• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Gyógynövényes gin megfizethető áron? Bemutatkozik a Ginbery's Gin!

Gyógynövényes gin megfizethető áron? Bemutatkozik a Ginbery's Gin!

Akár a nyári melegben keresünk frissítőt, akár egy koktélalapra vágyunk, a gin minden esetben jó választás. Most pedig megismerhetünk egy igazi különlegességet!

A gin egy rendkívül jellegzetes égetett szesz, aminek az alapját a legtöbb esetben valamilyen semleges ízvilágot képviselő gabonapárlat adja, amit kivétel nélkül boróka tobozbogyóval ízesítenek. Utóbbi miatt hívják sokszor a gint egyszerűen borókapárlatnak is.

 

A boróka azonban közel sem az egyetlen fűszer- vagy gyógynövény, amit a gin ízesítésére alkalmaznak. Ma már gyártónként eltér az összetétel, illetve a receptúra, de többségében a borókás jegyek azért mindig dominanciát élveznek.

 

Időről-időre belefuthatunk azonban különlegességekbe, mint amilyen például a Ginbery’s Gin, melynek sajátosságát leginkább az a nyolc gyógynövény adja, amit a gyártó az elkészítése során felhasznált.

 

Aktuális cikkünkben tehát a Ginbery’s Gin sajátosságaival ismerkedhetünk meg egy kicsit alaposabban, de mielőtt jobban bemutatnánk a gyártó két közkedvelt, kiváló ár-érték arányt képviselő termékét, következzen néhány nagyon fontos tudnivaló!

 

Alapvetően kétféle gin létezik

 

Bár a gyártó és az eredet tekintetében megszámlálhatatlanul sokféle gintípus létezik a piacon, alapvetően azonban két nagyobb csoportot tudunk elkülöníteni egymástól annak ellenére is, hogy valójában mindegyik gin alapja teljesen azonos.

 

A tiszta szeszbe így borókabogyó kerül – illetve egyéb fűszerek –, majd az áztatást követően újabb lepárlás következik, amit receptúra szerint ismét tiszta alkohollal, cukorral vagy ízesítőszerekkel elegyítenek.

 

A hagyományos, kizárólag borókát tartalmazó változat az úgynevezett London Dry Gin, ami rendszerint nem rendelkezik túl harsány ízekkel, mondhatni nem édesített, nem tartalmaz semmiféle hozzákevert ízanyagot vagy ízfokozót sem.

 

Ezzel szemben létezik egy fűszeresebb típusa, konkrétan a Plymouth Gin, de egyre gyakrabban különítik el a Sloe Gint is, ami gyakorlatilag a klasszikus gin kökénylikőrré tett változata.

 

Ma már nehéz kiigazodni a ginek között csak a név alapján

 

Itt fontos azonban kiemelni a sorból, hogy ma már óriási az átjárás az egyes típusok között, ami természetesen rengeteg félreértést hozhat magával. Egyre gyakrabban látni ugyanis erősen fűszerezett ginek palackján is a London Dry megkülönböztetést.

 

Ennek az oka több tényezőre vezethető vissza. Az egyik, hogy a gyártók gyakran így szeretnék jelölni: egy minőségi gint kóstolhat, aki a terméküket választja, melynek az alapját a hagyományos londoni ginek sajátosságai mentén készítették el.

 

Ezen felül köztudott, hogy ezek a ginek a legjobbak koktélhoz is, így akár teljesen semleges, akár erősen fűszeres ízvilágot vonultatnak fel, amelyik italon ez a megkülönböztetés ott van, az biztosan ízletes koktélalap lehet.

 

Ginbery’s Gin

 

Pontosan ez a jellegzetesség figyelhető meg a Ginbery's Gin esetében is. Palackján egyértelműen olvasható, hogy ebben az italban London Dry Gin található, és bár tény, hogy a központi eleme minden téren a boróka, ennél azonban sokkal összetettebb a képlet.

 

Azon túl ugyanis, hogy ennek a ginnek az alapja 100 százalékban a gabonapárlat, közel sem nevezhető egy újabb átlagos, vagy mondhatni hagyományos italnak a maga kategóriáján belül. Éppen ellenkezőleg, ez a 37,5 fokos párlat lényegesen több annál!

 

Ennek az oka pedig a nagyon gazdag összetételben keresendő! A boróka mellett ugyanis ehhez az italhoz alkalmaznak koriandert, komlót, narancsleveleket, gyömbért, fahéjat, de még Angelika gyökeret is többek között, ami természetesen közel sem a recept teljes része.

 

A gyártó ugyanis nagy gondot fordít a titokzatosságra. Nem véletlenül, hiszen amit a Ginbery’s Ginnel megalkottak az mindennek nevezhető, csak éppen hétköznapinak nem, így egyszerre érezni benne a klasszikus ginek sajátosságait, valamint az újító szándékot egyaránt.

 

A végeredmény egy tündöklő, már-már szemtelenül tiszta, mégis nagyon erőteljes íz- és illatvilágot kínáló alkoholos ital, ami minden tekintetben nagyon emlékezetes marad – akár önmagában fogyasztanánk, akár egy jó koktélt kevernénk belőle.

 

Elegendő csak felbontani egyet az egyébként egyszerű, de mégis látványosan elegáns palackból ahhoz, hogy az orrunkat rögtön megtöltsék a ginre jellemző sajátosságok, amihez itt nemcsak borókás háttér, hanem erőteljesen gyógynövényes aromák is tartoznak.

 

Kóstolását követően szintén ezek a hatások érvényesülnek majd, de a gazdag és erőteljes ízélmény mellett mindvégig határozottan megmarad a szánkban a borókabogyó semmi mással össze nem hasonlítható zamata, illetve némi erdei gyümölcsös jelleg.

 

Mindezt kezdetben óriási intenzitás, később pedig alaposan elnyújtott lecsengés kíséri, méghozzá egészen kellemes, selymes érzettel párosulva. Fontos, hogy hatását a leginkább lehűtött állapotban éri el, így érdemes hűtőből fogyasztani!

 

Ginbery's Gin Rosé

 

Amennyiben igazi ínyencek lennénk, akkor a hagyományos Ginbery’s Gin helyett érdemes megkóstolni a világszerte egyre népszerűbb rosé változatot, amivel több esetben is találkozhattunk már – külföldön is – mint anyák napi meglepetés vagy ajándék.

 

Nem véletlenül, hiszen ez a kiváló ár-érték arányt képviselő gin már a megjelenését tekintve sem szokványos, de prémium jellege mellett elképesztő aromavilág jellemző rá, méghozzá egy olyan borókás jelleg társaságában, ami messziről felismerhetővé teszi.

 

Csakhogy a Ginbery’s Gin Rosé esetében van néhány nagyon fontos csavar a történetben, hiszen ebben a ginben a gyógynövényes sajátosságok mellett epres és málnás ízek is megjelennek, aminek az oka, hogy ezekkel a gyümölcsökkel együtt desztillálják.

 

A legnagyobb előnye emiatt, hogy már önmagában fogyasztva is rendkívül eredeti és különleges élményt nyújt, azonban egy koktélból is igazán eredeti, sajátos hatást tud kiváltani – méghozzá leginkább eredeti színvilágával.

 

Példának okáért ez az egyik olyan gin, amivel nem okoz gondot a rózsaszín gin tonik elkészítése, de alapvetően bármelyik kevert ital megszínezhető vele nemcsak a látvány, hanem az ízek tekintetében egyaránt.

 

Érdekesség, hogy bár kívül-belül eredetinek tűnik, valójában az alapreceptet ebben az esetben is a klasszikus Ginbery’s Gin adja. Ezt sikerült kiegészíteni, mondhatni eredetibbé és egyedibbé tenni egy kis rózsaszínes hatással, illetve némi egyedi aromával.

 

Márpedig az aroma tekintetében a gin borókás és gyógynövényes hatása mellé itt olyan sajátosságok csatlakoznak, mint az eper, a rózsa vagy az ibolya, melyek nemcsak kellemes színhatást eredményeznek, hanem konkrétan az ital ízét egyaránt meghatározzák.

 

Ennek a sokoldalúságnak köszönhetően ugyanis egy virágos, határozottan epres jelleg uralkodik el az érzékszerveinken minden felbontás, illetve minden egyes korty után, miközben folyamatosan egy magasztos minőség lengi körül az egész palackot.

 

Mindezt annak ellenére, hogy csomagolása egyszerű és visszafogott, inkább hasonlít egy üveg rosé borra, mint egy kiváló ár-érték arányt kínáló ginre, de annál nagyobb meglepetést tud okozni az első kóstolás után – akár tisztán, akár koktélban fogyasztjuk.