• 35 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Gin fajták

Dacára annak, hogy a gin egyre népszerűbb az emberek körében, mondhatni sokadik aranykorát éli, még a fogyasztók többsége sincs tisztában vele, hogy milyen sokféle gin fajták közül válogathatnak, amennyiben ezzel az italtípussal ismerkednének.

Sőt, rengetegen azt sem tudják, hogy a gin eredetileg gyógyászati célokat szolgált, a 17. századi Hollandiában fejlesztették ki, mint egy olyan gyógynövényekre épülő ital, amelyet elsődlegesen vese- és gyomorproblémákra írtak fel.

 

Kellemesen borókás és gyógynövényes ízvilága miatt azonban rövidesen kedvelt szeszes itallá vált, amelyet egyre többen kezdtek szórakozásból fogyasztani, így megjelentek a piacon az újabb típusok és stílusok, aminek köszönhetően ma már változatos gin fajták várnak ránk.

 

Hogy mégis milyen típusait különböztethetjük meg ennek az italnak? Cikkünkben most összegyűjtöttük az összes gin változatot, így te is megbizonyosodhatsz arról, hogy kettő helyett legalább tizenkettő csoportba tudjuk sorolni ezeket a finomságokat.

 

Vágjunk is bele!

 

London Dry Gin

 

Kezdjük a sort az örök klasszikussal. Amikor valaki standard ginekről beszél, az esetek többségében a London Dry Ginre gondol, hiszen kétségtelen, hogy ez az, amivel az emberek zöme azonosítja az italtípust.

 

A London Dry Gin előállításához nagyon sok borókabogyót használnak, amire azért volt szükség egykoron, hogy ihatóbbá tegyék az alappárlatot, de ehhez sem mesterséges aromát, sem édesítőszert nem akartak alkalmazni – akkoriban nem is volt rá lehetőség, ma pedig már szigorúan tilos.

 

Ennek köszönhető, hogy a gint sokan a borókás, fenyős hatásokkal azonosítják. A legtöbb ilyen termékben dominanciát élvez ez az aroma, méghozzá a száraz, ropogós ízek, a tiszta és frissítő profil miatt.

 

Sokan kedvelik tisztán, de rengetegen csak koktélitalként gondolnak rá, mert nagyon jól megállja a helyét kevert italokban, sőt a híres gintonikot alighanem mindenki tökéletesen ismeri.

 

Rengeteg népszerű gyártó készít London Dry Gint, de a legnagyobbak között olyan neveket találunk, mint a Beefeater vagy a Gordon’s.

 

Plymouth Gin

 

Míg a London Dry gin értelemszerűen Londonról kapta a nevét, mert ott készítették a legnagyobb mennyiségben, illetve ott alakultak ki a sajátosságai, addig a Plymouth Gin esetében Plymouth városa volt a névadó.

 

Az egyetlen gin, ami OFJ státusszal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy csak azokat a termékeket lehet Plymouth Ginnek nevezni, amelyek valóban Plymouthban is készülnek. Így van ez már a 18. század vége óta, és várhatóan így is marad, míg világ a világ.

 

Hogy miben különbözik a termék a London Dry Gintől? Leginkább abban, hogy sokkal gyümölcsösebb és testesebb aromák jellemzik, határozottan könnyebben fogyasztható, mint másik társa.

 

Ennek az oka részben az összetevőiben keresendő, hiszen mintegy hét különféle növényt kevernek hozzá, így a borókabogyó mellett gyakran adagolnak mellé koriandert, narancs- és citromhéjat, zöld kardamomot és angyalgyökeret.

 

Az egyik legnépszerűbb termék a kategóriában a Plymouth Original.

 

Old Tom Gin

 

Az Old Tom Gin elnevezést alapvetően kevesen ismerik, legfeljebb csak azok hallhatták, akik elmélyültek már az italtípus berkein belül. Egyfajta átmenetet képez a London Dry és a Plymouth között.

 

Nevét azokról a fekete macskát formázó fatáblákról kapta, amelyeket jellegzetesen a brit ginházak fölé helyeztek, ezzel jelezve az embereknek, hogy hol lehet hozzájutni ehhez az italhoz. A fatáblákat a helyi szlengben Old Tom néven ismerték.

 

Az Old Tom Gint azért szeretik sokan, mert könnyebben fogyasztható, mint a London Dry, hiszen édesebb ízvilág jellemzi, hiszen a lepárlókban gyakran egy kevés édesítőszert vagy cukrot, esetleg mézet és édesgyökeret adnak a recepthez.

 

Ennek köszönhetően a gin kellemesebb aromavilágot és kerekebb botanikai jellemzőket képes felvonultatni.

 

Navy Strength Gin

 

Ahogyan a neve is mutatja, a Navy Strength Gin a legerősebb a gin fajták közül, mert egykoron a tengerészek számára biztosította az utazás kellemetlenségeinek mérséklését. Általában 57 százalék vagy annál is magasabb alkoholtartalommal rendelkeznek ezek az italok.

 

Egy időben teljesen eltűntek a piacról, manapság azonban ismét egyre több gyártó tűzi őket zászlajukra. Érdekességük, hogy a magasabb alkoholtartalom miatt sokkal intenzívebb aromákat képviselnek, bár manapság néhány gyártó kifejezetten szabadon értelmezi a kategóriát.

 

Ennek köszönhetően sokféle ízvilág és stílus jellemzi a Navy Strength megoldásokat, klasszikus formája talán egyáltalán nem is jellemző a piacon, pontosabban főként a kisebb mennyiségű, kézműves termékek között találkozhatunk vele.

 

Genever Gin

 

A Genever Ginek a klasszikus holland ginek mondhatni új típusai, amelyek az eredeti elképzelés szerint készülnek, így a mai ízlésvilág szerint közel sem tekinthetők hagyományosnak, holott mégis ezek képviselik a legklasszikusabb vonalat.

 

A London Dry Ginekhez mérten sokkal malátásabb és teltebb ízérzetet kínálnak, emiatt sokak számára okozhatnak kellemes meglepetést. Tökéletesen hozza ezt a termékkategóriát például a Bols Genever.

 

New Western Dry Gin

 

A New Western Dry Gin, hogyan arra a neve is utal, egy újabb típusú, ebből kifolyólag még viszonylag ritkának tekinthető gintípus. Lényege, hogy a gin fajták többségéhez mérten sokkal hangsúlyosabbak ezekben az italokban a botanikai összetevők.

 

Ennek köszönhetően kreatívabb lehetőségeket, több kísérletezést biztosít a készítők számára, így vannak, amelyekben a virágosabb, másokban inkább a citrusosabb vagy a gyógynövényesebb aromák kerülnek túlsúlyba.

 

Sloe (kökény) Gin

 

Semmiképpen sem maradhat ki a gin fajták sorából az utóbbi évek egyik talán legnagyobb gin újdonságaként és trendjeként tekinthető Sloe Gin, ami valójában nem más, mint egy nagyon izgalmas kökény gin.

 

Az italt a nálunk is jól ismert kökény bogyójából készítik, amely alapvetően fanyar, enyhén édeskés aromákat ad az italnak, és mivel a piros bogyós gyümölcsök közé tartozik, ezért nemcsak a végeredmény ízvilágát, hanem színét is meghatározza.

 

Egyre több gyártó vállalja fel, így már Magyarországon is többféle közül válogathatunk, de a legjobbak a Plymouth Sloe Gin és a Hamyan’s Sloe Gin.

 

Hordóban érlelt gin

 

Bár a ginek alapvetően nem igényelnek érlelést, azonban mégis egyre népszerűbb trend bizonyos gyártók körében, hogy fahordóba zárják az elkészült párlatokat. Ezzel akarnak ugyanis kihozni belőlük egy sokkal változatosabb íz- és színvilágot.

 

A whiskyhez vagy a rumhoz hasonlóan ilyenkor a gint fahordóba zárják, és az érési folyamat során sokkal összetettebb aromák kerülnek az italba, így gyakori az ilyen termékeknél a vaníliás, a fűszeres és a tölgyes hatás.

 

Ízesített gin

 

Néhány évtizeddel ezelőtt alighanem megkövezték volna azokat a lepárlókat, akik extra aromákat adnak a ginhez, manapság azonban már alapelvárás szinte minden gyártónál, hogy legyen a kínálatban valamilyen ízesített gin is.

 

Nem véletlenül, hiszen az ital nagyszerűen keverhető a legkülönfélébb aromákkal, így az egyszerűbb extra gyümölcsös megoldások mellett sok lepárló egyre merészebben nyúl hozzá az alapokhoz, elég csak szétnézni a Hendrick’s Ginek között, hiszen rengeteg nagyszerű aromavilággal találkozhatunk a kínálatukban.