• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Ezért a legerősebb tea a Tatratea

Kedveljük a kellemes ízű gyógynövényes likőröket? Ebben az esetben a Tatrateát mindenképpen meg kell kóstolnunk. Hogy mi ez a különlegesség a Magas-Tátrából? Cikkünkből minden részlet kiderül.

A Tatratea – vagy szó szerinti fordításban tátrai tea – Közép-Európa egyik legfiatalabb, rövid idő alatt nagy népszerűséget elért alkoholos italkülönlegessége, mely az ezredforduló után került elsőként a boltok polcaira a szlovák Karloff cég jóvoltából, akik egy régi, a Magas- Tátrából származó receptet gondoltak újra a név alatt.

A rendkívül igényes megjelenésben tálalt ital sokakat megtéveszt, hiszen több tekintetben is a minőségi készteák érzetét kelti, azonban valójában ez egy rendkívül magas alkoholtartalommal rendelkező, teás alapokra épülő, de rengeteg gyógynövény felhasználásával készülő likőr, melynek számos változata is ismert.

Jelenleg több mint tízféle ízben kapható, és ezek mindegyike eltérő alkoholtartalommal rendelkezik, de az összetevők tekintetében is jelentős különbségek tapasztalhatók köztük, ezáltal vannak fekete- és fehérteából készülő típusok, sőt akadnak, melyek növényi- vagy gyümölcskivonatokból állnak.

A legnépszerűbb Tatratea az 52 százalékos alkoholtartalommal rendelkező klasszikus típus, melyből éves szinten a gyártó több mint félmillió palackot értékesít.

Az ital különlegességét az adja, hogy a tea, a melaszból készülő alkohol és a gyógynövények speciális elegyét tölgyfahordóban érlelik legalább nyolc héten keresztül. Ezt követően jön a kivonás és a szűrés, majd egy kis pihentetés után a palackozás.

A Tatratea története

Az eredeti nevén Tatransky čaj név alatt megismert Tatrata eredeti receptjét a Magas- Tátrában élő emberek kísérletezték ki évszázadokon át annak érdekében, hogy a magashegységben uralkodó kellemetlen időjárás ellenére mindig fel tudják melegíteni magukat és az odalátogató vendégeket.

Ehhez egy erős alkoholtartalommal rendelkező, forró teakeveréket álmodtak meg, amihez a gyógyhatás érdekében speciális, gyógynövényes likőrt kevertek.

Ezért a legerősebb tea a Tatratea

Ezekre az alapokra építkeztek, amikor megálmodták a ma ismert, forgalomban is kapható Tatrateát, melynek nagyüzemi gyártása 2003-ban kezdődött meg, és amivel az volt a cél, hogy újabb szlovák nemzeti ital születhessen.

Az első tervek szerint a Tatratea csak kis mennyiségben készült volna, azonban akkora sikert aratott, hogy évek óta egyre többet termelnek belőle, méghozzá a legkülönfélébb változatokban.

Az ital megjelenése az évek folyamán több alkalommal változott, így a korábbi hagyományos üveget egy termoszszerű megoldás váltotta fel, és míg kezdetben csak teaalapú típusok voltak, később megjelentek a gyümölcsös variánsok, sőt a gyógynövényes receptek is.

A Tatratea típusai

A fogyasztók körében mindmáig a Tatratea első szériájához kapcsolódó termékek a legnépszerűbbek. Nem véletlenül, hiszen ide tartozik az eredeti, fekete teából, málnakivonatból és gyógynövényekből készült, 52 százalékos alkoholtartalommal rendelkező Original típus, aminél gyengébb és erősebb változatok is napvilágot láttak már.

Az első generációhoz sorolható a 22 százalékos Coconut, mely a fehér tea és a kókuszdió sajátosságait ötvözi, de közkedvelt a 32 százalékos Citrus - mely fekete teára és citromra épül –, valamint a 42 százalékos Peach & White, ami egy nagyon édes, barackkivonatból készülő különlegesség lett.

Léteznek továbbá ebből a szériából erősebb változatok, így a 62 százalékos Forest Fruit gyakorlatilag olyan, mint az eredeti, csak egy kicsit ütősebb recepttel, míg a 72 százalékos Outlaw kevesebb cukorral, de magasabb alkoholtartalommal tudja meglepni az embert, íze viszont ugyanúgy az Originalra épül.

Ezért a legerősebb tea a Tatratea

A második generációs Tatrateák között találjuk a gyümölcsös alapokon nyugvó megoldásokat.

Itt a leggyengébb a 17 százalékos Milk & Tea, egy kifejezetten nőies, tejszínnel kevert ital, amit a 27 százalékos Acai & Aronia követ, melyben az eredeti receptet legyengítették, majd acai- és arónia bogyókkal bővítettek.

Ebbe a sorba illeszthető továbbá a 37 százalékos Hibiscus & Red Tea, ami vörös teára, meggyre és hibiszkuszra koncentrál, de az egyik legkülönlegesebb a 47 százalékos Flower, melyet hétféle virágból állítottak össze.

A természetesség kedvelőinek a második szériás Rosehip & Sea Buckthorn is kellemes meglepetést okozhat, hiszen 57 százalékos alkoholtartalma miatt bár nem lett éppen gyenge ital, de a csipkebogyó és a homoktövis hozzáadása miatt érdemes a figyelemre.

Akárcsak a generáció legerősebb itala, a 67 százalékos Apple & Pear, melyben az alma és a körte kapták a központi szerepet.

A harmadik szériában a Tatratea termékei a gyógynövényes palettán hoztak újítást.

Mind a Herbal Tea Digestif, mind a Tea Bitter 35 százalékos alkoholtartalommal büszkélkedhet, és több mint 30 különféle gyógynövényből áll össze, de míg az első inkább gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, addig a második az emésztőrendszert támogatja meg.