4cl tiszta vodka
  • 2cl őszibarack likőr
  • narancslé
  • áfonyalé

Elkészítés:

Az igazi Sex on the Beach koktél elkészítése minden esetben azzal kezdődik, hogy egy 3-4 deciliteres poharat megtöltünk zúzott jéggel, majd erre sorban rátöltjük a vodkát és a baracklikőrt is.

A réseket kitöltjük áfonyalével úgy, hogy nagyjából a háromnegyedéig legyen. Ez a jég méretének függvényében akár egy deciliter is lehet. Ezt követően a narancslé következik a felső részre, amit óvatosan rácsurgatunk.

Az így kapott színes keveréket egy hosszú bárkanállal vagy bármilyen keverő alkalmatossággal, amivel leérünk a pohár aljára, alaposan, de lassú körkörös mozdulatokkal átkeverjük úgy, hogy egy kellemesen lilás-narancsos átmenetet kapjunk.

Végül narancsszeleteket vágunk, és azzal díszítjük a poharat.