• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Gin alapú koktélok a nyárra? Íme három nagyszerű recept!

A gin nem véletlenül vált II. Erzsébet királynő kedvenc italává, hiszen isteni koktélok készíthetők belőle. Ha szeretnénk meglepni barátainkat a nyáron egy jó kevert itallal, itt van hozzá minden tudásanyag.

A koktélkészítés tudománya több helyen is kimondja, hogy a jó minőségű és tiszta gin a legjobb alapanyagok közé sorolható az alkoholos italkeverékek előállításakor.

Nem véletlenül, hiszen az egyik legkülönlegesebb szeszesitalként a semleges alkoholpárlatot borókabogyós ízesítéssel dobják fel benne a gyártók.

Vagyis egy olyan egyedi aromával ellátott végtermék születik, melyet sokan önmagában is előszeretettel fogyasztanak, de koktélokban is nagyon határozott, erőteljes összetevőként dominálhat, vagy megfelelő recept esetén megbújhat a háttérben.

A brit királynő kedvence

Főként a nagy nyári melegben biztosan sokaknak eszébe jut, hogy milyen jó lenne elkortyolgatni egy-egy ízletes gin alapú koktélt, hiszen isteni frissítők készíthetők belőle, miközben a boróka miatt csekély gyógyhatással is rendelkezik.

Népszerűségét jól mutatja, hogy még II. Erzsébet királynő is rendszeresen megszegi az etikettet azzal, hogy bor helyett gin alapú koktélokat fogyaszt.

Délelőttönként például minden nap megiszik egy Hendrick’s ginből és Dubonnet keverékéből álló italt, de ebéd után egy Martiniból és száraz ginből álló koktélt is szívesen beillesztett a mindennapjaiba.

A brit királynő kedvence

Míg egykoron gyógyszerként alkalmazták, manapság már szigorú előírások vannak arra, hogy milyennek kell lennie egy minőségi ginnek.

Az Európai Unióban például 37,5 százalékos alkoholtartalom alatt nem lehet gint forgalomba hozni, de még azoknak is több típusát különíthetjük el egymástól.

Alapvetően két nagy csoportról beszélhetünk ezen a téren, így a hagyományos desztillált ginről, amikor a borókabogyó a fő összetevő, és csak ritkán fordulnak elő egyéb adalékanyagok, de népszerűek a kevert ginek is, melyeket különféle aromákkal és kivonatokkal dobnak fel, ami gyakran még a termék színén is meglátszik.

Amennyiben kedvet kaptunk egy kis gin alapú koktélkeveréshez, az alábbiakban összeállítottunk három kiváló és nagyon egyszerű receptet, melyeket bárki elkészíthet magának a nagy nyári melegben.

Floradora

Ha nemcsak frissességet, hanem látványos megjelenést is keresünk egy koktél esetében, a Floradora az egyik legkedveltebb és legismertebb a gin alapú italok között.

Elkészítéséhez ugyanis elengedhetetlen fontosságú a málnaszirup vagy ütősebb megoldás esetén a málnalikőr, mely olyan különleges, rózsaszínes hatást eredményez, amitől már ránézésre rögtön érezzük arcunkon a hűs tengerparti szellőt.

Floradora

Ha házilag szeretnénk keverni a Floradora koktélt, akkor elengedhetetlen lesz adagonként legalább 50 ml gin (érdemes a Finsbury vagy a Beefeater mellett dönteni), de elengedhetetlen alapeleme a 25 ml citromlé vagy lime dzsúsz, illetve az ugyanennyi málnaszirup, illetve málnalikőr, ha növelnénk az alkoholtartalmon, de lényeges még a gyömbérsör is, melynek mennyiségét a saját ízlésünkhöz igazítsuk.

Az elkészítéshez előbb jeget rakunk egy shakerbe, majd beleöntjük az összetevőket, és jó alaposan összerázzuk az egészet. Ha színesíteni vagy specializálni akarjuk a receptet, friss málnadarabkákat is dobálhatunk bele – a keverés után –, de akár mellé is fogyaszthatjuk egy külön kis tálból.

Gimlet

Ha egy végletekig egyszerű, mondhatni klasszikus gines koktélt szürcsölgetnénk a teraszon, akkor érdemes megismerkedni a Gimlet receptjével, mely a citromos alapjának köszönhetően rendkívül kellemes hatást kelt, pláne a borókás kíséret mellett, ami nemcsak felélénkít minket, hanem kesernyés és savanykás ízével még a szomjunkat is elveszi.

Gimlet

Amennyiben utóbbit hangsúlyoznánk, a Finsbury London száraz ginjeit érdemes beletenni a koktélba, de ha az édeskésebb ízeket emelnénk ki, akkor a Beefeater lehet jó választás. Mindegyikből 60 ml alapot veszünk, amit 20 ml citromlével öntünk fel.

Érdemes a szirup helyett inkább valódi citrom frissen facsart levét beleönteni, és kihangsúlyozni az ízt a keverés után egy-egy belevágott citromszelettel.

Ha a koktél túl keserű, valami édesítővel – akár egy édes likőrrel is – egyensúlyozhatjuk az aromákat.

Az elkészítéskor a shakerbe öntött alapanyagok mellé jégkockákat szórunk, és minden esetben koktélos pohárból fogyasztjuk egy alapos összerázás után. Ha a végeredmény nem elég hideg, vagy hosszabban megőriznénk hűvösségét, egy-egy jégkockát utólag is adhatunk hozzá.

Negroni

A Negroni egy igazán különleges koktél, hiszen saját, igaz története van, mely a névadóhoz, Camillo Negroni firenzei grófhoz köthető, aki egy napon megelégelte, hogy az Americano koktélban túl sok a szóda, és kevés az alkohol, így azt kérte, hogy dobják fel egy kis minőségi ginnel a receptet.

Így született ez a különleges, olaszosan harsány, mindemellett pedig vadító színvilággal rendelkező, hovatovább erős, de mégis nagyon frissítő ital.

Negroni

Elkészítéséhez nagyon fontos, hogy valamilyen jó minőségű gint válasszunk! Ideális lehet hozzá a Plymouth, a Hayman’s, de a Brockman’s is, melyből 30 millilitert kell a shakerbe önteni, méghozzá ugyanennyi édes vermut, egy kevéske Campari, valamint friss narancslé, vagy narancsszirup társaságában.

Az elkészítéshez fontos, hogy először kétharmadig megtöltjük jéggel a shakert, majd miután az alapanyagokat hozzáadtuk, egy alapos rázás után narancskarikákkal díszítjük.

A végeredmény nemcsak egyedi színvilággal büszkélkedhet, de mindemellett a határozottan mediterránhatású narancsos íz frissítő jellegét is kiválóan át tudja adni.