• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Ez a legújabb őrület: mit kell tudnunk a Tubiról?

Italtrendek jönnek és italtrendek mennek, de rendszeres időközönként felbukkannak olyan újdonságok a piacon, amelyek hajlamosak alapjaiban felforgatni mindent és egy új utat mutatni a finom ízek, a különleges hatások kedvelőinek.

Pontosan erről szól a Tubi-jelenség is, hiszen mióta megjelent a globális piacon, azóta egyre növekvő népszerűségnek örvend a Tubi 60 névre hallgató ital, ami Izraelből indult világhódító útjára, és miután a hipszter-réteg felkapta, nagyon gyors világhírnévre tett szert.

 

Természetesen hazánkban is elérhetővé vált, így ha szeretnéd megkóstolni, a Tubi a Vitexim kínálatából is megvásárolható. Amennyiben meg is ismerkednél vele előzetesen, aktuális cikkünkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk a kérdéses italról!

 

Sokkal több, mint egy exkluzív keserűlikőr

 

A Tubi 60 kapcsán nagyon gyakran elhangzik az a vélemény, hogy ez csak egy egyszerű keserűlikőr, valójában azonban sokkal több annál. Ennek az oka részben az izraeli háttér, hiszen országában is meglepően gyors népszerűségre tett szert.

 

Megjelenése után szinte azonnal ráakadtak a hipszterek és alig volt olyan jeruzsálemi vagy tel-avivi koktélbár és kávézó, ahol ne lett volna megtalálható. Nagyon rövid időn belül sikerült neki kultuszt teremtenie, aminek az oka részben a különleges hátterében – hiszen nem sok ital érkezik Izraelből –, részben az eredeti összetevőiben keresendő.

 

Ebben a likőrben ugyanis a citrusosan frissítő vonulat nagyszerűen keveredik olyan fűszerek sajátosságaival, mint a gyömbér, az ánizs, a menta, a sáfrány, a kurkuma, a római gyökér és a rózsa, miközben az egészhez kapcsolódik egy zöldfűszeres, fás és virágos háttér is.

 

Túlzás nélkül elmondható, hogy egy igazi „mindenízű” finomságról van szó, ami annyira tömény aromavilágot nyújt, hogy azt semmivel sem lehet, sőt nem is szabad keverni, a 40 százalékos alkoholtartalom miatt önmagában is nagyon ütős megoldás.

 

Mivel azonban nagyon tömény, sokan kérik szódával elegyítve, és így fogyasztva egyike azoknak az italoknak, amelyek egyáltalán nem vagy csak nagyon minimális mértékben okoznak másnaposságot.

 

A Tubi 60 rövid története

 

Mint a fentiekben említettük, a Tubi 60 nagyon rövid idő alatt ért el hatalmas sikert. Az italt 2012-ben Hilal és Yanai Tubi készítették el – a magyar szájhagyománnyal ellentétben tehát innen a név, és nem a címkén látható galamb ihlette.

 

Saját italuk annyira jól sikerült, hogy 2013-ban már megkapta az engedélyeket, 2014-ben pedig a jeruzsálemi bárok egyik közkedvelt italává vált. Annyira egyedi megoldások jellemezték, hogy nagyon rövid idő alatt túlkereslet alakult ki.

 

Emiatt 2015-ben a testvérpáros nagyobb üzembe költöztette a gyártást, hogy Izrael után rövidesen a világ minden táján elérhető legyen a Tubi. A nagy terjeszkedés 2017-ben indult el. Ennek részeként vált elérhetővé Magyarországon is ez a különleges ital, méghozzá olyan régiók mellett, mint az Egyesült Államok, Norvégia vagy Németország.

 

Bár nyilvánvalóan az egyediség és a marketing is nagy hatást gyakorolt rá, de a Tubi 60 legnagyobb népszerűsége abban keresendő, hogy az első olyan izraeli alkoholos ital, amely képes volt a regionális ízeket, fűszereket és zamatokat ötvözni a modern desztillációs technikákkal, így túlzás nélkül egy csipetnyi Izraelt kóstolhat meg az, aki bevállalja ezt az eredeti likőrt.

 

Stimuláló hatása miatt különösen nagy népszerűségnek örvend

 

A Tubi testvérpár a kezdetektől azzal a céllal próbálta meg elkészíteni italát, hogy az teljesen egyedi és páratlan legyen a piacon, de a könnyed fogyaszthatósága miatt se érje őket panasz, egy harmadik fontos kitűzésük pedig még a stimuláló hatás elérése volt.

 

Ehhez a gyártó a khat nevű cserje leveleinek kivonatát alkalmazta, amivel egy nagyon erőteljes stimulációs hatása is van a Tubi fogyasztásának. Ez az irányzat onnan jött, hogy főleg a jemeni bevándorlók rendkívül népszerűvé tették az izraeli hipszter kávézókban a khatból készült italokat, sőt a friss khat levelek rágcsálását is.

 

Arrafelé tehát mondhatni a hipszter-kultúra részévé vált ez az alapanyag, ami természetesen a Tubinak is szerves részét képezi. Hogy mi az a khat és milyen hatása van a szervezetre?

 

Ez a növény a kecskerágók családjába tartozik, egy cserjeféle, ami Afrika keleti részén, valamint az Arab-félszigeten egy őshonos növény. Sokan nevezik a jemeni ópiumként is, hiszen levele – amit szívesen rágcsálnak arrafelé a mindennapokban – alkaloidokat tartalmaz.

 

Hatóanyaga megegyezik a természetes amfetaminokéval, de annál természetesen lényegesen kisebb hatást tud kiváltani az emberi szervezetből. A khat leveléből kinyert katinon viszont ennek ellenére egy stimuláló hatású anyag, ami kellemes izgalmat, csipetnyi eufóriát és étvágytalanságot vált ki fogyasztójából.

 

A katinon tiszta formájában természetesen szerte a világon, így Magyarországon is kábítószernek minősül, azonban növényi kivonatként, mint ahogyan ebben az italban szerepel, egyáltalán nincs tiltólistán.

 

Olyannyira nem, hogy a szárított khatból készült arab teát a jemeniek jelentős része minden nap fogyasztja!