• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Hennessy konyak: prémium minőség több mint 250 éve

Ha szeretnénk megkóstolni egy igazi prémium minőségű konyakot, akkor a Hennessy a több mint 250 éves múltjával garantáltan képes lesz elvarázsolni minket. Lássuk, hogy mitől is olyan különleges.

A Hennessy nevet alighanem még azok is ismerik, akik egyébként nem nevezhetők túl járatosnak az alkoholos italok piacán, hiszen egy elképesztően magas minőséget képviselő, szokatlanul ízletes termékről van szó, mely ráadásul a világ egyik legdrágább konyakja is egyben.

Nem véletlen, hogy a szakma a Hennessy konyakot tartja a termékkategórián belül a hamisíthatatlan referenciaterméknek, mely megmutatja a konyak valódi ízét. Így vált az ital Franciaország büszkeségévé annak ellenére is, hogy alkotója, azaz Richard Hennessy valójában egy ír férfi volt.

Több mint 250 évvel ezelőtt kezdődött a Hennessy története

Amiért a Hennessy konyak gyártója már eleve tiszteletet parancsol a piacon, az nem más, minthogy elképesztően nagy múlttal rendelkezik. A vállalatot 1765-ben alapították, azaz 2021-ben már 256 éves háttérrel büszkélkedhet, ami gyakorlatilag páratlannak tekinthető a piacon.

Dacára azonban annak, hogy a Hennessy nem egy fiatal cég, képesek voltak folyamatosan haladni a korral, élni a modernizálás lehetőségével, így az elmúlt években a világ konyaktermelésének közel a felét ők biztosították, holott a piac kifejezetten telített, hiszen rengeteg jó minőségű konyak közül válogathatnak a fogyasztók.

A brand hátterében Richard Hennessy áll, akinek a családja már a nyolcadik generáció óta található a konyak és a vállalat mögött. Az ír származású alapító az 1700-as évek végén azért hagyta el hazáját, hogy jobb megélhetésre leljen Franciaországban, így csatlakozott XV. Lajos hadseregéhez.

Ez pedig egy életre megpecsételte a sorsát, hiszen Richard 36 éves korában súlyosan megsérült egy csatában, majd Cognac városának szomszédságába került rehabilitálódni, ahol rendszeresen kóstolgatta a konyak elődjének tartott szeszes italt, mely óriási hatással volt rá.

Elindul a konyakgyártás

Miután Richard kikerült a kórházból, Cognac városában telepedett le, és nem sokkal később meg is alapította saját lepárlóját, ahol belefogott egy saját recepttúra alapján összeállított konyak készítésébe. Így született meg a Hennessy, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az italtípus kiszabaduljon Franciaországból, és világszerte elterjedjen.

Ennek az oka az volt, hogy Richardnak megvoltak a kapcsolatai az Egyesült Királysággal, így egyre nagyobb mennyiségben értékesítette arrafelé saját készítésű konyakját. Akkoriban még nem a ma jellemző látványos üvegek és csomagolás jellemezte az italt, hanem közönséges hordók, ami sajnos azzal járt, hogy a Hennessy konyakot nagy mennyiségben hamisították.

Csakhogy az eredeti és a hamisított konyak között óriási különbségek voltak az ízvilág tekintetében, így Richard hamar megtalálta a saját helyét a termékkel, az angol arisztokraták, a gazdag emberek kiváltsága lett, akik képesek voltak megfizetni ezt a luxust.

Nem csoda, hogy a 18. század végére már London lett a vállalat legjelentősebb exportközpontja, de meglepően hamar elterjedt a világ más részein is, sőt mi több, a Hennessy konyak meglepően gyorsan eljutott az Egyesült Államokba, hajókon már 1794-ben megkezdték a szállítását.

Hanyatlás Napóleon idején, fellendülés a szesztilalom alatt

Az ital népszerűsége láthatóan felfelé ívelt, de Richard Hennessy halálával és Napóleon hatalomra kerülésével minden megváltozott. Bár a lepárló megmaradt a család birtokában, Richard fia, Jacques vette át a vezetést, azonban önkívületi hibájából kifolyólag a Hennessy konyakok népszerűsége drasztikusan visszaesett.

Miután ugyanis Napóleon elkezdte meghódítani Európát, a legtöbb állam úgy tiltakozott, hogy elutasítottak minden terméket, aminek köze volt Franciaországhoz. Emiatt a Hennessy népszerűsége is lecsökkent, és csak a császár veresége után folytatódhatott tovább a menetelés.

A pestis járvány idején például gyógyszerként írták fel az orvosok a betegeknek, de érdekesség, hogy a húszas évek szesztilalma sem törte derékba a lepárló karrierjét, amit egy nagyon ügyes trükkel cselezett ki a gyártó.

Elérték ugyanis, hogy konyakjukat gyógyszernek minősítsék, és így továbbra is értékesítésben maradhatott annyi különbséggel, hogy a vásárlók nem a boltokban, hanem a gyógyszertárakban szerezhették be maguknak.

Dinamikus fellendülés Morris Hennessy irányítása alatt

A konyakgyártás aranykorát a legtöbben a 19. század második felére teszik, ami különösen igaz erre a termékre. Miután Morris Hennessy lett a vállalat vezetője, gyakorlatilag lefektette a mai prémium kategóriás konyak alapjait, köszönhetően annak, hogy 1864-ben Morris volt az, aki Franciaországban megnyitotta az első hivatalosan bejegyzett lepárlót.

Ezzel pedig egy igazi legenda született, hiszen elindult a termék tömeggyártása, amit már nem hordókba, hanem mutatós palackokba töltöttek, rajta a család, illetve a brand címerével.

Morris egy másik fontos dolgot is bevezetett később a piacra, mégpedig a máig használatban lévő csillagértékelő rendszert, ami kiválóan megmutatja a konyakok minőségét. A régebbi, minőségi alkoholos italok ebben a szisztémában több csillagot kaphatnak, míg a fiatalabbak kevesebbet.

Az itt lefektetett alapok máig meghatározzák a Hennessy konyakot, illetve a céghez kapcsolódó sajátosságokat, és miközben a lepárló mindvégig megmaradt a család birtokában, talán nem meglepő, hogy képesek voltak úgy fejlődni, illetve folyamatosan felszínen maradni, hogy közben mindvégig hűek maradtak az eredeti hitvallásukhoz.

A Hennessy konyakok típusai

Az évek során a gyártó rengeteg különféle terméket hozott forgalomba, melyek jobbnál-jobb minőséggel rendelkeznek. Lássuk, hogy melyek a Vitexim kínálatában is megtalálható Hennessy konyak legfontosabb és legismertebb típusai.

Hennessy vs

Mondhatni az igazi klasszikus, egy aromákban kimagaslóan dúslakodó konyak, mely nem véletlenül a világ egyik legnépszerűbbje jelenleg. A Hennessy vs Cognac kifejezetten élénk hatást kelt, a szőlőpárlatot ugyanis öt éven át különleges Limousin tölgyfa hordókban érlelik, aminek jóvoltából nemcsak kellemes színt, hanem hihetetlen ízvilágot is képvisel a végeredmény.

Ízében ott van a tölgyes és szőlős karakter mellett a megfoghatatlan gyümölcsösség, a vanília, a mogyoró, miközben az egész ital elképesztően krémes állagú, határozottan nemes összhatást kelt, melyet közepesen elnyújtott lecsengés koronáz meg, és egymást váltják benne a virágos, a fás, valamint a fűszeres jegyek.

A Hennessy vs Cognac elkészítéséhez közel 40 különféle Eaux de vie-t használnak fel, melyeket legalább két és fél, maximum öt teljes éven át érlelték korábban fahordóba zárva.

Hennessy XO

Ebben a prémium minőségű francia konyakban nagyjából száz különféle Eaux de vie keveréke található meg, méghozzá az ország legjobb és legnagyobb konyaktermelő régióiból, így garantált, hogy olyan különleges élményt kapunk tőle az ízvilág tekintetében, amivel talán még soha nem volt dolgunk.

Ezt erősíti a rendkívül hosszú érlelési idő, hiszen az XO megkülönböztetés azt jelenti, sokáig volt Limousin tölgyfa hordóba zárva az ital, ami esetünkben 15 évet jelent, vagyis a végeredmény egy rendkívül erőteljes ízvilággal büszkélkedő, határozottan fűszeres és gyümölcsös összhatású finomság.

Érdekessége, hogy ezt a típust Maurice Hennessy készítette el még 1870-ben, méghozzá azzal a célzattal, hogy valami különlegességet adjon a családjának és a barátainak. Szerencsére ezt az italt ma már az egész világ kóstolhatja.

Hennessy Richard

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a Hennessy Richard a konyakok szent grálja. Nemcsak ára és megjelenése miatt érdemelte ki ezt a jelzőt, hanem azért is, mert a világ egyik legritkább itala, ami több mint 100 különféle Eaux de vie felhasználásából készült, köztük néhány tökéletességig érlelt, ritka nedűvel a középpontban.

A gyártó ezzel a kevesek számára elérhető itallal próbál tisztelegni a lepárló és az eredeti recept, nem mellesleg pedig a Hennessy konyakház alapítójának emléke előtt, így a 40 évig tölgyfahordóban érlelt, különös szakértelem mellett összeállított és Louis Vuitton által palackozott konyak olyan élményt képes nyújtani az emberek számára, ami túlzás nélkül páratlan.

A francia konyakok legfelsőbb ligájáról van szó, aminek a fogyasztására minden esetben nagy gondot kell fordítani, hiszen ennyire különleges minőségű és egyedi italt nehezen találni még egyet a piacon.