• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Gyenge alkoholos italokat keresel? Íme néhány biztos befutó!

Bár az erős alkoholos italokat is lehet kulturált keretek között fogyasztani, sőt a legtöbben nem is az alkoholszázalék alapján válogatnak maguknak aktuális kedvenceket, azonban így is sokan vannak, akik kifejezetten a gyengébb termékeket keresik.

Hogy milyen alkoholos italok közül válogathatunk abban az esetben, ha nem szeretünk sörözni és fontos számunkra a minőség? Aktuális cikkünkben pontosan ezt a témát jártuk körül egy kicsit alaposabban.

 

Az alábbiakban így nemcsak áttekintjük a gyengébb alkoholos italokat, hanem általánosságban elmerülünk az egyes típusok átlagos alkoholtartalmában is, miközben természetesen konkrét termékeket is ajánlunk azok számára, akik ebből a kategóriából válogatnának.

 

Lássuk tehát a piac leggyengébb alkoholos italait:

 

Borok

 

Amennyiben nem akarunk vagy nem szeretnénk sörözni, akkor az alkoholszázalék alapján a leggyengébb italok között a borok mindenképpen nagy népszerűségnek örvendenek.

 

Világszerte óriási hagyománya van a bortermelésnek, így a Vitexim borkínálatából is különféle exkluzív helyről származó termék közül válogathatunk. A legjobb magyar pincészetek nedűi mellett így olasz, spanyol, francia, sőt chilei borok egyaránt elérhetők néhány kattintással, melyek között találhatunk gyengébb és erősebb italokat egyaránt.

 

Általánosságban ugyanis elmondható, hogy a gyöngyözőborok között már találhatunk 7 százalékos alkoholtartalmú palackokat, de a normál fehérborok esetén inkább 10-11 százaléktól indul az átlag, míg a vörösboroknál a 12-14 százalék az elfogadottabb.

 

Itt van például a Santa Gloria Reserva Cabernet Sauvignon, mely vörösborként 14 százalékos alkoholfokkal rendelkezik, de hogy vannak ennél erőteljesebb italok is, azt jól bizonyítja a spanyol Tarima Hill, mely a 15 százalékot is eléri.

 

A borok azért is kedveltek a gyenge alkoholos italok szerelmesei között, mert főleg a fehérek és a rosék kiválóan fogyaszthatók fröccsként, amivel alkoholtartalmuk könnyedén csökkenthető.

 

Pezsgők

 

Tévedés azt hinni, hogy az alkoholfok alapján a pezsgők gyengébbek, mint a borok. Éppen ellenkezőleg, ebben a versenyben – ha nevezhetjük ezt így – a minőségi pezsgők ugyanazon a szinten helyezkednek el, noha tény és való, hogy léteznek köztük már-már a sörök gyengeségét idéző termékek is.

 

Nem ritka például, hogy a belépő kategóriában találunk olyan pezsgőt, ami 8-9 százalékos alkoholfokkal rendelkezik, azonban itt érdemes megjegyezni, hogy ez közel sem a nagy átlag vagy az elfogadott, a legtöbb pezsgő inkább a borokkal egyenértékű alkoholszintet produkál.

 

Ha tehát minőséget keresünk, akkor a 10-12 alkoholszázalékos pezsgők lesznek a befutók, melyek egy whiskyhez vagy egy pálinkához képest még mindig a gyengébb szeszes italok közé sorolhatók.

 

A pezsgőknél ugyanis nagy általánosságban igaz, hogy minél magasabb az alkoholfok, annál jobb lesz a minőség is, amit tökéletesen prezentál a francia pezsgők egyik koronázatlan királyaként emlegetett Moet & Chadon Imperial Rosé terméke, mely 12 százalékos értékkel büszkélkedhet.

 

Likőrök

 

Ha az italok alkoholfoka alapján rendszerezzük az egyes kategóriákat, akkor a likőrök határozottan egy következő lépcsőfokot képviselnek, azonban itt nagyon fontos megjegyezni, hogy már sokkal nagyobb a szórás, mint a boroknál és a pezsgőknél.

 

A leggyengébb likőrök minden kétséget kizáróan a gyümölcslikőrök, melyek általában nagyon kellemesen alacsony alkoholszázalékkal rendelkeznek, de azért nem árt vigyázni, hiszen a nagy átlag a 11-15 százalék, viszont vannak olyan gyümölcsös párlatok, melyek akár a 20-25 százalékot is meghaladhatják.

 

Ez különösen nagy gondot okozhat abban a tekintetben, hogy a gyümölcslikőrök zöme édes, szó szerint itatja magát, azonban közel sem mindegy, hogy 15 vagy 25 százalékos párlatot kóstolgatunk.

 

A nagy szórást tökéletesen bemutatja, hogy míg például a BVLand Mangó likőrje mindössze 18 alkoholszázalékot vonultat fel, addig az Amaretto di Florino olasz mandulalikőr esetében már 25 százalékról beszélhetünk.

 

Még ennél is ingoványosabb talajon lépkedünk abban az esetben, ha a keserűlikőrök vagy más néven gyomorkeserűk között válogatunk, hiszen esetükben sokkal jelentősebb lehet a szórás.

 

Olyannyira, hogy vannak köztük már 10-15 százalékos italok, de nem ritka az sem, hogy az 50 alkoholfokot súrolja a párlat. Bár az édes ízvilág itt nem jellemző, azonban a legtöbb gyomorkeserű szintén itatja magát, így nagyon könnyen futhatunk meglepetésekbe, ha nem figyelünk oda.

 

Az óriási különbségeket itt is jól tudjuk szemléltetni konkrét italokkal, hiszen míg az olasz Aperol keserűlikőr mindössze 11 százalékos, addig egy Jägermeister már 35, a Venezuelából származó Angosture Bitter rumalapú gyógynövényes keserűlikőrje pedig közel 45 alkoholszázalékot vonultat fel.

 

Vermutok

 

Amennyiben ragaszkodunk a gyengébb alkoholos italokhoz, akkor a borok, a pezsgők és a különféle likőrök mellett mindenképpen érdemes számításba venni még a vermutokat, hiszen kategóriájukban ebből a szempontból messze a legjobban fogyasztható párlatok közé sorolhatjuk őket.

 

Ennek az oka, hogy a legtöbb vermut 14-18 alkoholszázalék körüli értéket képvisel, azaz nincs olyan nagy szórás, mint a keserűlikőrök esetén. Ez nem meglepő, hiszen kevesen tudják, de a vermut másik neve a likőrbor, vagyis egy nagyon édes, nagyon fűszeres bortermékről beszélhetünk.

 

Közkedvelt ital, mely különösen az olaszoknál nagyon népszerű, de itthon is sokan szeretik, noha azt kevesen tudják, hogy eredetileg nem hétköznapi fogyasztásra szánták a terméket, hanem gyógyszerként alkalmazták a benne található megannyi gyógynövény miatt.

 

Sokan kedvelik önmagában, de gyakran még fogyaszthatóbbá teszi azzal, hogy koktélba keverik, hiszen ezzel mérsékelhető az alkoholtartalma, noha vannak olyan receptek, melyekkel ez az érték természetesen inkább tovább fokozható.

 

Mint fentebb már kiemeltük, a vermutok alkoholtartalma kapcsán nem beszélhetünk kiugró értékekről, a 16 százalékos italokat vehetjük nagy átlagnak. Nem véletlen, hogy a kategória egyik legkedveltebb terméke, a kimagasló ár-érték arányt képviselő Garrone Rosso is ezt a mértéket képviseli.